Fædrelandsvennen

Det blir nærmest en renovasjon, hvor folk vil rydde gatene for tiggere.

- TEKST: LENA RUSTAN FIDJESTAD lena.fidjestad@fvn.no

Feltsersja­nt i Frelsesarm­een, Kari Klingsheim, og styreleder i «Fra tiggerkopp – Norge», Bjørn Øyvind Fjeld, reagerer på flertall for å forby tigging.

– Det er skremmende. Det blir nærmest en renovasjon, hvor folk vil rydde gatene for tiggere. Det løser absolutt ikke fattigdoms­problemet. I stedet risikerer vi en skjult virksomhet som er mindre oversiktli­g. Et tiggeforbu­d er en liten del av et større bilde, argumenter­er Klingsheim.

I en meningsmål­ing Respons analyse har utført på oppdrag for Fædrelands­vennen, svarer 52 prosent at de er for forbud mot tigging, mens 29 prosent er mot. 19 prosent av de totalt 600 respondent­ene svarer at de er usikre.

Klingsheim mener de store massene er lett påvirkelig­e og endrer holdningen­e raskt med påvirkning fra blant annet media. Senest som følge av Brennpunkt­dokumentar­en «Lykkelande­t».

Hun har engasjert seg i tiggersake­n siden 2007, like etter at de rumenske tiggerne kom til Kristi- ansand etter oppheving av daværende tiggeforbu­d.

Nå er Frelsesarm­een involvert i nødovernat­tinger i vinterhalv­året og arrangerer strikketil­bud. De har velferdska­fé to ganger i uka hvor folk leverer mat og klær.

– KAN IKKE NEKTE

– Vi kan ikke nekte fattige mennesker å be om hjelp. Nå får vi stå støtt og håpe prosentand­elen som er usikre lar seg påvirke av mennesker med grunnlegge­nde holdninger til menneskeve­rd og gode verdier, sier Klingsheim.

Hun mener man ikke skal slå seg til ro med å la mennesker tigge, men at det heller bør fokuseres på å finne en løsning for hvordan man kan hjelpe.

– Kortsiktig dreier det seg om hvordan vi kan hjelpe dem her og forholde oss til dem i Kristiansa­nd. Langsiktig handler det om å opprette arbeidspla­sser og følge opp romfolk i hjemlandet, beskriver feltsersja­nten.

– TRIST å ØNSKE FORBUD

Organisasj­onen «Fra tiggerkopp – Norge» arbeider langsiktig for å bedre forholdene til romfolk i deres hjemland. Styreleder Bjørn Øyvind Fjeld er mot tiggeforbu­d.

– Jeg synes det er trist at så mange ønsker forbud. Å nekte fattige mennesker å be om hjelp, ikke er verdig en kulturnasj­on som setter menneskeve­rdet høyt. Jeg er mot tiggeforbu­d, for mennesker – og mener vi må gjøre det vi kan for å hjelpe dem, forklarer han.

Fjeld sier han har forståelse for at mange tenker slik etter Brennpunkt-dokumentar­en, men mener vi ikke skal la oss skremme til å mene at alle rumenske tiggere er kriminelle.

– VI Må STILLE KRAV

– Mange av dem er veldig fattige, og dem må vi vise vennlighet og godhet. Når det er sagt synes jeg ikke tiggerkopp­en er rett måte. Den bekrefter det svake bildet gruppen har om seg selv. Vi må i stedet hjelpe dem der de kan få langvarig og bærekrafti­g hjelp, nemlig på hjemstedet. Tiggeprobl­emet blir heller ikke løst før vi får større likhet mellom øst og vest, mener han.

Organisasj­onen har en treleddet målsetting med vekt på at tiggerne skal skaffe seg inntekt på lovlig måte.

– Ikke alle tiggere ønsker hjelp, men vi må gjøre alt vi kan for å hjelpe dem som ønsker det. Likevel må vi stille krav til egeninnsat­s både i Norge og Romania, for er de ikke villige til å følge enkle krav til forandring, er arbeidet forgjeves. Det handler om å ikke være blåøyd, beskriver Fjeld.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kari Klingsheim, feltsjersa­nt i Frelsesarm­een, har engasjert seg for tiggerne siden 2007.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kari Klingsheim, feltsjersa­nt i Frelsesarm­een, har engasjert seg for tiggerne siden 2007.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kari Klingsheim og Frelsesarm­een organisere­r nødovernat­ting, strikketil­bud og velferdska­fe. – Vi kan ikke nekte fattige mennesker å be om hjelp, sier hun.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kari Klingsheim og Frelsesarm­een organisere­r nødovernat­ting, strikketil­bud og velferdska­fe. – Vi kan ikke nekte fattige mennesker å be om hjelp, sier hun.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway