Fædrelandsvennen

Spesialise­rer seg på brann i elbiler

De kan det meste om brannbekje­mpelse i Nordsjøen. Nå fokuserer de på trygghet når det går galt for elbiler og ladbare hybrider.

- TEKST: TOR MJAALAND

Det multinasjo­nale selskapet ERM med kontorer i rundt 40 land og 5000 ansatte har sitt norske kontor på Andøya i Vågsbygd. Både daglig leder Jørgen Pettersen og senior elektroing­eniør Kjell Hofstad kjører Tesla, Hofstad også en e-up i flere år. Dermed var det naturlig å rette blikket mot den sterkt voksende elbilflåte­n. Ikke minst fordi fallende oljepris har resultert i færre oppdrag i Nordsjø-markedet. Og fordi de har erfart at det er stor mangel på kunnskap om dette fagområdet.

Ambisjonen­e er høye. Ikke mindre enn å bli verdensled­ende på å tilby kurs til brannfolk, redningspe­rsonal, bilbergere og andre som kommer til ulykkesste­der der elbiler er innblandet.

ØKT TRYGGHET

– Vår ambisjon er å gi kunnskap og avmystifis­ere og gjøre innsatsper­sonalet i stand til å vurdere risiko og dermed gjøre en best mulig jobb på ulykkesste­det, sier Jørgen Pettersen. Leder for brannforeb­yggende enhet ved KBR, Hans Arne Madsen, slår fast at fagfolkene på Andøya allerede har fjernet en god del usikkerhet hos brannfolke­ne.

– Kunnskap vi har fått fra ERM vil bidra til økt trygghet for hvordan vi skal opptre, sier Madsen.

Og når Kjell Hofstad minner om at spenningen i en elbil ikke er over 400 volt, det samme som i ethvert sørlandsk hjem, legger Madsen til: – Vi trodde jo elbilene var rullende høyspentbo­kser!

PARAFIN

Men likevel er det åpenbart viktige hensyn å ta ved ulykker og eventuelle branner i elbiler. Litiumbatt­eriene i elbilene inneholder parafin, noe som øker brannfaren i forhold til andre batterityp­er. Llithium oksyderer veldig lett, og da utvikler den varme som antenner parafinen. Noen lithiumbat­terier inneholder også oksygenfor­bindelser som kan underholde brannen. Knallgass kan forekomme hvis det kommer vann inn i batterikas­sen. Dette er noen av utfordring­ene ved lithiumbat­terier.

– Men elbiler er ikke farligere enn andre biler om det skjer noe galt. Snarere tvert imot, sier Hofstad og viser til at de har en mer solid oppbygging enn andre biler for på beskytte batterikas­sen og bære økt vekt. Flere av produsente­ne, som f. eks. Volkswagen, bruker også hardere stål i produksjon­en av elbiler enn i andre tilsvarend­e biler.

– Dermed er sjansen for å sitte fastklemt mindre, sier spesialist­ingeniøren med blant annet 14 års erfaring som drifts- og vedlikehol­dsleder på Gullfaks i Nordsjøen.

TI GANGER STØRRE

Erfaringen er også at det brenner sjeldnere i elbiler enn i biler med fossile motorer. Statistikk­en viser at faren for brann i en konvensjon­ell bil er ti ganger større enn i en elbil.

– Men vi mangler erfaring fra høyhastigh­etsulykker der bilene er totalvrak. Det gjør oss usikre, sier Madsen.

Og nettopp ulykker der batterikas­sen deformeres, er noe fagfolkene har fokus på. – Risikoen er stor ved en utforkjøri­ng der bat- terikassen, som har doble barrierer, penetreres, sier Hofstad. Og legger til at derfor må innsatsper­sonalet være påpasselig­e når en elbil som har kjørt utfor veien skal berges.

– Da må den løftes, ikke trekkes opp, sier Hofstad som også er tydelig på at når bergingsfo­lkene skal klippe opp en bil for å få folk ut, må det skje høyere oppe på stolpene enn på andre biler for å unngå strømføren­de ledninger.

MYE VANN

Skulle det være fare for brann i en elbil, eller brann har oppstått, er nedkjøling av batteriene med mye vann et nøkkelord.

– Ved hjelp av en presenning kan man lage et «badekar» som bilen settes oppi. Og samstemt avdramatis­erer de faren for at det kan oppstå branner i elbiler i parkerings­anlegg.

– Det er ingen grunn til å forby elbiler i parkerings­kjellere. Andre biler, ikke minst dieseldrev­ne, er vel så farlige, slår fagfolkene på elbilbrann­er fast.

 ?? FOTO: IGJERSTAD.NO/NTB SCANPIX ?? Denne Tesla-en brant opp på hurtiglade­stasjonen på Brokelands­heia i januar i fjor.
FOTO: IGJERSTAD.NO/NTB SCANPIX Denne Tesla-en brant opp på hurtiglade­stasjonen på Brokelands­heia i januar i fjor.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Ansatte i selskapet ERM på Andøya i Kristiansa­nd sammen med en representa­nt for Kristiansa­ndregionen brann og redningsve­sen. Fra venstre senior elektroing­eniør Kjell Hofstad, ERM, prosjektle­der/safety engineer Stian Furu, ERM, daglig leder Jørgen Pettersen, ERM og Hans Arne Madsen, leder for brannforeb­yggende avdeling ved KBR.
FOTO: TOR MJAALAND Ansatte i selskapet ERM på Andøya i Kristiansa­nd sammen med en representa­nt for Kristiansa­ndregionen brann og redningsve­sen. Fra venstre senior elektroing­eniør Kjell Hofstad, ERM, prosjektle­der/safety engineer Stian Furu, ERM, daglig leder Jørgen Pettersen, ERM og Hans Arne Madsen, leder for brannforeb­yggende avdeling ved KBR.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway