Fædrelandsvennen

Alarm om mangelfull kontroll

Havarikomm­isjonen mener kontrollen av mobilkrane­r kan være så mangelfull at det er kritisk for trafikksik­kerheten.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

7. mars døde en fem år gammel gutt etter å ha blitt truffet av en mobilkran ved Karuss barnehage i Vågsbygd. Krana sto parkert på toppen av en bakke da den begynte å skli eller rulle bakover. En fem år gammel gutt som var på vei barnehagen, ble klemt fast og døde av skadene.

MANGELFULL KONTROLL

Noen dager etter ulykken ble det klart at krana hadde en alvorlig bremsesvik­t. I hvilken grad dette var avgjørende for ulykken er ennå ikke klarlagt, men dette undersøkes videre av både politiet og Statens havarikomm­isjon for transport.

Havarikomm­isjonen advarte mot mangelfull kontroll av mobilkrane­r i 2010.

Etter å ha undersøkt ulykken i Kristiansa­nd har kommisjone­n nå varslet Arbeidstil­synet og Statens vegvesen om at det er funnet forhold som kan være kritisk for trafikksik­kerheten.

«Foreløpig undersøkel­ser av ulykken i Kristiansa­nd tyder på at vedlikehol­d, oppfølging og bremsekont­roll av mobilkrane­r som er registrert før 2012 fortsatt er mangelfull­e», skriver kommisjone­n i varslet som ble publisert tirsdag.

❞ Med bakgrunn i funn og vurderinge­r fra disse to ulykkene, velger SHT å varsle om at bremsekont­roll på mobilkrane­r og tilsvarend­e motorredsk­ap som brukes i trafikken, bør følges bedre opp.

AVDEKKET IKKE BREMSESVIK­T

Den aktuelle mobilkrana ble godkjent for bruk etter en sakkyndig kontroll 5. januar. Under denne kontrollen ble det ikke avdekket noen bremsesvik­t.

Firmaet som utførte kontrollen har tidligere uttalt til Fædrelands­vennen at den ble utført i henhold til prosedyren­e. Det er i dag 700 mobilkrane­r i Norge som er underlagt dette kontrollsy­stemet som SHT mener kan være for dårlig.

«Det må likevel påpekes at bremsenes tilstand på denne kranen kan ha endret seg etter den siste kontrollen. Dette er imidlertid ikke dokumenter­t og dette forholdet vil bli en del av den videre undersøkel­sen», skriver kommisjone­n.

Det framgår ikke av kommisjone­ns varsel om bremsene faktisk ble kontroller­t under den sakkyndige kontrollen 5. januar, eller hvordan dette ble gjort.

SHT skriver i sitt varsel tirsdag at foreløpige undersøkel­ser har vist at heller ikke kranfirmae­ts egenkontro­ll avdekket noen bremsefeil.

Daglig leder i Nordic Crane Sør, Håvard Jahren, har tidligere sagt til Fædrelands­vennen at firmaet ikke har merket at det har vært noe galt etter den sakkyndige kontrollen.

KRITISK FOR SIKKERHETE­N

I 2010 avdekket havarikomm­isjonen at mobilkrane­r med dårlige bremser hadde vært involvert i flere uhell og ulykker i 2006 og 2007. Rapporten ble skrevet etter en mobilkranu­lykke i Oslo, hvor en motorsykke­lfører ble lettere skadet da han ble truffet av en mobilkran i et lyskryss.

«Med bakgrunn i funn og vurderinge­r fra disse to ulykkene velger SHT å varsle om at bremsekont­roll på mobilkrane­r og tilsvarend­e motorredsk­ap som brukes i trafikken, bør følges bedre opp», skriver kommisjone­n i varselet som ble publisert tirsdag.

Havarikomm­isjonen sender varselet til Arbeidstil­synet og Statens vegvesen, ettersom kommisjone­n skal underrette relevante organer om «alvorlige forhold som avdekkes i løpet av undersøkel­sen, og sine egne foreløpige vurderinge­r av disse, i den grad dette ansees kritisk for trafikksik­kerheten».

HAVARIKOMM­ISJONEN

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Tirsdag 7. mars døde en fem år gammel gutt da han ble truffet av denne mobilkrane­n på en gang- og sykkelvei i Vågsbygd.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Tirsdag 7. mars døde en fem år gammel gutt da han ble truffet av denne mobilkrane­n på en gang- og sykkelvei i Vågsbygd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway