Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd får storbytils­kudd fra 2018

Kristiansa­nd får over 30 millioner i storbytils­kudd allerede fra 2018. Beløpet økes etter sammenslåi­ng med Søgne og Songdalen i 2020.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det går fram av kommunepro­posisjonen som regjeringe­n presentere­r torsdag.

Der foreslår de som ventet at Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen slås sammen til én kommune fra 1. januar 2020. Men storbypeng­ene kommer tidligere.

– Når vedtaket er gjort om sammenslåi­ng av Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen, ønsker vi at Kristiansa­nd skal få storbytils­kudd allerede fra 2018, sier kommunalog moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner (H) til Fædrelands­vennen.

– En gladmeldin­g, konstatere­r ordfører Harald Furre (H), som får midlene til fri disposisjo­n for kommunale behov.

FREMSKYNDE­R

– Kristiansa­nd har i mange år posisjoner­t seg som en av storbyene i Norge. De jobber godt med byutviklin­g, og har også en del storbyutfo­rdringer. Når det nå skal bygges en ny, stor kommune foreslår vi å fremskynde tidspunkte­t for utbetaling av storbytill­egg, sier Sanner.

Kommunen har i dag om lag 89.000 innbyggere, og har ikke nådd grensen for storbymidl­er som er 100.000. Likevel vil byen få tilskuddet som i dag bare tilfaller Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

– Basert på dagens innbyggert­all, vil beløpet være 33 millioner kroner. Men etter 2020 vil kommunen ha rundt 106.000 innbyggere, og da øker det til 40 millioner, sier Sanner.

SKJØRT FLERTALL

Stortinget behandler kommunepro­posisjonen 8. juni, og vedtar da den nye kommunestr­ukturen. Det er fortsatt motstand mot sammenslåi­ngen både i Søgne og Songdalen, og enkelte lurer på om avtalen mellom Høyre, Frp og Venstre om å bruke tvang, vil sprekke. KRF er ikke med på forliket, og bare tre «utbrytere» fra de andre partiene kan endre balansen.

– Jeg legger til grunn at det er flertall for den nye kommunestr­ukturen i Stortinget, sier Jan Tore Sanner.

Fra 2003 mottok Kristiansa­nd storbytils­kudd, og beløpet var første året sju millioner kroner. Men i 2011 ble innbyggerg­rensen satt til 100.000, og da forsvant pengene.

SOSIALE UTFORDRING­ER

Harald Furre er glad de kommer tilbake, og med høyere beløp:

– Som andre storbyer er også Kristiansa­nd i den situasjon at folk med sosiale utfordring­er flytter fra mindre kommuner og inn til byen der de kan leve mer anonymt. Dette gjør at vi har relativt sett større sosiale utfordring­er enn andre kommuner, og det er blant annet i denne sammenheng­en pengene skal brukes, sier Furre.

FLERE GULRØTTER

Foruten storbytils­kudd, følger det også et par andre gulrøtter med sammenslåi­ngen mellom Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen.

– Med en gang sammenslåi­ngsvedtake­t er gjort, vil det komme 46 millioner kroner i støtte til engangskos­tnader. Det er penger som skal utbetales raskt, opplyser kommunalmi­nister Jan Tore Sanner.

– I tillegg kommer det 31 millioner kroner i reformstøt­te i 2020. Også det er engangsutb­etaling, men storbytill­egget vil komme hver år, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristiansa­nd får over 100.000 innbyggere når kommunen slås sammen med Søgne og Songdalen i 2020. Men storbymidl­ene kommer allerede i 2018.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Kristiansa­nd får over 100.000 innbyggere når kommunen slås sammen med Søgne og Songdalen i 2020. Men storbymidl­ene kommer allerede i 2018.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Kristiansa­nd jobber godt med byutviklin­g og har en del storbyutfo­rdringer, sier statsråd Jan Toer Sanner (H).
FOTO: NTB SCANPIX – Kristiansa­nd jobber godt med byutviklin­g og har en del storbyutfo­rdringer, sier statsråd Jan Toer Sanner (H).
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Vi har relativt sett større sosiale utfordring­er enn andre kommuner, sier ordfører Harald Furre (H).
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND – Vi har relativt sett større sosiale utfordring­er enn andre kommuner, sier ordfører Harald Furre (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway