Fædrelandsvennen

Kostnadene ved privatskol­er

Kristelig Folkeparti kan sikre flertall mot kristen privatskol­e i Vennesla. Det vil i så fall være et riktig standpunkt.

-

Det høres umiddelbar­t ut som et paradoks at Kristelig Folkeparti kan sikre flertall mot opprettels­en av en kristen privatskol­e i Vennesla. Sentralt har partiet vært en forkjemper for slike skoler, og i Kristiansa­nd har lokalparti­et bidratt til etablering av flere slike. I Vennesla er Krf-politikern­e i kommunesty­ret splittet, slik at det fortsatt er usikkert hva utfallet vil bli.

De Krf-erne som sier nei til en kristen privatskol­e i Vennesla, ser at denne saken har flere sider. En slik skole vil koste kommunen betydelige summer – rådmannen anslår fem millioner kroner. Opprettels­en av en privatskol­e kan også føre til nedleggels­e av offentlige skoler, fordi elevtallet der blir redusert. Og Vennesla har i dag det som ordfører Torhild Bransdal (KRF) kaller en «raus» skolestruk­tur.

Likevel er det aller viktigste argumentet at etablering­en av en privatskol­e vil fjerne mange elever fra den viktigste fellesaren­aen som er igjen i vårt samfunn. Samfunnet individual­iseres stadig mer. Det har mange positive konsekvens­er. Men blant de negative konsekvens­ene er at fellesskap­et samtidig fragmenter­es. Skolen er snart den eneste store fellesaren­aen som står igjen. Særlig i mindre kommuner bør den hegnes om som nettopp det.

Dette betyr ikke at det offentlige generelt bør si nei til privatskol­er som et supplement til den offentlige skolen. Men ordet «supplement» bør tolkes med varsomhet og inn i en større sammenheng.

I denne debatten bør man også kunne stille det prinsipiel­le spørsmålet: Bør det være en selvfølge at det offentlige finansiere­r et privat alternativ? Det kan argumenter­es mot at offentlige penger skal brukes til å betale for skoler som opprettes for å konkurrere med det offentlige­s egne - og for å få elever bort fra den fellesaren­aen som den offentlige skolen utgjør.

De folkevalgt­e i Vennesla som skal ta stilling til denne saken i kommunesty­remøtet 18. mai, bør ta utgangspun­kt i hva som er til kommunens og innbyggern­es beste. I den vurderinge­n bør hensynet til fellesskap­et og den fellesaren­aen som skolen fortsatt utgjør, veie tungt.

Skolen er snart den eneste store fellesaren­aen som står igjen

 ??  ?? Ordfører Torhild Bransdal på talerstole­n Vennesla kommunesty­re.
Ordfører Torhild Bransdal på talerstole­n Vennesla kommunesty­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway