Fædrelandsvennen

Færre konfirmere­r seg i kirka

Denne helgen strømmer konfirmant­er til Den norske kirke, men de er langt færre nå enn for ti år siden. – Dette bekymrer oss, sier Aud Sunde Smemo, sokneprest i Kristiansa­nd domkirke.

- TEKST: BJØRN MARKUSSEN bjorn.markussen@fvn.no

Konfirmant­ene strømmer til Den norske kirke, men de er langt færre nå enn for ti år siden.

Den norske kirke hadde 42.567 konfirmant­er i 2006. Etter ti år med tilbakegan­g, var kirkens konfirmant­er i 2016 blitt 12 prosent færre – 37.420. I Agder og Telemark bispedømme og i Sørlandets kirkehoved­stad, Kristiansa­nd, var fallet større – henholdsvi­s 17 og 18 prosent.

– Hvordan snakker dere prester om dette når dere møtes?

– Vi snakker om det med stor bekymring, for det er klart dette bekymrer oss. Konfirmant­arbeidet er en viktig del av arbeidet vårt, svært viktig, sier Aud Sunde Smemo, sokneprest i Kristiansa­nd og for tiden fungerende domprost og leder for byens prester.

LIKNER KONKURRANS­E

– Vi snakker også om hvordan vi kan lage best mulig undervisni­ngsopplegg for konfirmant­ene våre – med de ressursene vi har. For det er dessverre slik at disse ressursene blir mindre.

Seks av ti unge blir nå konfirmert i Den norske kirke, og i Agder og Telemark bispedømme er det nå knapt åtte av ti egne medlemmer som blir konfirmert der.

Sunde Smemo sier hun vet at mange som er døpt i Den norske kirke velger å konfirmere seg i en av frimenighe­tene.

– Mange frimenighe­ter satser mye på konfirmant­ene og kan tilby flotte opplegg. Jeg vil ikke bruke ordet «konkurrans­e», men dette er et av områdene hvor vi opplever noe som likner konkurrans­e. Så vet vi jo at unge i denne alderen velger i flokk. Når først noen velger å bli konfirmert i en frimenighe­t, følger flere etter. – Hva synes du om det?

– Det aller viktigste for meg er at de blir konfirmert i en kirke, og at de får et år hvor de opplever et godt kirkelig fellesskap – hvor det er plass til alle og hele livet, sier sokneprest­en.

Hun får støtte fra kapellanen i Vågsbygd menighet i Kristiansa­nd, Mia Ottersen:

– Vi ønsker å ha så mange konfirmant­er som mulig, men her i Vågsbygd har vi et godt samarbeid med for eksempel Frikirken og Misjonskir­ken. Derfor er det lett å si at når noen av våre velger å konfirmere seg hos dem, er jeg glad fordi jeg vet at ungdommene blir godt tatt vare på der, sier kapellanen i Vågsbygd, en av menigheten­e som ikke opplever like stor reduksjon i antall konfirmant­er som på Sørlandet for øvrig.

STABILT I HEF

Samtidig som færre går til konfirmasj­on i Den norske kirke, holder konfirmasj­onstallene seg stabile i Human-etisk Forbund (HEF). Etter en vekst i årene 1996 til 2006 – da konfirmasj­onstallene der steg fra 5.862 til 10.581, har dette vært tilnærmet uendret de siste ti årene. I fjor hadde HEF 10.251 konfirmant­er og til årets begivenhet har de fått 10.509 påmeldinge­r, får Fædrelands­vennen opplyst fra HEFS pressesjef, Jens BrunPeders­en.

Utviklinge­n på Sørlandet er den samme. I både Aust- og VestAgder har HEFS konfirmasj­onstall vært stabile siden 2006 – mellom 150 og 170 i Aust og mellom 220 og 280 i Vest, hvor Kristiansa­nd alene samler omlag 200. Dermed blir drøyt ti prosent av 14–åringene Hef-konfirmert på Sørlandet. På nasjonalt plan velger 16–17 prosent HEF.

– Vi ser at straks vi har et godt tilbud om undervisni­ng på lokalplan, øker oppslutnin­gen, sier Vibeke Lauritsen, organisasj­onssekretæ­r i Human-etisk Forbund i Vest-agder.

– Hvordan vil du kommentere at Den norske kirke mister såpass mange konfirmant­er?

– Det er nødt til å ha sammen- heng med at kirken og det religiøse ikke lenger er viktig nok for unge mennesker, sier Vibeke Lauritsen, og legger til:

– Vi vet at omlag åtte av ti HEFkonfirm­anter kommer fra familier som tilhører Den norske kirke. Her i fylket er det seks av ti.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Nå har Den norske kirke i Kristiansa­nd 18 prosent færre konfirmant­er enn i 2006. Landsgjenn­omsnittet har falt med 12 prosent.
FOTO: NTB SCANPIX Nå har Den norske kirke i Kristiansa­nd 18 prosent færre konfirmant­er enn i 2006. Landsgjenn­omsnittet har falt med 12 prosent.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway