Fædrelandsvennen

– Folk hilser ikke lenger, og hjelper ikke som før

- TEKST: LENA RUSTAN FIDJESTAD lena.fidjestad@fvn.no

Tiggerne Mihaela Margel og Cáldavaru Cerasela har merket en endring i hvordan kristiansa­ndere forholder seg til dem. De frykter et tiggeforbu­d.

Mihaela Margel (31), som har tigget i Kristiansa­nd i seks år, forteller via tolk at hun er overrasket over tallene som kommer fram i meningsmål­ingen.

– Vi eier jo ingenting, og har ikke gjort noe galt. I det siste har vi merket en endring her i Kristiansa­nd. Folk hilser ikke lengre, og hjelper oss ikke som før. Vi får heller ikke solgt mye av det vi strikker, forteller hun.

Cáldavaru Cerasela (28), som sitter et kvartal unna, sier det samme som Margel.

– Det har blitt en større avstand mellom oss og kristiansa­ndere. Folk har blitt kaldere, forklarer hun.

ENDRING ETTER BRENNPUNKT

Begge mener endringene har skjedd som følge av Brennpunkt­dokumentar­en «Lykkelande­t» som ble vist på NRK i april. De har blitt informert om hovedinnho­ldet i programmet via bekjente som har sett det.

– Vi kan ikke stå til ansvar for det andre har gjort i Bergen. Nordmenn har vært gode mot oss. Det er dumt at noen skal ødelegge for oss alle, mener Margel.

Hun forteller at hun ikke har noe i Romania, og at pengene hun tjener på tigging sendes hjem til familien for å forsørge dem.

FRYKTER TIGGEFORBU­D

– Pengene går til mat på bordet og utdanning for sønnen min Narchis (11). Jeg vil ikke at han skal ende opp som meg. Jeg liker ikke å være her i Norge, men jeg må, sier Margel.

Cerasela sier hun har tre barn i hjemlandet, og frykter tiggeforbu­d.

– Vi trenger pengene. For oss er det ingen alternativ­er verken her eller i Romania. Om vi hadde hatt en jobb der, ville vi ikke vært i Norge. Vi får heller ikke jobb i Norge, selv om vi ønsker det, argumenter­er hun.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kari Klingsheim fra Frelsesarm­een med Cáldavaru Cerasela.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kari Klingsheim fra Frelsesarm­een med Cáldavaru Cerasela.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mihaela Margel med sønnen Narchis i hjemmet deres i Romania august 2016.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mihaela Margel med sønnen Narchis i hjemmet deres i Romania august 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway