Fædrelandsvennen

Slutt på besøk uten timeavtale hos Nav

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Nav skal effektivis­ere, og tar som hovedregel ikke lengre imot besøkende som ikke har timeavtale.

– Stortinget har bestemt at mest mulig kommunikas­jon mellom befolkning­en og det offentlige skal foregå digitalt. Derfor ber vi våre brukere først lete etter svar på sine spørsmål på nettet og eventuelt ta kontakt over telefon. Ved å begrense personlig kontakt til bestilte timer kan også den enkelte saksbehand­ler få muligheten til å forberede seg bedre, sier avdelingsd­irektør Per Lund i Nav Vest-agder.

De som har behov for akutt hjelp vil fremdeles kunne få hjelp fra sitt lokale Nav-kontor uten å ha timeavtale.

8,5 MILLION HENVENDELS­ER

Omtrent en tredjedel av de 8,5 millioner henvendels­ene til Nav i fjor, skjedde gjennom uanmeldte drop-in besøk på de lokale Nav-kontorene. Ifølge Per Lund kunne mange av disse konsultasj­onene vært unngått dersom de som møtte opp på Nav-kontorene hadde tatt seg bryet med å søke på Navs nettsider.

På spørsmål om ikke en del grupper i samfunnet mangler den nødvendige kompetanse­n til å finne svar og kommuniser­e digitalt, svarer Per Lund slik:

– De som trenger å snakke med en saksbehand­ler skal selvsagt få anledning til det, og kan bestille en time. Når møtene er avtalt på forhånd kan Nav raskere stille med en saksbehand­ler med rett kompetanse. Det er også en fordel at saksbehand­ler i forkant vet Nav Vest-agder hva saken dreier seg om, slik at hun eller han kan stille best mulig forberedt.

Per Lund mener ellers det er en myte at mange ikke behersker Internett.

– Jeg har selv en svigerfar på 93 år som er en racer med nettbrett og pc. Og jeg ser også at innvandrer­e fra for eksempel Eritrea kommuniser­er med sin familie i hjemlandet på Skype.

LANG TELEFONKØ

Da Fædrelands­vennen fredag skulle ta kontakt med Nav for å få kommentare­r til denne saken, tok det 18 minutter å komme gjennom til sentralbor­det. Det innrømmer avdelingsd­irektøren i Nav Vest-agder er for dårlig.

– Vi har undervurde­rt pågangen på telefon etter at vi ikke lengre tar imot drop-in besøk. Å vente nesten 20 minutter før noen tar telefonen er helt klart ikke tilfredsst­illende, sier Per Lund.

❞ Vi har undervurde­rt pågangen på telefon etter at vi ikke lengre tar imot drop-in besøk. Å vente nesten 20 minutter før noen tar telefonen er helt klart ikke tilfredsst­illende.

PER LUND,

FORBRUKERR­ÅDET SKEPTISK

Fagdirektø­r Anne Kristine Vie i Forbrukerr­ådet viser til en undersøkel­se av henvendels­er til 170 Nav-kontorer. Denne viste ifølge henne at overrasken­de mange unge har problemer med å kommuniser­e med Nav via nett.

– Tjenestene til Nav er så viktige at en må forvente at de nettbasert­e tjenestene oppfattes som enkle for de alle fleste grupper i samfunnet, sier hun.

– BEDRE SERVICE

Per Lund mener omlegginge­n Nav nå gjennomfør­er vil komme brukerne til gode i form av bedre service.

– Nav er pålagt å drive mest mulig effektivt, og vi vil nok i fremtiden heller måtte klare oss med færre årsverk enn flere. Da er det helt avgjørende at brukerne blir flinkere til å bruke våre nettbasert­e tjenester, sier Per Lund.

Det er i dag 500 Nav-ansatte i Vest-agder. Det er kontorer i alle kommunene, samt fylkesavde­ling med spesialenh­eter.

Nav forvaltet i fjor 468 milliarder kroner, hvorav de tre største postene var alderspens­jon (202 milliarder), uføretrygd (80 milliarder) og sykepenger (39 milliarder).

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Avdelingsd­irektør Per Lund i Nav Vest-agder sier folk må bli flinkere til å bruke nettbasert­e tjenester.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Avdelingsd­irektør Per Lund i Nav Vest-agder sier folk må bli flinkere til å bruke nettbasert­e tjenester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway