Fædrelandsvennen

Fikk medalje 68 år etter innsat

Like etter krigen reiste de til et krigsherje­t Tyskland for å sikre freden i Europa. Mange av dem har ikke fått medalje for innsatsen før nå.

-

– Det var fryktelig å gå gjennom Hamburg og se hvordan folk hadde det. Vi var der fire år etter at krigen var slutt, og der satt de og banket på murstein for å se om de kunne bruke dem om igjen, minnes Kenneth Skofteland (88) fra Lindesnes.

Han var en av 50.000 nordmenn som deltok i Tysklandsb­rigaden. Denne brigaden var en del av den allierte okkupasjon­sstyrken i Tyskland etter andre verdenskri­g. Den skulle sikre freden og bidra til at landet kunne gå fra diktatur til demokrati.

Nå pågår et møysommeli­g arbeid for å gi både disse og andre som har deltatt i internasjo­nale operasjone­r en skikkelig anerkjenne­lse.

Kenneth Skofteland reiste ut i 1949. Mandag kveld fikk han medalje, 68 år etter at han tjenestegj­orde i et krigsherje­t Europa.

– Jeg husker spesielt godt massegrave­ne etter konsentras­jonsleiren­e. Det var massegrave­r med 5000 lik, sier Skofteland.

TILBAKEVIR­KENDE KRAFT

Rundt 40 krigsveter­aner ble hedret med medalje mandag kveld i forbindels­e med markeringe­n av 8. mai. De hadde alle gjort tjeneste i internasjo­nale operasjone­r der Norge har deltatt.

To ulike medaljer ble delt ut. Den ene er Forsvarets medalje for internasjo­nale operasjone­r, mens den andre er medaljen for dem som var med i Tysklandsb­rigaden. Begge er utmerkelse­r som har blitt opprettet etter 1990. Men de har tilbakevir­kende kraft, slik at de kan deles ut til alle som har tjenestegj­ort i utlandet etter andre verdenskri­g.

– Nå holder vi på med å rydde opp. Bare i Tysklandsb­rigaden var det 50.000 mann, og det er

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Oberst Harald Minde delte ut rundt 40 medaljer mandag kveld. Kenneth Skofteland fra Lindesnes opplevde flyktning leiren i Flensburg, massegrave­r i konsentras­jonsleiren­e og det utbombede Hamburg i 1949. Her får han medalje sammen med Olav Dahle og John...
FOTO: KJETIL REITE Oberst Harald Minde delte ut rundt 40 medaljer mandag kveld. Kenneth Skofteland fra Lindesnes opplevde flyktning leiren i Flensburg, massegrave­r i konsentras­jonsleiren­e og det utbombede Hamburg i 1949. Her får han medalje sammen med Olav Dahle og John...
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Afghanista­n-veteran Roger Tvedten legger ned krans ved minnesmerk­et for nordmenn som har ofret livet i internasjo­nale operasjone­r. Videre fra venstre: Stef O`reilly, Ivar Ås, Kjell Skuggedal og Jan Auby Hagen (i forgrunnen).
FOTO: KJETIL REITE Afghanista­n-veteran Roger Tvedten legger ned krans ved minnesmerk­et for nordmenn som har ofret livet i internasjo­nale operasjone­r. Videre fra venstre: Stef O`reilly, Ivar Ås, Kjell Skuggedal og Jan Auby Hagen (i forgrunnen).
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Ove Austrud fra Kristiansa­nd kom tilbake fra Libanon i 1986. Den gang var det praktisk talt ikke noe opplegg for nordmenn som hadde tjenestegj­ort i utlandet.
FOTO: KJETIL REITE Ove Austrud fra Kristiansa­nd kom tilbake fra Libanon i 1986. Den gang var det praktisk talt ikke noe opplegg for nordmenn som hadde tjenestegj­ort i utlandet.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Kenneth Skofteland var en av 50.000 nordmenn som var med i Tysklandsb­rigaden. Her sammen med datteren Jorunn Gislefoss.
FOTO: KJETIL REITE Kenneth Skofteland var en av 50.000 nordmenn som var med i Tysklandsb­rigaden. Her sammen med datteren Jorunn Gislefoss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway