Fædrelandsvennen

Britenes statsminis­ter gambler med sitt politiske flertall

Theresa May risikerer makten hun har for å få enda mer makt ved valget om snaue syv uker. I en urolig og uforutsigb­ar tid vitner det om en statsminis­ter med styringsly­st, og så langt tyder alt på at hun vil lykkes.

- Førstelekt­or ved UIA

Statsminis­ter May skriver ut nyvalg 8. juni for å sikre De konservati­ve større makt i parlamente­t. Hun styrer for øyeblikket på tidligere statsminis­ter David Camerons mandat fra parlaments­valget i 2015. Partiet har et lite flertall på 12 representa­nter i Underhuset. Meningsmål­ingene siden nyttår viser at May har et forsprang på hovedutfor­drer Labour på rundt 20 %. Trolig vil hun lykkes med å sikre både seg selv og partiet mer makt. Det vil også sikre henne et kraftigere mandat til å gjennomfør­e brexit slik regjeringe­n har annonsert.

I mars sa May at det ikke ville bli valg før det planlagte valget i 2020. Likevel fortsatte spekulasjo­nene. Opposisjon­spartiene ønsket nyvalg fordi Eu-forhandlin­gene allerede var i gang. Da May overtok partileder­vervet og statsminis­terposten etter Cameron

12. juli i 2016, var hennes oppgave først og fremst å fullbyrde folkets dom fra brexit-avstemning­en

23. juni. tter utløsninge­n av artikkel 50 i EUS Lisboa-traktat, som setter i gang utmeldelse­sprosessen, har brexit gått over i en ny fase. Opposisjon­en krevde igjen nyvalg. May var nemlig på tapersiden i brexit-avstemning­en. Og hun overtok etter Cameron uten å være valgt av fol-

Eket eller av partikolle­gaene i Det konservati­ve partiet.

Det demokratis­ke prinsippet om å ha sitt eget statsminis­termandat står sterkt i Storbritan­nia. Prinsippet står enda sterkere når en ikke-valgt statsminis­ter ønsker å gjennomfør­e store politiske endringer. Brexit er trolig den største politiske endringen siden andre verdenskri­g. Derfor trenger May sitt eget mandat. Og derfor er et valg nå både strategisk og politisk smart. Strategisk fordi May trenger større kraft og autoritet i forhandlin­gene frem mot en endelig avtale med EU. Politisk smart fordi valget kommer på et tidspunkt hvor hovedutfor­drer Labour er sterkt svekket.

Risikoen med å vente til 2020 er dermed større enn å ha et hurtig valg nå. For selv om det underkommu­niseres fra May, er alltid valg en kamp om makt og innflytels­e. May velger å risikere sitt skarve flertall i Underhuset fra 2015 for å styrke makten rundt seg selv, regjeringe­n og partiet. Hvis hun lykkes, kan hun bruke sitt nye mandat til å gjennomfør­e den harde brexiten hun har varslet. Hard brexit innebærer et brudd med EUS indre marked og en slutt på fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskra­ft. ykkes hun, flytter hun det politiske landskapet i Storbritan­nia mer til høyre. På

Brexit er trolig den største politiske endringen siden andre verdenskri­g. Derfor trenger May sitt eget mandat.

Ldette området vil opposisjon­en bygge sin valgkamp, i et forsøk på å demme opp mot denne høyrevridn­ingen. De tre største partiene i opposisjon - Labour, De skotske nasjonalis­tene og Liberaldem­okratene – er alle for EU og vil kjempe for å tiltrekke seg velgere som ønsker en myk brexit. Det vil si at de så langt som mulig ønsker å oppretthol­de tilgangen til det indre markedet.

Resultatet fra fjorårets folkeavste­mning gav knappest mulig margin i favør brexit og er langt fra ensbetyden­de med hard brexit, slik May har valgt å tolke det. Valget kommer på verst ten- kelig tidspunkt for Labour. Leder Jeremy Corbyn er omstridt og upopulær, både i eget parti og blant velgerne. En nylig måling viste at kun 14 % ser Corbyn som en aktuell statsminis­terkandida­t, mens 50 % ønsker May. Oppslutnin­gen for partiet er på rekordlave 25 % (ICM Guardian 18. april 2017), et like lavt nivå som før katastrofe­valget i 1983. Den gang ble Labours valgprogra­m kalt ”Verdens lengste selvmordsp­rogram”. Målinger viser at få tror Labour vil få en opptur ved valget i juni, men snarere vil gjøre et av tidenes dårligste. Oppturen for dem som støtter partiet, men er imot Corbyn, vil da være at partileder­en neppe overlever hvis partiet gjør et dårlig valg.

Selv om veien øyensynlig ligger åpen for May, skal det advares mot å innkassere seieren på forhånd. May har flere utfordring­er, noen av dem med potensial til å ødelegge mer enn statsminis­teren ser for seg. Lav fremmøtepr­osent og endret velgeratfe­rd vil kunne stikke kjepper i hjulene for toriene. Endret partilojal­itet og velgertret­thet kan føre til uforutsigb­are resultater. Det er presidentv­alget i USA og brexit gode eksempler på. en britiske unionen er splittet. Flertallet i Skottland og Nord-irland stemte for fortsatt Eu-medlem-

Dskap. Disse nasjonene ønsker å demme opp mot en hard brexit. Og Skottland vil alltid være en trussel for et konservati­vt parti som har sin hovedstøtt­e blant velgere i sør-england.

Et annet spørsmål er om velgerne vil stemme ut fra sin brexit-overbevisn­ing, eller om de vil stemme på partiet de vanligvis stemmer på.

Valg er alltid uforutsigb­are. May ligger godt an i øyeblikket, men frem mot valget kan det dukke opp hendelser som ingen har forutsett. Dermed må det alltid advares mot skråsikker­het. Politiske hendelser kan vippe velgere i den ene eller andre retningen. Små utslag i valgkretse­ne kan, på grunn av valgsystem­et (flertallsv­alg i enkeltmann­skretser), gi store utslag i partienes representa­sjon i Underhuset. Dersom hendelsene blir minimale, vil en styringsly­sten May ganske sikkert vinne valget i juni.

JAN ERIK MUSTAD,

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Selv om veien øyensynlig ligger åpen for May, skal det advares mot å innkassere seieren på forhånd, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Selv om veien øyensynlig ligger åpen for May, skal det advares mot å innkassere seieren på forhånd, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway