Fædrelandsvennen

– Kriminalis­er dem som gir til tiggere

- LENA RUSTAN FIDJESTAD

Fafo-forsker Guri Tyldum mener det blir feil å kriminalis­ere det å be om hjelp.

fe ofrene. Da bør man heller benytte seg av samme logikk som i sexkjøpslo­ven, og kriminalis­ere de som gir til tiggere.

Hun forteller videre at romfolket en sammensatt gruppe, hvor ikke alle kan settes i samme bås.

– Et dilemma er at folk hele tiden vil vite om romfolket egentlig er snille eller slemme. Men det er ikke en gruppe eller ett nettverk. Noen driver med kriminalit­et, mens andre ikke gjør det. Det er en tendens til å sammenblan­de gruppa, ved at man kaller alle tilreisend­e fra Romania tiggere, selv om de aldri er sett med en tiggekopp.

Tyldum påpeker også at det gjerne er ulike grupper som driver med tigging og kriminalit­et

– Mange vil kriminalis­ere tigging, siden enkelte romfolk driver med lommetyver­i eller pillesalg. Realiteten er at de færreste ville sittet i timevis foran Rema 1000 og tigget, om de stjal en Iphone i uka. De som lever av kriminalit­et har et helt annet inntektsni­vå. Det er også uvanlig at tiggingen er organisert av noen som håver inn profitten.

På bakgrunn av studiene sier hun også at romfolket ofte bor langt ute på landsbygda, uten jord og mulighet til å forsørge seg selv. For å kunne forsørge seg selv må de flytte til bynære områder, hvor de er utsatt siden det er mye diskrimine­ring av denne gruppen i Romania.

– Likevel løser ikke det å gi penger til tiggere med de problemene som er i Romania. Da er det mer hensiktsme­ssig å donere penger til organisasj­oner som jobber med å bedre forholdene i deres hjemland, slik at romfolket ikke trenger å bruke penger på å reise hit og tigge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway