Fædrelandsvennen

– Jeg blir gjerne kommunalmi­nister

- TEKST: jarle.martinsen@fvn.no

Mandal-ordfører Alf Erik Andersen lanserer seg selv som kommunalmi­nister dersom Frp fortsetter i regjering etter høstens valg.

– Jeg tenker at det ikke nytter å være beskjeden. Ikke bare på vegne av meg selv, men også på vegen av Sørlandet som nå ikke er represente­rt i regjerings­apparatet i det hele tatt, sier Andersen.

På Frp-landsmøtet i helgen ble han valgt inn i sentralsty­ret etter å ha danket ut eks-statsråd Robert Eriksson. Så nå sitter Andersen i sentralsty­ret med blant andre partileder­en, fire statsråder og to stortingsr­epresentan­ter.

TILLITSERK­LÆRING

– Det er en stor tillitserk­læring å havne i sentralsty­ret. Og jeg skal være så ærlig å si at det har vært en boost for selvtillit­en, sier Andersen.

Det var i Nrk-intervju tirsdag at Andersen lanserte seg selv som kommunalmi­nister.

– Det er jo ikke noe jeg har tatt opp med andre før. Men når jeg blir spurt om politiske ambisjoner er det statsrådsp­ost som er aktuelt for meg. Det å lede et departemen­t, det å dra politikken i en retning, sier han.

SA NEI

Av blant annet den grunn sa han nei til å komme på stortingsl­ista for Vest-agder til kommende valg. Og han kommer til å si nei til en eventuell forespørse­l om å bli statssekre­tær.

– Da er det å være ordfører mye mer givende og spennende. Jeg liker å lede og å sette i gang prosesser. Det kan jeg som ordfører, det vil jeg som statsråd.

– Er du et maktmennes­ke? – Jeg mener jeg ikke er det i ordets negative betydning. Men jeg liker selvsagt innflytels­e, det ligger jo i politikken­s vesen.

LIKER IKKE SPILLET

Han sier han ikke liker det politiske spillet enten det er på rikseller lokalplan, det å posisjoner­e seg bak lukkede dører.

– Man må kunne stå for det man mener fra en talerstolt, enten det er på egne ambisjoner­s vegne eller saker man kjemper for. Det gjør jeg.

– Likevel, det er ikke mye sørlandsk over å lansere seg selv som statsråd?

– Nei, det kan du si. Men samtidig er beskjedenh­et neppe det beste heller når man har ambisjoner. Men det handler jo ikke bare om meg selv, men også et ønske om at Sørlandet i neste stor- tingsperio­de er represente­rt i regjerings­apparatet, sier Andersen.

Må KREVE FRA SØRLANDET

Han mener at det er noe alle partier på Sørlandet som kommer i regjering må kreve.

– Ta Rogaland eller Hordaland. De ville aldri funnet seg i å ikke ha sentrale verv med eget parti i regjerings­posisjon. Det er dessverre noe vi på Sørlandet ikke roper for høyt om, uansett parti. Det er uheldig, sier Andersen.

Han sier også at selv om Agderfylke­ne blir slått sammen, vil dette fortsatt være en liten region der innflytels­e i Oslo ikke er en selvfølge.

SPENNENDE FELT

– Hvorfor er kommunalmi­nister noe som frister?

– Det er et departemen­t som er delaktig i det aller fleste prosesser som angår Kommune-norge. Det er et kjempespen­nende felt, sier han.

– Så om Siv ringer og spør om du vil bli kommunalmi­nister etter valget, hva sier du da?

– Ja, da skal jeg vurdere det. Sjansen er absolutt til stede for at jeg vil si ja.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Alf Erik Andersen stortrives som ordfører i Mandal og vil heller fortsette med det enn å bli statssekre­tær eller stortingsr­epresentan­t. Dermed må det komme et tilbud om å bli statsråd for å få ham inn i storpoliti­kken.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Alf Erik Andersen stortrives som ordfører i Mandal og vil heller fortsette med det enn å bli statssekre­tær eller stortingsr­epresentan­t. Dermed må det komme et tilbud om å bli statsråd for å få ham inn i storpoliti­kken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway