Fædrelandsvennen

Vil ha sikre skytjenest­er og lagring i Norge

Norge eier to såkalte toppdomene­r som ikke blir brukt. Det er en ressurs på høyde med oljefunnet i Nordsjøen på 1960-tallet, mener aktivist.

- TEKST: INGEBORG ELIASSEN

Norge har ikke bare .no-domenet. To andre toppdomene­r er i den norske statens eie - .sj og .bv, etter Svalbard og Jan Mayen og Bouvetøya. Dette er en enorm ressurs, nesten som oljefunnet i Nordsjøen på 1960-tallet, mener Håkon Wium Lie, teknologid­irektør i internetts­elskapet Opera Software og mangeårig forkjemper for fri programvar­e. – Skylagring av data er problemati­sk. Man vet ikke hvor filene ligger eller under hvilken stats lovverk. Dataene krysser grenser der det sannsynlig­vis fins lytteposte­r. For personvern­et til norske borgere er skylagring ikke å anbefale – med mindre skyen ligger i Norge. Disse domenene åpner for skytjenest­er i Norge som er underlagt norsk lov og uten lytteposte­r, sier han.

TRENGER MER PERSONVERN

Håkon Wium Lie peker på at alle i dag må krysse av for at de har forstått uleselige «terms and conditions», selv om nesten ingen verken har lest eller forstått. – Vi trenger standardis­erte betingelse­r. Det eneste vi egentlig trenger å vite, er hvem som eier domenet og nøyaktig hvor dataene våre lagres. De bør lagres i Norge under norsk lovgivning, mener han.

Sammen med andre har Wium Lie i flere år jobbet med saken som aktivist.

Ikke alle deler hans entusiasme. Norske skytjenest­er er en god ide, og slike fins også, påpeker Hilde Thunem, daglig leder i selskapet Norid, som forvalter de norske toppdomene­ne. Men å bruke toppdomene­ne til dette, vil være altfor dyrt, mener hun.

– Det fins 1200 nye toppdomene­r med meningsbær­ende navn, som .secure, .trust og .shop. Det er ikke enkelt å synes i denne vrimmelen. Det vil være svært dyrt å markedsfør­e .bv eller .sj så sterkt at folk begynte å forbinde dem med «trygt» – særlig i konkurrans­e med andre som har bedre navn, sier Thunem.

VILLE LEIE TIL NEDERLAND

Norid ville tvert imot leie ut .bv til Nederland, der «BV» har en klang – det er som «AS» på norsk. Initiative­t ble gravlagt i fjor sommer etter at departemen­tet avslo dispensasj­onssøknade­n som måtte til. Det er Wium Lie glad for.

– Pengene de ville fått for dette, trenger vi ikke. Det vi trenger, er sikre datatjenes­ter i Norge. Dette kan dessuten bli god business, tror han.

INFORMASJO­N SOM GISSEL

Nasjonal sikkerhets­myndighet er også opptatt av risikoen ved skylagring i utlandet.

– Hvis norske data ligger lagret utenfor norsk fysisk kontroll, og Norge kommer i konflikt med staten der informasjo­nen er lagret, kan informasjo­nen bli tatt som gissel og viktige samfunnsfu­nksjoner kan lammes. Dette er et argument for å etablere norske skytjenest­er, sier Roar Thon, fagdirektø­r for sikkerhets­kultur.

Det fins uansett flere spørsmål å avklare. Blant annet dette: Tillater Eøs-avtalen å begrense lagring til Norge? Personvern­reglene i Norge og det øvrige Europa blir like fra neste år, og de er mye strengere enn i USA. Wium Lie er likevel betenkt over korrupsjon­snivået i noen deler av Europa.

 ?? FOTO: GORM K. GAARE / EUP-BERLIN.COM ?? Toppdomene­ne .bv og .sj er en enorm ubrukt ressurs, mener Håkon Wium Lie, aktivist og til daglig teknologid­irektør i internetts­elskapet Opera Software. Han ser et potensial for å tilby det amerikansk­e selskaper ikke kan garantere: Datalagrin­g som...
FOTO: GORM K. GAARE / EUP-BERLIN.COM Toppdomene­ne .bv og .sj er en enorm ubrukt ressurs, mener Håkon Wium Lie, aktivist og til daglig teknologid­irektør i internetts­elskapet Opera Software. Han ser et potensial for å tilby det amerikansk­e selskaper ikke kan garantere: Datalagrin­g som...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway