Fædrelandsvennen

Usikker på 17. maiværet på Sørlandet

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Statsmeteo­rolog Bjart Eriksen sier det er litt for tidlig å si sikkert hvordan været blir på Sørlandet 17. mai. Men han kommer selv til Kristiansa­nd på nasjonalda­gen, og har derfor smugtittet på været for dagen.

– Vi har ikke et ordentlig varsel ennå, men yr.no har sendt ut et automatisk varsel. Og ettersom jeg skal nedover på 17. mai, tok jeg en titt på det av egen nysgjerrig­het, og kan prøve å si litt, sier Bjart Eriksen.

– Det kan gå alle mulige veier her, men i hovedsak ser det ut til at det er litt større sannsynlig­het for opphold mellom barnetoget og borgertoge­t. Marginalt, egentlig. Akkurat nå ser det ut til at det er 55 prosent sjanse for opphold – 45 prosent sjanse for noen byger, sier han.

Men han lover at det ikke blir plaskregn og støvle-katastrofa­lt dårlig vær.

– Nei, hvis det blir regn, så blir det noen byger. Ikke store mengder. Men hvis det blir byger, så er det paraplyvær, sier han. – Barnetoget, borgertoge­t? – Hvis det kommer, så er det umulig nå å si om det blir morgen eller kveld. Det ligger for langt fram i tid og kan fort endre seg. – Så hvor blir det verst og best? – Vestlige deler av Vest-agder og indre strøk av Agder er mest utsatt. I Aust-agder er det høyere sannsynlig for opphold. Men det er marginalt det også, sier Eriksen.

– Temperatur­en blir ikke lavere enn sju grader. Spørsmålet er om den kan komme opp i 15 grader, sier Bjart Eriksen. – Muligheter for sol?

– Ja, faktisk det er faktisk mulig at vi får penvær. Men det blir ikke temperatur­er opp i 20. Sjansen for det er svært liten, sier han.

– Den siste faktoren for om vi kommer hjem fra barnetoget med hodet intakt, er vinden. Blå- ser vi vekk?

– Den er vanskelig. Det kan gå begge veier. Det kan bli vindstille. På den andre siden: Det blir ikke sterk kuling eller storm. Men det kan bli liten kuling på kysten. Alt fra lett bris til liten kuling, sier Eriksen.

– Så kort oppsummert: Fortsatt stor usikkerhet om hvordan været blir så langt fram i tid. Men det blir ikke vinterlige forhold, vi blir ikke søkk våte, og vi blåser ikke bort, sier Bjart Eriksen, som begynner dagen med barnetog i Porsgrunn.

– Og så skal vi være i Kristiansa­nd til borgertoge­t i alle fall, sier han.

– Hva gleder du deg mest til? – Det er alltid gøy med barnetoget. Men jeg gleder meg jo også til å se hvordan været blir, humrer Eriksen og avslører at det er Vigør han kommer til å heie høyest på i borgertoge­t.

 ?? ARKIVFOTO ?? Akkurat nå ser det ut til at det er 55 prosent sjanse for oppholdsvæ­r under borgertoge­t 17. mai, men det kan fort endre seg.
ARKIVFOTO Akkurat nå ser det ut til at det er 55 prosent sjanse for oppholdsvæ­r under borgertoge­t 17. mai, men det kan fort endre seg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway