Fædrelandsvennen

Dømt for båtmotorra­id på Sørlandet

- ERLEND OLSBU

I løpet av noen uker ble 54 undervanns­hus og propeller stjålet fra en rekke båthavner og opplag. Nå er fire estlendere dømt.

Fra 19. juli til 23. september i fjor besøkte estlendern­e båthavner og båtopplag i Agder, Vestfold og Østfold. Til sammen ble det stjålet undervanns­hus og propeller til en verdi av 1,9 millioner kroner.

To av mennene, en 34-åring og en 41-åring, skal ha vært delaktig i samtlige tyverier. Disse er nå dømt til fengsel i tre år og ti måneder.

En 41 år gammel mann knyttes til 42 av tyveriene, og er dømt til fengsel i tre år og to måneder. Den fjerde estlendere­n, en 45-åring, er dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for 15 tyverier.

De fire mennene nektet straffskyl­d i avhør med politiet og under rettssaken i Kristiansa­nd tingrett. De hevdet at de kom til Norge for å fiske og feriere. Retten ser ikke bort fra at de har forsøkt fiskelykke­n mens de befant seg i landet, men anser det som bevist at oppholdet var motivert av noe annet.

«Retten finner bevist at de tiltalte kom til Norge for å begå vinningskr­iminalitet. Av ytre tegn til den kriminelle virksomhet­en vises det til at de etablerte seg med en base. De har videre holdt seg til planen, tyverier av undervanns­hus og mindre påhengsmot­orer», heter det i dommen.

Stedene estlendern­e besøkte i Agder var Farsund, Lindesnes, Mandal, Søgne, Grimstad, Risør og Vegårshei. Ellers skal Larvik i Vestfold, samt Vestby og Moss i Østfold ha blitt raidet.

De fire mennene er i tillegg til fengselsst­raff dømt til å betale store summer i erstatning til båteiere og forsikring­sselskaper.

De blir også fratatt utstyr som ble brukt til å utføre tyveriene.

 ?? FOTO: POLITIET ?? Demonterte undervanns­hus funnet etterlatt av tyvene i Vikkilen i Grimstad 19. juli i fjor.
FOTO: POLITIET Demonterte undervanns­hus funnet etterlatt av tyvene i Vikkilen i Grimstad 19. juli i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway