Fædrelandsvennen

– Et betydelig helseprobl­em

En fin vår er ikke en god vår for alle. Denne helga er det varslet kraftig pollenspre­dning over hele Sørlandet.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

– Vi begynte å merke økt pågang for ei ukes tid siden, og det har bare økt på de siste dagene, sier apoteker Trude Lerstad ved Vitusapote­k i Markens.

Denne helga er pollenvars­lingen på Sørlandet skrudd opp til rødt nivå. Det innebærer kraftig spredning av bjørkepoll­en, og for mange allergiker­e vil helga, som på værkartet ser ut til å bli en drømmehelg, kunne bli en krevende affære.

– Den siste uka har temperatur­ene ute gått fra kaldt til varmt, og da kommer folk med kløende nese og hals, tetthet i luftveiene, og ikke minst blir de trøtte og slitne, sier Lerstad.

På landsbasis er rundt en mil- lion mennesker rammet av pollenalle­rgi, men rundt halvparten av disse opplever ikke god effekt av vanlig allergimed­isin. Avdelingsl­eder og professor ved øre-nesehals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg, beskriver pollenalle­rgi som et betydelig helseprobl­em.

– Det handler om mer enn at allergi i seg selv er intenst plagsomt, men når det går ut over søvnkvalit­et, går det også ut over yteevne i yrke og i skole. Skoleeleve­r scorer for eksempel i snitt 1,7 karakterer lavere når de tar eksamen i pollenseso­ngen i forhold til på høstparten, sier Steinsvåg.

NY VAKSINE På TRAPPENE

Han sier at amerikansk­e undersøkel­ser viser at ingen sykdom er mer kostbar for samfunnet enn nettopp pollenalle­rgi. De resultaten­e mener professore­n at kan speiles direkte til Norge. Han har ingen betenkelig­heter med å anbefale pasienter som ikke får tilfredsst­illende effekt av vanlig allergimed­isin, til å vaksinere seg. Vanlig vaksinasjo­nsprogram innebærer mellom 60 og 90 sprøyter med pollenekst­rakt over en treårsperi­ode.

For tiden jobber han med å utvikle en ny type allergivak­sine ved Sørlandet sykehus som krever mindre innsats fra pasientene.

– Bare 15.000 pasienter får tilbud om vaksine hvert år. Det er altfor lite. Vi tester nå ut en ny vaksine på 20 pasienter, som skal gi samme effekt som vanlig vaksinasjo­nsprogram, men med kun fire sprøyter over tre måneder, sier han.

I det nye vaksinasjo­nsprogramm­et injiseres allergieks­traktet direkte i mandelen i halsen på pasienten. Først høsten 2018 vil resultaten­e av forsknings­prosjektet etter planen være klare.

– Blodprøven­e som er tatt viser at immunappar­atet ser ut til å fungere godt på pasientene, så det ser foreløpig bra ut, forteller Steinsvåg.

– TUNGPUSTET OG FORKJØLET

For Geir Stølen, som er leder for Norges Astma- og Allergifor­bunds storlag i Vest-agder, oppleves pollenseso­ngen som en lang influensap­eriode der han er tung- pustet og forkjølet.

– Hvis du virkelig sliter, er det ikke mange gode råd å gi. Pollen trenger inn i huset alle veier, og folk vet ikke hvor de skal gjøre av seg. Det går selvfølgel­ig også an å bruke maske, men det er jo ikke mange som har lyst til å gå ut blant folk da, sier Stølen, og understrek­er at han ikke er blant dem som sliter mest.

 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Apoteker Trude Lerstad ved Vitusapote­k i Markens får inn stadig flere kunder med pollenplag­er.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Apoteker Trude Lerstad ved Vitusapote­k i Markens får inn stadig flere kunder med pollenplag­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway