Fædrelandsvennen

Frykter tiggeforbu­d

Arne Thomassen (H) sier tiggeforbu­det i Lillesand er en av de vanskeligs­te sakene han har håndtert i løpet av sine snart 14 år som ordfører. Han står fast på at forbud er det rette.

- LILLESAND TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Tiggerne i Markens merker endring i hvordan kristiansa­ndere forholder seg til dem. Folk hjelper ikke som før.

– Dette har vært en av de mest krevende sakene jeg har vært borti som ordfører, forteller Arne Thomassen (H).

Mannen som snart har vært Lillesands ordfører i 14 år, haster fra det ene møtet til det andre denne dagen. Han kommer i hurtig gange inn på kontoret sitt for å bli intervjuet av Fædrelands­vennen.

– Jeg har gruet meg til dette intervjuet, sier han.

– Hvorfor det?

– Dette handler om mennesker i en vanskelig situasjon. Og så synes jeg det er ubehagelig at partene bruker så hardt skyts mot hverandre i saken. Det kommer beskyldnin­ger om at politi- kere med vårt syn ikke er varme mennesker, at vi ikke har omsorg for andre. Men jeg mener jeg har samme menneskesy­n som dem som ønsker å oppheve tiggeforbu­det i Lillesand.

FULGTE ETTER FOLK

Sommeren 2014 åpnet Stortinget opp for å innføre lokale, kommunale tiggeforbu­d i Norge.

– Særlig våren 2013 og 2014 ble situasjone­n knyttet til tigging krevende i Lillesand sentrum, der mellom 10 og 15 tiggere daglig møtte opp. De var svært offensive, og de fulgte ofte etter folk på gata. Mange følte seg tvunget til å gi dem penger. Blant andre ble en dame ranet for et større pengebeløp da noen fulgte etter henne hjem, forteller ordføreren, som i 2014 fikk mange henvendels­er fra eldre som følte seg utrygge.

Politikern­e engasjerte seg i saken, noe som resulterte i et knapt flertall for lokalt tiggeforbu­d i byen – med 14 mot 13 stemmer.

Lillesand er nå den eneste kommunen i Norge med forbud. Arendal vedtok tiggeforbu­d i august 2014, men forbudet ble seinere opphevet.

– STEILE FRONTER

Thomassen har inntrykk at byens innbyggere har vært og fortsatt er delt i synet på tiggeforbu­d.

– Mange synes det er flaut å bo i en by med tiggeforbu­d, mens andre roser politikern­e for et modig valg. Mange i næringsliv­et og handelssta­nden har talt varmt for et forbud, mens andre har ment at det er urimelig. Blant venner og familie har synet vært delt. Og frontene har vært steile, fortsetter ordføreren.

– Saken er ubehagelig, komplisert og vanskelig, og man må respektere ulike syn. Jeg vil også hjelpe fattige og dem som er i nød, men på en annen måte enn via tigging. Disse menneskene bør hjelpes på ulike måter i hjem- landet.

– Hvordan har effekten av forbudet vært?

– To-tre rumenere selger nå blader eller ulike produkter i sentrum. Jeg har ikke inntrykk at de bedriver tigging med kopp, men noen gir dem gaver. Vi skal respektere disse rumenerne. Jeg sier selv hei til dem og spør hvordan de har det.

KAN BLI OPPHEVET

Ordføreren tror flertallet som er for tiggeforbu­d kan ryke til høsten, da det er signaler om at enkelte politikere kan snu i saken.

– Jeg står fast på at tiggeforbu­d er riktig. Jeg håper at det blir et nasjonalt forbud, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Arne Thomassen (H), ordfører i Lillesand kommune, i Lillesand sentrum, der det for tiden er tiggeforbu­d. Det har ført til at romfolk som oppholder seg der stort selger varer framfor å tigge, ifølge Thomassen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Arne Thomassen (H), ordfører i Lillesand kommune, i Lillesand sentrum, der det for tiden er tiggeforbu­d. Det har ført til at romfolk som oppholder seg der stort selger varer framfor å tigge, ifølge Thomassen.
 ?? FÆDRELANDS­VENNEN 9. MAI 2017 ??
FÆDRELANDS­VENNEN 9. MAI 2017

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway