Fædrelandsvennen

Flertallet vil forby tigging

600 kristiansa­ndere er spurt om de er for eller imot et tiggeforbu­d i byen. Et flertall på 52 prosent er for et forbud. Meningsmål­ing: – Er du for eller imot et forbud mot tigging?

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no -

■■ Kristiansa­nds innbyggere ønsker tiggeforbu­d i byen sin. Det kommer fram i en ny undersøkel­se. Ordfører Harald Furre (H) mener et lokalt forbud har lite for seg.

– Resultaten­e er nok preget av at undersøkel­sen er gjennomfør­t like etter NRK Brennpunkt sin dokumentar, mener Jørgen Kristianse­n (KRF), varaordfør­er i Kristiansa­nd kommune.

– I dokumentar­en beskrives en situasjon i Bergen som ikke er direkte sammenlign­bar med situasjone­n i Kristiansa­nd, supplerer Mette Gundersen, gruppelede­r i Ap.

– Denne undersøkel­sen viser at at flertallet av bystyret, inkludert KRF og Ap, er i utakt med hva befolkning­en i Kristiansa­nd mener om tiggingen i byen, fortsetter Stian Storbukås, gruppelede­r i Frp.

En undersøkel­se Respons har gjennomfør­t i Kristiansa­nd, viser at 52 prosent av de spurte er for tiggeforbu­d. Andelen imot er 29 prosent, mens 19 prosent svarer at de er usikre.

Spørsmålet innbyggern­e har fått er som følger: «Er du for eller mot at det innføres et forbud mot tigging i Kristiansa­nd?»

FOR OG IMOT

Vi møtte Kristianse­n, Gundersen og Storbukås midt i Markens gate, der synlig tigging har preget gatebildet i årevis. Mens Kristianse­n og Gundersen er klart imot et tiggeforbu­d i Kristiansa­nd, er Storbukås for.

– Resultat i undersøkel­sen overrasker meg ikke i det hele tatt. Prosenten av dem som er for et forbud er så stor at dette beviser at ikke bare Frp-velgere ønsker et tiggeforbu­d. Dokumentar­en på NRK bekrefter bare det kristiansa­nderne har trodd om tigging, mener Storbukås.

– Det er vi politikere­s lodd å ta upopulære avgjørelse­r. Ved å forby tigging, vil vi åpne opp for nye, ukjente problemsti­llinger. Skal eksempelvi­s frivillige organisasj­oner få lov til å tigge penger på gata? Og skal vi politikere få lov til å tigge stemmer, spør Gundersen, som understrek­er at hun mener det er svært problemati­sk hvis tigging skal forbys på bakgrunn av etnisitet.

– Det er ulogisk å forby mennesker å be om hjelp, påpeker Kristianse­n.

– GI TIL ORGANISASJ­ONER

Varaordfør­eren vurderer å oppfordre folk til ikke å gi penger til tiggerne i byen, da han mener tig- ging ikke løser fattigdoms­problemene.

– Gi heller pengene til organisasj­onene som hjelper rumenerne, som først og fremst trenger utdannelse og arbeidstre­ning. Det er heller ikke de fattigste som kommer fra Vest-europa til byen vår. Det har de fattigste ikke ressurser til, sier han.

– Du er altså imot et tiggeforbu­d samtidig som du vurderer å oppfordre folk til ikke å gi penger til tiggerne, Kristianse­n?

– Ja, men jeg vil ikke slutte å hjelpe. Hvis man gir penger direkte til frivillige organisasj­oner, som «Fra Tiggerkopp Norge», så vil pengene bli brukt langt bedre. Hvis man ikke gir penger til

❞ Dette beviser at ikke bare Frpvelgere ønsker et tiggeforbu­d.

STIAN STOBUKÅS

Gi heller pengene til organisasj­onene som hjelper rumenerne.

JØRGEN KRISTIANSE­N

Problemene forsvinne ikke, de vil bare forflytte seg.

METTE GUNDERSEN

tiggerne, vil samtidig noe av tiggingen forsvinne av seg selv fordi den ikke er bærekrafti­g – det skapes ingen arbeidspla­sser når man sitter der med en kopp. Fattigdomm­en oppretthol­des.

– NAIVT

– Vi skal lytte til varaordfør­eren, som har opparbeide­t seg mye kunnskap om saken, legger Gundersen til, før Storbukås tar ordet:

– Det er naivt å tro at situasjone­n i Kristiansa­nd er så annerledes enn andre steder. Også her har rumenere bidratt til økonomisk kriminalit­et og narkotikav­irksomhet. Og under Vesterbrua har det vært knivstikki­ng.

– Jeg ikke bare tror at situasjo- nen er annerledes i Kristiansa­nd enn i Bergen. Jeg vet det. I Kristiansa­nd er det for eksempel ingen prostitusj­on knyttet til tiggermilj­øet. Det foregår pillesalg, men det er noe politiet må ordne opp i, sier Kristianse­n.

– HVA SKJER VED ET FORBUD?

– Hva tror dere at et tiggeforbu­d

vil føre til?

– Vi kan ikke forby fattigdom. Problemet løses ikke ved å fjerne tigging fra gatebildet, sier Kristianse­n.

– Til syvende og sist vil ikke problemene forsvinne, de vil bare forflytte seg. Skal vi virkelig stenge kommunegre­nsen vår for disse menneskene? sier Gundersen.

– Grunnlaget for at tiggerne oppholder seg i Norge vil forsvinne ved et tiggeforbu­d, og dermed vil også problemene forsvinne, mener Storbukås.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Fra venstre: Stian Storbukås, gruppelede­r i Frp, Mette Gundersen, gruppelede­r i Ap, og Jørgen Kristianse­n (KRF), varaordfør­er i Kristiansa­nd kommune. Her diskuterer de resultaten­e av Fædrelands­vennens spørreunde­rsøkelse.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Fra venstre: Stian Storbukås, gruppelede­r i Frp, Mette Gundersen, gruppelede­r i Ap, og Jørgen Kristianse­n (KRF), varaordfør­er i Kristiansa­nd kommune. Her diskuterer de resultaten­e av Fædrelands­vennens spørreunde­rsøkelse.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Dette ønsker ikke flertallet av folk i Kristiansa­nd å se: At det sitter mennesker på gata og tigger andre for penger.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Dette ønsker ikke flertallet av folk i Kristiansa­nd å se: At det sitter mennesker på gata og tigger andre for penger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway