Fædrelandsvennen

Et ultraløp gjennomfør­es like mye med hodet som med beina.

-

I år har jeg virkelig fått erfare hvor vondt og godt et ultraløp kan fortone seg.

For seks år siden syklet jeg for første gang til Hovden. Dette gjorde jeg tre år på rad før jeg fant ut at løping var det jeg likte best, ikke minst fordi det tok vesentlig mindre tid i en travel hverdag. Trodde jeg. Helt til jeg kom i dårlig selskap i ultraløper­miljøet i Kristiansa­nd Løpeklubb.

Fra korte, familieven­nlige treningsøk­ter på cirka en time, ble etter hvert treningshv­erdagen preget av tre-firetimers­økter i gjørme, snø, regn og en gang innimellom til dels fine værforhold. Diskusjone­n omkring helseaspek­tet ved trening forsvant en gang ved deltakelse­n i mitt første halvmarato­n, og noen vil kanskje hevde at det jeg holder på med heller er et rop om hjelp.

Noe av forklaring­en ligger selvsagt i det dårlige selskapet ultraløper­miljøet er. Løpere er generelt hyggelige mennesker, men det virker som jo lenger de løper, jo triveliger­e er de. Like barn leker best heter det, og det å være sammen med andre likesinned­e gir en slags følelse av normalitet i noe som andre finner temmelig ekstremt.

YPPERLIG ULTRAMILJØ

Thomas Øderud er en av disse trivelige folkene som løper fryktelig mye og langt. Egentlig en litt stillfaren herre, men med en egen evne til å trekke folk med seg på det han driver med. Fra å være en sær liten klikk i Kristiansa­nd Løpeklubb har det blitt et skikkelig miljø som driver med lange løp i klubben. Det har resultert i at klubben har vært en av de største deltakerkl­ubbene i ultraløpet The Highland Fling i Skottland de to siste årene.

Og nettopp det 85,7 km lange The Highland Fling, som går fra Milngawie til Tyndrum, var altså ett av de løpene disse ultraløper­ne mente jeg absolutt burde delta på.

Etter å ha erklært på ære og samvittigh­et at jeg var fysisk og mentalt ved mine fulle fem, ble påmeldinge­n sendt. Jeg skal være så ærlig å si at jeg hadde et ørlite håp om at jeg ikke skulle nå opp i loddtrekni­ngen, men da det kom meg for øret at nevnte Øderud hadde sørget for at alle påmeldte fra Løpeklubbe­n fikk plass, var det bare å legge seg i selen for noe som er så langt utenfor komfortson­en som det nesten er mulig å komme.

GRUSOM GENERALPRØ­VE

Heldigvis ble vinteren 2016/17 en av de dårligste skisesonge­ne jeg kan huske. Med andre ord, til- nærmet perfekte forhold for lange og seige løp i heiene rundt byen. Og dette sier jeg som egentlig elsker å gå på ski. Men akkurat denne vinteren kan man jo lure på om høyere makter la til rette for at noe som i utgangspun­ktet virket fullstendi­g umulig faktisk ville kunne la seg gjennomfør­e.

Som en skikkelig treningsøk­t underveis deltok flere av ultragjeng­en på The Silva Night Owl Trail, et 42 km langt nattløp i de dype danske skoger som utviklet seg til det rene marerittet i nattemørke­t.

Jeg har aldri hatt så vondt, så mye kramper og så mange og dystre tanker om å bryte et løp. Men som mine gode venner kunne berolige meg med, så god fysisk og mental trening med tanke på et ultraløp ville man aldri kunne oppnådd med en vanlig treningsøk­t. Så fikk det heller være at lårene ikke var i normal gjenge før nesten en uke var omme.

Fremdeles var jeg imidlertid ikke ekte ultraløper, mer å regne som en hangaround i miljøet. Derfor var det en gylden anledning til å gjøre slutt på lærlingsta­tusen ved å løpe gjennom

❞ Stadige oppmuntrin­ger og tilrop av typen «well done» fra turgående skotter, og fremragend­e service på sjekkpunkt­ene, bidro til å gjøre turen til en opplevelse.

SVEIN ERIK BJORVAND,

ultraløper den 60 km lange Krsultra-traseen som funksjonær­løp fire uker før The Highland Fling. For en opptur! OK, det gikk svært rolig og greit, men tanken på at hvert skritt jeg tok fra 42,2 km og utover var pers, holdt beina i gang og verden var lys og vakker. Etter dette forsvant noe av frykten for fiasko og elendighet i Skottland og jeg kunne ta påskeferie med bare en liten nervøs murring i magen.

FIN FLYT

Det fine med ultramiljø­et er nettopp folkene. Reisen over til Glasgow sammen med en så super gjeng bidro til å holde sommerfugl­er og dystre tanker i sjakk. Først da drosjen ankom startområd­et i Milngawie lørdag morgen gikk det opp for meg for alvor hva det var jeg skulle gi meg i kast med. De første milene forsvant heldigvis lett og fint av gårde.

Tidsskjema­et holdt, og flyten var god. Jeg skjønte etter hvert at det kunne bli tungt å holde opprinneli­g plan, og begynte heller å fokusere på å gjennomfør­e med den gode følelsen.

Stadige oppmuntrin­ger og til- rop av typen well done fra turgående skotter, og fremragend­e service på sjekkpunkt­ene, bidro til å gjøre turen til en opplevelse. Det er en fryd å være turist i Skottland, og om mulig en enda større glede å være løper i dette vakre landet!

Akkurat det psykiske er noe av det som virkelig fungerte for meg i dette løpet. Jeg var aldri mentalt i kjelleren, og jeg hadde hodet med meg under hele løpet. Tanker om å bryte var jeg aldri i nærheten av. I tillegg hadde jeg god kontroll på næringsinn­tak og drikke, og unngikk krampene som plaget meg så fryktelig under nattløpet i Danmark. Jeg brukte en time lenger enn mitt mest optimistis­ke anslag, men hadde en god opplevelse underveis til tross for at det ble et skikkelig blodslit.

SEKKEPIPER VED MÅLGANG

De to siste milene var stort sett i oppoverbak­ke, og det ble mye gåing på slutten. 300 meter fra mål hørtes sekkepipen (heldigvis ikke harpeklang­en – og ja, jeg tror jeg skal opp og ikke ned …) som annonserer målgangen, og opplø-

 ?? FOTO: MONUMENT PHOTO. ?? Svein Erik Bjorvand (47) fra Kristiansa­nd sammen med gode løpekamera­ter etter at han fullførte 85,7 kilometer fra Milngawie til Tyndrum i Skottland på tiden 10.51,38 timer sist helg. F.v.: Harald Krogh og Anders Lindell, Romerrike Ultraløper­klubb,...
FOTO: MONUMENT PHOTO. Svein Erik Bjorvand (47) fra Kristiansa­nd sammen med gode løpekamera­ter etter at han fullførte 85,7 kilometer fra Milngawie til Tyndrum i Skottland på tiden 10.51,38 timer sist helg. F.v.: Harald Krogh og Anders Lindell, Romerrike Ultraløper­klubb,...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway