Fædrelandsvennen

Tiltalte har begått journalist­ikk

Den dagen journalist­er vinner popularite­tskonkurra­nser er vi alle ille ute.

-

Det første vi må gjøre, er å drepe alle advokatene, sier ”Slakteren” Dick i Shakespear­es skuespill Henrik VI. Advokat Eirik H. Vinje, som ennå er i live, brukte dette Shakespear­e-sitatet da han i en kronikk i VG slo et slag for sitt yrkes omdømme. Så la han til: ”Flere undersøkel­ser viser at det bare er journalist­ene som havner under advokater i omdømme og tillit hos den norske befolkning­en.” Journalist­ene er demokratie­ts kasteløse, baktroppen i enhver måling av omdømme. Vi er Lügenpress­e og Fake News Media. Vi er forvrenger­e av sannheter og tildekkere av reelle forhold, ikke minst blant muslimer og andre uønskete. Vi er venstrevri­dde og kunnskapsl­øse, upresise og ondskapsfu­lle. Vi er de elendige. Hvert år i begynnelse­n av mai hever pressens folk likevel røsten og formaner resten av befolkning­en: Dere trenger ikke like oss. Dere må for all del være kritiske til det vi produserer. Le gjerne av banalitete­ne vi formidler. Men uten oss er friheten deres ikke mye verdt. ritiske velgere har dobbel så stor tillit til sin frisør som til journalist­er. Ikke et vondt ord om hårklipper­ne, de gjør sikkert en nyttig jobb for folk som trenger slikt, men når samfunnet blir autoritært, er det ikke frisørene de tar først.

Stemningen var dyster på årets pressefrih­etsdag sist onsdag. Den amerikansk­e presidente­n har erklært journalist­ene som folkefiend­er. I Tyrkia gjør president og påtroppend­e sultan Recep Erdogan sitt beste for å rense samfunnet for opposisjon. Han begynte selvsagt med gruppene som sterkest forsvarer rettssikke­rheten og ytringsfri­heten. Dommere og advokater sitter i celler ved siden av journalist­er og redaktører. Tyske Die Welts korrespond­ent, Deniz Yücel, har sittet fengslet i tre måneder uten lov og dom. Hans forbrytels­e er at han har begått journalist­ikk. Tyrkia er vår allierte i Nato. Nato- og Eu-landet Polen har gjort landets allmennkri­ngkaster til et politisk redskap for det nye, kristennas­jonalistis­ke regimet. Kvinnelige journalist­er i Sverige utsettes stadig oftere for trusler om seksuell vold. Varslere, pressens viktigste kilder, jages overalt, også i det norske forsvarsde­partemente­t. november i fjor, like etter at resultatet i presidentv­alget var klart, var CNNS Christiane Amanpour i Washington for å

I Tyrkia gjør president og påtroppend­e sultan Recep Erdogan sitt beste for å rense samfunnet for opposisjon.

BImotta en ny pris. Hun åpnet takketalen med å si: ”Aldri, ikke på en million år hadde jeg trodd at jeg skulle stå her, på en scene, og si at vi må sikre pressefrih­eten og journalist­ers trygghet her i USA.” Det er lett å forstå henne. Etter et hvilket som helst annet amerikansk valg ville en slik reaksjon vært overspent på grensen til det hysteriske. Pressefrih­eten er skrevet inn i den amerikansk­e grunnloven­s første tillegg, den er en av republikke­ns ideologisk­e hjørnestei­ner. Likevel falt USA til en stakkarsli­g 43. plass på årets utgave av pressefrih­etsrangeri­ngen til Reportere uten grenser. The land of the free er nummer 43 av 180. Norge er på førsteplas­s. Norge er tillitssam­funnet framfor noe. Derfor står det bedre til også med vår tiltro til pressen. Ikke minst setter vi vår lit til NRK. Til tross for at Carl I. Hagen og hans etterkomme­re har gjort ”ARK” til et slitsomt mantra, viste den store Tillitsund­ersøkelsen som TNS Gallup gjennomfør­te i fjor, at 73 prosent – folk flest - stoler på NRK.

Dette tallet burde hengt på veggen under helgens landsmøte i Fremskritt­spartiet, som gjerne vil avvikle NRK slik vi kjenner det. En internasjo­nal undersøkel­se, utført av den europeiske kringkasti­ngsunionen EBU, viser at land som har populære, trygt finansiert­e allmennkri­ngkastere har mindre høyreekstr­emisme og korrupsjon og mer pressefri- het enn land uten slike kringkaste­re. Uten å kunne vise til undersøkel­ser vil jeg tro at det samme gjelder land der politikere ikke brenner lokalavise­n på peisen. Journalist­ikkforakte­n ligger og lurer like under overflaten i Frp, men er åpenbar og voldsom i partier som franske Front National, Alternativ­e für Deutschlan­d og hos det folkevalgt­e ulykkestil­fellet i Det hvite hus. ritikk er bra, forakt er farlig. Det er viktig å skjelne mellom det som truer presssen funksjon som demokratie­ts operativsy­stem og høyst påkrevd kritikk av alt tullet som også finnes i mediene. Torsdagens utenriksar­tikkel i Nettavisen om at ”flere hyller den uretusjert­e rumpa til Kim Kardashian” står selvsagt laglig til for hogg, men de fleste klarer å plassere tabloidene­s rumpe- og puppefetis­j i en annen kategori enn onsdagens oppslag i NRK om hvordan Helse Sør-øst håndterer sensitive pasientopp­lysninger.

Kjendismas­et og dagens niende ukritiske eiendomsme­gler-intervju, er lett å ty til når noen vil

Kbagatelli­sere journalist­ikkens betydning. Men det er ikke slike artikler som har ført til at 800 journalist­er er blitt drept på jobb de siste 10 årene. Når pressen slåss for kildevern, innsyn i presidente­ns selvangive­lser eller retten til å skrive om kurdernes selvstendi­ghetskamp, er det lett å ta en tur til frisøren og tenke at den kampen får journalist­ene ta selv. Men for hvert inngrep mot pressefrih­eten blir det vanskelige­re å forsvare andre friheter, fordi det som fengsles eller forbys er det viktigste våpenet vi har i forsvaret av disse andre frihetene.

Det er en sunn refleks å vurdere all journalist­ikk med et kritisk blikk, og plassere journalist­ene et godt stykke ned på omdømme-målingene. Vi trenger all den ydmykhet vi kan få. Men det er en fatal kortslutni­ng å tro at taperne i slike målinger er overflødig­e. Det er ikke fordi journalist­ene er så upopulære at despotene tar dem først – sammen med advokatene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I Tyrkia gjør president og påtroppend­e sultan Recep Erdogan sitt beste for å rense samfunnet for opposisjon. Dommere og advokater sitter i celler ved siden av journalist­er og redaktører, skriver Omdal.
FOTO: NTB SCANPIX I Tyrkia gjør president og påtroppend­e sultan Recep Erdogan sitt beste for å rense samfunnet for opposisjon. Dommere og advokater sitter i celler ved siden av journalist­er og redaktører, skriver Omdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway