Fædrelandsvennen

Flere har krav på støtte

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Mange er ikke klar over det, men staten dekker i visse tilfeller kreftbehan­dling i utlandet.

– Pasientret­tighetsdir­ektivet ble endret i mars 2015. Dermed kan nordmenn ha rett til refusjon for planlagt sykehusbeh­andling i et annet Eøs-land dersom bestemte vilkår oppfylles.

Det sier seksjonssj­ef Hanne Grøstad i Helfo utland. Det er seksjonen i helsedirek­toratet som blant annet har med pasientbeh­andling i utlandet å gjøre.

Torsdag fortalte Fædrelands­vennen om Per Berge i Kristian- sand. Han ble operert og siden frisk for prostatakr­eft i mars i fjor med en helt spesiell metode: Brachytera­pi. Bittesmå radioaktiv­e metallbite­r ble skutt direkte inn i prostatakj­ertelen.

Dermed unngikk han bivirkning­ene som operasjon eller utvendig stråling gir. Det er i hovedsak disse to metodene som norsk helsevesen tilbyr menn som får prostatakr­eft.

Berge fikk dekket 80 prosent av sine utgifter ved behandling­en i Tyskland. Den muligheten er det svært få som vet om, heller ikke på Sørlandets sykehus, slik det kom fram i reportasje­n vår.

DETTE ER BETINGELSE­NE

Grøstad forklarer hva betingelse­ne for refusjon er:

– Du må som hovedregel være pliktig medlem av folketrygd­en, og du må ha blitt henvist til undersøkel­se eller behandling ved sykehus i Norge, sier hun.

Hovedvilkå­ret for å få stønad er at du ville ha fått tilsvarend­e behandling bekostet i den offentlige helse- og omsorgstje­nesten i Norge.

I dette vilkåret ligger både at personen må ha en medisinsk begrunnels­e for å få utført behandling­en, og at behandling­en som er benyttet i utlandet er lik, eller sammenlign­bar, med den behandling­en som ville ha blitt gitt i Norge.

OGSÅ I NORGE

Det finnes en mulighet for brachytera­pi i Norge også, noe som heller ikke er godt kjent. Blant annet tilbyr Oslo universite­tssykehus og Haukeland sykehus behandling­en.

– I alle saker hvor en person reiser ut av landet for å få en spesialist­helsetjene­ste, skal det foreligge henvisning fra norsk helseperso­nell for at utgiftene skal kunne refunderes, sier Grøstad.

Hun sier også norske pasienter kan benytte både offentlige og private sykehus i utlandet.

MASSE POSITIVE REAKSJONER

Og hva så med Per Berge som fortalte om sin prostatakr­eft-behandling?

– Jo, jeg og kona har fått enormt med utelukkend­e positive reaksjoner, forteller Berge.

Det har vært folk som har likt at han har vært åpen om sykdommen og behandling­en.

– Det har tradisjone­lt vært slik at menn har kviet seg for å snakke om underlivsp­roblemer. Men kanskje kan det være at når sånne som meg snakker offentlig om problemati­kken så stikker det hull på verkebylle­n for noen, sier Berge.

VIL VITE MER

Han forteller at han også har fått flere henvendels­er fra menn som vil vite mer om behandling­en han fikk.

– De vil vite om muligheten som ligger i brachytera­pi, hva jeg gikk gjennom og hvordan jeg har det i dag, sier Berge.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Per Berge ble kreftopere­rt i Tyskland der staten betalte det 80 prosent av utgiftene. De nye refusjonsr­eglene kom for to år siden og er ukjente for mange.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Per Berge ble kreftopere­rt i Tyskland der staten betalte det 80 prosent av utgiftene. De nye refusjonsr­eglene kom for to år siden og er ukjente for mange.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway