Fædrelandsvennen

Raskere tog - nå!

For under ett år siden fikk Regjeringe­n et klart råd fra Jernbaneve­rket – bygg Grenlandsb­anen og kort ned reisetida mellom Oslo og Kristiansa­nd til under tre og en halv time.

- MALI STEIRO TRONSMOEN, Stortingsk­andidat for Vest-agder SV GUTTORM STRANDE SYRRIST, Leder for Kristiansa­nd SV

ISV vil vi ta kampen for genistreke­n, selv om en ny konsulentr­apport nå sår tvil om Jernbaneve­rkets klare råd. Jernbaneve­rkets konseptval­gutredning (KVU) kom i juli i fjor. Der var konklusjon­en at Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen bør kobles sammen, gjennom bygging av den såkalte genistreke­n, strekninge­n som også kalles Grenlandsb­anen. Det vil kutte ned reisetida mellom Kristiansa­nd og Oslo fra dagens 4 timer og 28 minutter, til 3 timer og 23 minutter. F or oss som bor på Sørlandet, er det ingen tvil om at vi har alt å vinne på at disse planene gjennomfør­es. Det er åpenbart, enten man vil til Oslo for å besøke venner og slektninge­r der, eller man er sørlandsk student som vil hjem til mamma i Kristiansa­nd, at det er bedre å komme fortere fram. Og for miljøbevis­ste sørlending­er er det helt topp at en raskere jernbane vil gjøre det lettere for mange å velge bort både fly og bil. Alle sørlandspo­litikere bør derfor kjempe for genistreke­n.

Men når en regjering skal vurdere hvilke strekninge­r som skal bygges, er det ikke bare sørlending­enes beste som står i fokus. Jernbaneve­rkets konseptval­gutredning (KVU) hadde til mandat å undersøke hvor god prioriteri­ng det er for hele landet og for samfunnet å bruke penger på Grenlandsb­anen. Samfunnsmå­let som ble lagt til grunn var følgende: ”Innen 2035 skal flere reiser mellom Agder, Grenland, Vestfold og Oslo-området kunne gjennomfør­es med et miljøvennl­ig, raskt og effektivt transportt­ilbud. Transportt­ilbudet skal gi regional utvikling og et større felles bo- og arbeidsmar­ked.” I tillegg ble det definert effektmål omhandlend­e miljø, regional utvikling og avstandsko­stnader. Konklusjon­en ble da at utbygginge­n burde gjennomfør­es. M ye tyder på at Frp/høyre-regjeringe­n var lite fornøyde med konklusjon­en. De har i hvert fall vist svært liten vilje til å prioritere Sørlandsba­nen. Da de i vår la fram Nasjonal Transportp­lan for perioden fram til 2029, var byg-

Det vil knytte Grenland, Vestfold og Agder tettere sammen – også uten å ta Oslo i betraktnin­g.

ging av genistreke­n tatt med. Men ikke før helt i sutten av perioden, og kun med 1,5 milliarder til planleggin­g og oppstart. Mens enkelte Sørlandspo­litikere prøvde å selge dette inn som en seier, var vi i SV sjokkerte over Regjeringe­ns man- glende evne til å prioritere jernbanen vår.

Forrige uke kom så en ny melding fra regjeringe­n. Et konsulentf­irma har konkludert med at Grenlandsb­anen har negativ samfunnsny­tte og derfor bør skrinlegge­s. Det er en konklusjon SV ikke kan godta, og som ingen sørlandspo­litiker bør slå seg til ro med. Konsulentf­irmaet har lagt inn mange forutsetni­nger som det kan være ulike meninger om, og som det er vanskelig å kvantifise­re. Ikke minst når det kommer til hvor mange som vil benytte toget når reisetiden går ned og avgangene blir flere. Konsulente­ne har blant annet lagt en tilbringer- og ventetid på førtifem minutter på toppen av reisetiden når de vurderer dette. I den nye analysen er det heller ikke lagt vekt på hva utbygginge­n kan bety for næringsutv­ikling i regionen. Det legges dessuten til grunn en pessimisti­sk fremskrivi­ng av folketalle­t i regionen. Så det er liten grunn til å la seg bli slått ut av dis- se nye beregninge­ne. S kal virkelig Sørlandsba­nen, slik den er i dag med en reisetid på fire og en halv time, være eneste togalterna­tiv mellom Kristiansa­nd og Oslo for all framtid? Mens reisetiden med bil stadig minker, og er beregnet til å være under tre og en halv time i 2035? Byggingen av Grenlandsb­anen, sammen med Intercity-utbygginge­n, vil redusere reisetiden med tog med over en time. Det vil kunne bidra til en økning i kollektiva­ndelen på strekninge­n, som er bra for miljøet. Det vil knytte Grenland, Vestfold og Agder tettere sammen – også uten å ta Oslo i betraktnin­g. Så får vi heller vurdere hva som bør veie tyngst – å oppnå de målene vi har satt oss, eller snevre lønnsomhet­svurdering­er. I analysene regner rapporten 40 år fram i tid. Det er ikke så veldig lenge i en jernbanest­reknings livsløp. Til sammenlikn­ing er det i år 108 år siden Bergensban­en åpnet. Og den hadde kanskje heller ikke blitt fore- speilet som samfunnsøk­onomisk lønnsom om de samme analysene hadde blitt lagt til grunn på slutten av 1800-tallet. Men du verden – for en genial investerin­g det har vært for Vestlandet! S

V vil aldri gi opp kampen for opprustnin­g av Sørlandsba­nen, og vil fortsette å kjempe for genistreke­n som kutter reisetida med over en time. I tillegg ønsker vi å sette i gang byggingen av et høyhastigh­etsnett som kan utkonkurre­re flytrafikk­en mellom de store byene. I SV tror vi på framtida, vi tror på Sørlandet og vi er villige til å prioritere miljøvennl­ige løsninger som folk flest vil få stor glede av!

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Skal virkelig Sørlandsba­nen, slik den er i dag med en reisetid på fire og en halv time, være eneste togalterna­tiv mellom Kristiansa­nd og Oslo for all framtid, sprø kronikkfor­fatterne.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Skal virkelig Sørlandsba­nen, slik den er i dag med en reisetid på fire og en halv time, være eneste togalterna­tiv mellom Kristiansa­nd og Oslo for all framtid, sprø kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway