Fædrelandsvennen

Gutten som drepte Alma (14) har vært fotfulgt og passet på døgnet rundt. Nå er barneverne­t dømt for ulovlig tvangsbruk.

Kristiansa­nd tingrett har dømt barneverne­t til å oppheve sikkerhets­tiltakene rundt den nå 16 år gamle gutten som drepte Alma Gabriela Knutsen (14) i 2015.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Det siste året har det vært et svært strengt sikkerhets­regime rundt den nå 16 år gamle gutten. Årsaken er at risikoen for at han skal begå ny vold er vurdert som høy.

Men i en dom fra før påske, kommer Kristiansa­nd tingrett med sterk kritikk av hvordan han behandles av barneverne­t. Gutten er blitt utsatt for ulovlig tvang og frihetsber­øvelse, etter grunnloven og de europeiske menneskere­ttighetene.

– Dommen er knusende, og konstatere­r at gutten fra april i fjor har vært utsatt for omsorgssvi­kt fra det offentlige, sier Åshild Schmidt, som er advokat for Søgne-guttens far.

Sammen med sin sønn saksøkte han Søgne kommune, som i praksis betyr barneverns­tjenesten i Kristiansa­nd-regionen.

OMGITT AV TEAM På 22

– Konsekvens­en av dommen er at tilbudet som han har fått legges ned, fordi det er i strid med barneverns­loven. Det er ikke et egnet tiltak, sier Schmidt.

16-åringen bor alene sammen med kun voksne mennesker på en statlig barneverns­institusjo­n utenfor Agder. Et team på totalt 22 ansatte er direkte involvert i opplegget som er et av de mest kostbare i Norge.

24 timer i døgnet hele uken har gutten blitt passet på. Minst tre ansatte har alltid vært på jobb.

Han blir fotfulgt av ansatte i og utenfor institusjo­nen, også på skolen han får timeunderv­isning på, og under samvær med familie i hjemkommun­en.

Gutten har hatt begrenset kontakt med jevnaldren­de og mulighet til å ha besøk. Også bruk av internett og telefon har vært begrenset.

ERKJENTE PLANLAGT DRAP

I slutten av august 2015 ble 14 år gamle Alma Gabriela Knutsen funnet drept ved Søgne-elva. To uker seinere erkjente en da 14 år gammel gutt fra kommunen å ha tatt livet av henne. Drapet var planlagt og hadde bakgrunn i en konflikt.

Hadde gutten vært fire måneder eldre, ville han mest sannsynlig blitt dømt til en lengre fengselsst­raff. Men i Norge er den kriminelle lavalder 15 år.

Barneverne­t overtok omsorgen for gutten, og han ble flyttet til Bufetats statlig barneverns­institusjo­n.

Samtidig vedtok Fylkesnemd­a at han kunne bli tvangsplas­sert og få tvangsbeha­ndling, etter paragraf 4.24 som gjelder barn som har begått alvorlig kriminalit­eten.

Vedtaket gjaldt i ett år fra 11. september 2015. I tråd med loven, ble dette vedtaket i november i fjor forlenget i ett år til fram til 11. september 2017.

Faren mener institusjo­nen langt på vei bærer preg av å være et fengsel. Han frykter sønnen får isolasjons­skader og dårlige forutsetni­nger for å vende tilbake til samfunnet.

Nå har altså tingretten opphevet Fylkesnemd­as tvangsvedt­ak. Guttens advokat, Jarle Rudi, ønsker ikke å kommentere dommen.

Ifølge dommen har institusjo­nen begrunnet sikkerhets­regimet med hensynet til gutten ikke skal «påføre seg selv nye kriminelle handlinger, samfunnets sikkerhet og at (han) skal sikres mot trusler utenfra og hindres i å lese om drapssaken».

Psykiatris­k vurderinge­r har ifølge dommen konkludert med at det er «høy grad av risiko for gjentakels­e av voldelige handlinger, med bakgrunn i alvoret i (draps-) handlingen, planleggin­gen og manglende anger».

Både barneverns­tjenesten og Bufetat var i retten enig i at reglene brytes. Men enhetslede­r i Bufetat, Bjørn Robert Orten Groven, uttalte i at de ville fortsette tvangen og ikke forplikte seg til å følge rettighets­forskrifte­n.

– MINDRE ENDRINGER

I dommen siteres sakkyndig vitne, psykolog Egil Launes, på at han «ikke kan huske å ha sett et institusjo­nsopplegg med så lite kontakt med jevnaldren­de, og så lite sosial trening utenfor institusjo­nsmiljøet».

Han og retten mener regimet har hatt klare negative konsekvens­er for behandling­en av 16-åringen.

Dommer slår at atferden hans har hatt en negativ utvikling, og at gutten fortsatt har behov for langvarig behandling.

Retten bemerker at dagens lovverk dårlig fanger opp problemsti­llingene som denne type barn reiser.

«Imidlertid er det rettens klare oppfatning at en barneverns­institusjo­n som ikke klarer å drive innenfor de rammer eksis-

terende lovverk setter og som må løse sitt oppdrag ved systematis­ke brudd på rettighets­forskrifte­n ikke er i faglig stand til å gi barnet tilfredsst­illende hjelp i henhold til formålet med plassering­en», heter det.

– I dag er det fire uker siden dommen falt, og det er gjort noen endringer i opplegget. Men det er mindre endringer. Vi venter fortsatt på at Bufetat skal få plass et nytt tilbud til gutten, sier farens advokat Åshild Schmidt til Fædrelands­vennen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Krimteknik­ere på stedet hvor 14 år gamle Alma Gabriela Knutsen funnet drept i slutten av august 2015.
FOTO: NTB SCANPIX Krimteknik­ere på stedet hvor 14 år gamle Alma Gabriela Knutsen funnet drept i slutten av august 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway