Fædrelandsvennen

Skal kjøre til Preikestol­en, men ender på feil side av fjorden

Google har sendt hundrevis av Preikestol­turister på bomtur langs en smal, svingete blindvei.

- TOR INGE JØSSANG

Gå inn på Google Maps og søk etter veibeskriv­elsen til Preikestol­en. Da vil søkemotor-giganten vise vei til Fossmork, ei lita grend i enden av en svært smal og svingete vei. Veien er fryktelig dårlig, for å si det forsiktig.

– Det begynte for tre år siden, og var artig til å begynne med, forteller Helge Fossmark fra Stavanger.

Han eier et lite småbruk i Fossmork, og det er dit Google dirige- rer turister som vil kjøre til Preikestol­en. Problemet er at bygda ligger på feil side av Lysefjorde­n. Selv om denne veistubben nok er det nærmeste man kan kjøre den berømte fjellknatt­en, så er det likevel 30 kilometer fra stedet hvor stien starter.

I begynnelse­n var det eksotisk. Helge Fossmark guidet turistene til et utsiktspun­kt ved småbruket, hvor de kunne se turmålet. Men så ble det mange som kom. Minibussen­e kjørte nærmest i kø. Nå er det ikke en eneste dag i som- mersesonge­n uten at det kommer uanmeldte gjester.

– Vi har sendt hundrevis av turister tilbake med den kjipe beskjeden at de er på feil side av fjorden. I sommerseso­ngen kan det fort komme 10-15 biler hver dag, forteller Helge Fossmark.

LÅNER KIKKERTEN

Hyttenabo Gunnar Bøe fra Fogn opplever det samme.

– Når vi er på hytta kommer det 2,3, 4, 5, 6 turister innom. Hver dag. De sier de skal til Preikestol­en og forstår ingenting. Google Maps leder dem over Lysefjordb­rua og inn til Fossmork. Veien hit er ganske smal og de blir ganske engstelige når vi forteller at de må snu og kjøre tilbake. De får låne kikkerten og se alle som er oppe på Preikestol­en. Det er ganske kjekt. Vi får snakke med kinesere og japanere, og det var en amerikaner som ville kjøpe hytta. Han syntes stedet var så fantastisk, forteller Bø.

De fastboende får også uventet besøk. Marta og Reidar Thu synes det er koselig.

– Kineserne kommer helt inn på kjøkkenet. Det plager ikke oss. Ikke alle kjører bomtur. En del kjører hit for å se Preikestol­en fra denne vinkelen. Noen kommer til og med hit for å se Kjeragbolt­en. Det er helt utrolig, sier Thu.

Nå er det satt opp flere skilt. Rett før Fossmork er det satt opp blindvei-skilt. Et annet skilt leder til en parkerings­plass på Leite (Skrøyla), hvor det er bedre utsikt til turistmagn­eten. Derfor tror Reidar Thu at det blir mindre trafikk i tunet i sommer. Hel-

ge Fossmark har satt opp et informasjo­nsskilt med smilefjes, slik at mange snur før de kommer helt inn på tunet.

– For vår del er det bare hyggelig med gjester, men jeg tenker på alle som får en omvei på disse smale veiene, sier han.

BEDRE SKILTING

Både Bøe, Fossmark og Thu har kontaktet Forsand kommune og etterlyst bedre skilting. Problemet kan kanskje løses med et skilt ved Lysefjordb­rua. Eller at noen tar kontakt med Google og andre store Gps-produsente­r.

To ganger har Øyvind Storm i Forsand kommune tatt skilting opp med Statens vegvesen. Den som var skiltansva­rlig har nå sluttet. Storm bor selv i Vika, langs veien til Fossmark.

– Jeg måtte ta meg av et kinesisk ektepar, de var så fortapte. Jeg tok dem med i båt inn under Preikestol­en. De er 70 år og bor i USA. Vi holder fortsatt kontakt via e-post, forteller Storm.

Overingeni­ør Roy Jarle Johansen har overtatt som skiltansva­rlig i Statens vegvesen. Han kjenner ikke til problemati­kken i Forsand, men vil undersøke hva som er gjort med saken.

– Jeg synes vi bør få til noe som viser folk rette veien, når det er en såpass besøkt plass. Det er ikke alltid skilt løser problemet. Noen stoler mer på Google, sier Johansen.

Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad vil snakke med de fastboende og vurdere om kommunen kan gjøre mer.

DEEP PURPLE

Deep Purple, noen av de virkelige pionerene innen hardrock, har muligens også vært i Fossmork, men Linda M. Ødegård Frøland skylder ikke på Google.

– Dette var for 10 år siden. Deep Purple spilte på Classic Rock Festival i Sandnes og hadde noen timer ledig. Da fant vi ut at vi skulle vise dem Preikestol­en nedenfra. Jeg hadde blitt forklart veien, svingte av etter brua og kjørte på en humpete vei til det ikke var mer igjen. Vi så ikke Preikestol­en, men det var grønt der, noen sauer og et fossefall. Typisk norsk, sa jeg, og de var kjempeimpo­nerte over fjord, fjell og norsk natur, forteller hun.

Jeg måtte ta meg av et kinesisk ektepar, de var så fortapte. Jeg tok dem med i båt inn under Preikestol­en. De er 70 år og bor i USA. Vi holder fortsatt kontakt via e-post.

ØYVIND STORM, Vika (langs veien til Fossmark)

 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Utsikt fra Preikestol­en til «feil» side av Lysefjorde­n, hvor mange turister ender.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Utsikt fra Preikestol­en til «feil» side av Lysefjorde­n, hvor mange turister ender.
 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Dette er ikke Preikestol­en!
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Dette er ikke Preikestol­en!
 ??  ??
 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Reidar og Marta Thu er vant med at turister svinger inn på tunet.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Reidar og Marta Thu er vant med at turister svinger inn på tunet.
 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Veien til Fossmork er usedvanlig smal og svingete.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Veien til Fossmork er usedvanlig smal og svingete.
 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Det siste strekket til Fossmark er nå skiltet blindvei. Fra Skrøylå/leite er det fin utsikt til Preikestol­en.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Det siste strekket til Fossmark er nå skiltet blindvei. Fra Skrøylå/leite er det fin utsikt til Preikestol­en.
 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Eidavatnet ligger langs veien til Fossmork.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Eidavatnet ligger langs veien til Fossmork.
 ?? FOTO: GOOGLE ?? Google Maps' veibeskriv­else for å komme seg med bil fra Stavanger til Preikestol­en.
FOTO: GOOGLE Google Maps' veibeskriv­else for å komme seg med bil fra Stavanger til Preikestol­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway