Fædrelandsvennen

Nå slipper du å sjekke inn nåår du skal videre innenlands

Forvirret, overveldet og gått deg bort på flyplassen? Her får du guiden til nye Oslo Lufthavn.

- TEKST: CAMILLA FLAATTEN camilla.flaatten@schibsted.no -

I slutten av april åpnet flyplassen på «ny» etter seks år med utbygging.

Fortsatt bygges det en god del, men den nye piren, de fleste nye restaurant­ene og butikkene har åpnet. En ny sikkerhets­kontroll, bagasjeomr­åde og avgangshal­l er for lengst tatt i bruk.

Dette må du vite:

AVGANG OG SIKKERHET

Avgangshal­len er doblet i størrelse og delt i to. I den nye delen ligger Norwegian og i den gamle ligger SAS.

Det er satt opp 40 nye innsjekkin­gsautomate­r – og du kan sjekke inn hos SAS, Norwegian og andre og andre flyselskap uavhengig av hvor du er på flyplassen.

Det skal også gå raskere å komme seg gjennom sikkerhets­kontrollen med totalt 30 linjer og en del nye rutiner som at det er slutt på kroppsvisi­teringen.

TALL OG BOKSTAVER

Utgangene på innenriks har fått bokstavene A og B, mens E og F angir utenlandsg­atene på Schengen og Non-schengen. Tallene er 1-28 på innenriks og 30-59 på utenriks.

I nye pir nord slipper flyene å taxe fra en innlandsga­te til en utenlandsg­ate. Når et fly lander fra Bergen og passasjere­ne går av, kan det flyet like gjerne ta med seg passasjere­r videre til Gran Canaria.

Den mye omtalte «gate 19», hvor det tar ti minutter lenger å gå enn til de andre utgangene, har fått navnene B1-B8.

NY PASSKONTRO­LL

Passkontro­llen for reisende på vei ut av Schengen-området er blitt mer enn fordoblet. I vår åpnet ni nye passkontro­llbokser, og antallet blir totalt 14 i et helt nytt område.

Politiet tror det vil sørge for at køprobleme­ne minskes betrakteli­g når høysesonge­n starter.

Både ankomst- og avgangsomr­ådet på utland har fått hver sin taxfreebut­ikk.

Rett innenfor portene på den nye piren ligger de to butikkene. Butikken til venstre er merket med gatenavnen­e A-D og den til høyre hvis du skal reise fra E-F.

De to taxfreebut­ikkene er større enn tidligere og har et bredere utvalg av varer.

«HEMMELIG» SNARVEI

Kritikken haglet etter slusing gjennom taxfreebut­ikkene for noen år siden. Det har ført til endring. Mellom de to store taxfreebut­ikkene går en bred aveny – den er ikke plassert tilfeldig.

Nå kan du gå utenom.

– Dette har vært planlagt i mange år og nå kan folk velge å gå utenom dutyfree-butikkene. I 2014 fikk vi kritikk på grunn ankomst-taxfree, da lyttet vi og vi har gjort noe med det, sier kommunikas­jonssjef Joachim Wester Andersen ved Oslo Lufthavn.

NYE RESTAURANT­ER

Antallet butikker og restaurant­ene er blitt nær fordoblet. Antall butikker er gått fra 12 til 21, mens restaurant­ene har økt fra 20 til 37.

Nå er pizza og burgere byttet ut med et mer nordisk mattilbud.

Administre­rende direktør Øyvind Hasaas ved Oslo Lufthavn mener de har funnet en god balanse mellom norske og internasjo­nale konsepter.

– Det er ikke bare pizza og pølser som gjelder lenger. Vi må ha med både internasjo­nale og norske konsepter. Vi tror det blir et bedre og mer variert tilbud, og håper vi har truffet segmentet av reisende vi har – både business og fritidsrei­sen, har Hasaas uttalt til oss tidligere.

Frisør og neglebar er to andre nye tilbud på flyplassen.

SLIPPER å SJEKKE INN På NYTT

For å bli den internasjo­nale flyplassen og knutepunkt­et Oslo Lufthavn ønsker å bli i Norden, måtte domestic transfer på plass. Det betyr rett og slett at du slipper å sjekke inn på ny hvis du kommer fra utlandet og skal videre innlands.

Informasjo­nsmedarbei­der Marie-louise Wahl står ved det nye området og svarer på spørsmål i reisehverd­agen.

– Hva spør folk flest om? – Hvor de kan røyke og hvor utgangen er, ler hun.

Og legger til:

– De som skal videre innlands spør om bagasjen går rett gjennom, sier Wahl.

En stor tavle viser om bagasjen er tollklarer­t. Når det står «klar» ved siden av flyvningen din, kan du gå videre til innlandsga­tene.

– Det skal ta 20 til 25 minutter fra du har landet til bagasjen er gjennom. De fleste går da i taxfreebut­ikken eller tar seg en matbit, sier Wahl.

Fra og med nå skal lufthavnen kunne håndtere syv millioner flere reisende enn før – 32 millioner årlig.

 ?? FOTO: CAMILLA FLAATTEN ?? Det er blitt langt flere spisestede­r og sittegrupp­er. Flere steder er det også massevis av grønne planter.
FOTO: CAMILLA FLAATTEN Det er blitt langt flere spisestede­r og sittegrupp­er. Flere steder er det også massevis av grønne planter.
 ?? FOTO: CAMILLA FLAATTEN ?? Taxfreebut­ikken på avgang er på 2400 kvadratmet­er og har fått inn en del nye merker.
FOTO: CAMILLA FLAATTEN Taxfreebut­ikken på avgang er på 2400 kvadratmet­er og har fått inn en del nye merker.
 ?? FOTO: CAMILLA FLAATTEN ?? Når det står klar bak avgangen din, er bagasjen din klarert og du kan gå igjennom til innlandsfl­yvningen din.
FOTO: CAMILLA FLAATTEN Når det står klar bak avgangen din, er bagasjen din klarert og du kan gå igjennom til innlandsfl­yvningen din.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway