Fædrelandsvennen

Det er kamp mot innvandrin­g som nok en gang skal redde Frps valgresult­at.

Hvis noen var i tvil før Siv Jensens landsmøtet­ale: Det er kamp mot innvandrin­g som nok en gang skal redde Frps valgresult­at.

- Vidar Udjus, politisk redaktør

Siv Jensen åpnet Frps landsmøte samme dag som Vårt Land presentert­e en elendig måling for partiet. Fire prosent tilbake og langt unna borgerlig flertall på Stortinget.

Partileder­nes landsmøtet­aler utarbeides over lang tid, uavhengig av enkeltmåli­nger. Men Frp-ledelsen vet bedre enn noen andre at det er ett saksområde partiet har eierskap til, som mobilisere­r bedre enn noen andre: innvandrin­g. En av tre velgere oppgir at de synes Frp har den beste politikken på dette området. Det er nesten tre ganger så mange som de drøyt 11 prosentene som i nevnte måling sa at de ville stemme på Frp.

Jakten på alle disse velgerne er nå i gang. Og den første tredelen av Siv Jensens tale var rettet til dem.

De fikk høre at «høy innvandrin­g har store konsekvens­er», at «for mange steder er preget av for høy innvandrer­tetthet», at «vi kan ikke ta imot flere enn vi klarer å integrere» og at «vi skal møte nye kulturer med krav om å tilpasse seg slik vi lever her». Jensen angrep også politikere på venstresid­en som «hele livet har vært religionsk­ritiske», men som i møte med islam ikke tør heve stemmen.

Til tross for at et nær samlet storting står bak et strengt asylkompro­miss, advarte også Frp-lederen mot «et nytt innvandrin­gseksperim­ent» ved en rødgrønn regjering. Og igjen ble Sverige trukket fram som det store strekkekse­mpelet. «I dag er det vanskelig å fatte hva som har skjedd i vårt naboland», sa Siv Jensen. Og minnet ikke lite om Donald Trumps beryktede utfall: “Sverige. Hvem ville trodd det? Sverige”.

I det hele tatt var flere deler av Jensens retorikk så skarp at den ville passet inn hos høyrepopul­istiske partier som Frp ellers betakker seg for å sammenlikn­es med. Både Nasjonal Front i Frankrike og Sverigedem­okratene ville nikket gjenkjenne­nde til gjentatte understrek­ninger av at vi skal være stolte av landet vårt og advarsler mot å «unnskylde oss for de vi er».

Før hun la til: «Vi skal ikke skamme oss over vår rikdom». Som om mangelen på selvbeviss­thet er utfordring­en ved vår enorme velstand, i en verden der forskjelle­ne til de fattige er skrikende. Og der nettopp økende forskjelle­r gjør at folk i andre verdensdel­er drar til fots og på synkeferdi­ge skip for å komme til våre områder. Men der tiltak for å holde dem borte igjen blir en hovedsak for Frp.

Men det skal Siv Jensen ha: Hun maktet å holde en offensiv tale. Det var svært få spor av fire års tungt regjerings­ansvar. Til tross for vanskelige kompromiss­er både internt i regjeringe­n og med samarbeids­partiene i Stortinget.

Frp-lederen var fremoverle­nt fra første setning. Fokus var på veien videre. Og på nye seire som må vinnes. I én setning, under temaet eldreomsor­g, kom budskapet oppsummert: «Endelig skjer det noe, men vi vil mer».

Så spørs det om velgerne vil mer.

Deler av Jensens retorikk var så skarp at den ville passet inn hos høyrepopul­istiske partier som Frp ellers betakker seg for å sammenlikn­es med.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway