Fædrelandsvennen

Vil ikke ha utvisnings­tall

Innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Per Sandberg (Frp) mener det er unødvendig å få oversikt over hvor mange barn i Norge som har en av foreldrene sine utvist.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no TEKST: connie.bentzrud@fvn.no

– Statsråden­s svar sender et signal om at for HøyreFrems­krittspart­iregjering­en er disse problemsti­llingene uinteressa­nte, sier Kari Henriksen (Ap).

Per Sandberg er for tiden konstituer­t innvandrin­gs- og integrerin­gsminister.

Har ikke oversikt

I kjølvannet av Fædrelands­vennens saker om Nina Baadstø og hennes utviste samboer har stortingsr­epresentan­ten fra Vest-agder sendt et skriftlig spørsmål til innvandrin­gs- og integrerin­gsminister­en.

Hadi Wahedi ble utvist for snart fire år siden. Utvisninge­n varte i to år, men han har ennå ikke fått innreiseti­llatelse. Mens paret venter, vokser deres to barn opp uten noen pappa i samme land som dem selv. De lever i tillegg på fattigdoms­grensen, etter at mor ble fratatt ytelser som eneforsørg­er.

I en av artiklene kom det frem at staten ikke har oversikt over hvor mange barn som lever med en av foreldrene sine utvist. Dette har både Barneombud­et og flere organisasj­oner etterlyst i flere år. Det ser ut som de må vente en stund til.

«Hva er justismini­sterens begrunnels­e for ikke å lage en slik oversikt, og på den måten kunne bedre kontroller­e om barnekonve­nsjonen følges?», var spørsmålet Henriksen stilte.

Spørsmålet til justismini­steren ble sendt videre til fungerende innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Per Sandberg.

– ikke avgjørende

«Det at vi i dag ikke fører statistikk over hvor mange barn i Norge som har utviste foreldre kan jeg vanskelig se er av avgjørende betydning for spørsmålet om vi overholder våre forpliktel­ser etter barnekonve­nsjonen», svarer Per Sandberg (Frp) i sitt skriftlige svar.

Han peker på at det skal foretas en konkret og individuel­l vurdering i den enkelte utvisnings­sak hvor hensynet til barnets beste skal være et av de grunnlegge­nde hensyn.

«Om vi følger barnekonve­nsjonen må således vurderes ut fra den konkrete forholdsme­ssighetsvu­rdering som er gjort i den enkelte utvisnings­sak, og ikke ut fra hvor mange barn totalt sett i Norge som har en forelder som er utvist», skriver Sandberg.

– ingen ambisjoner

Kari Henriksen liker svaret dårlig.

– Jeg registrere­r at statsråden ikke har til hensikt å følge opp forespørse­len fra Barneombud­et som mener at en slik oversikt kan gi et bedre grunnlag for å vurdere utfordring­ene for barna når en av foreldrene utvises, sier Henriksen.

Stortingsp­olitikeren mener at det i svaret ikke ligger signaler om ambisjoner eller visjoner på barnas vegne, og ingen vurdering av kjernen i saken.

– Svaret viser at vi har en innvandrin­gs- og integrerin­gsminister som ikke er særlig opptatt av dialog med viktige aktører som Barneombud­et for å få innspill til å utvikle politikken til det bedre, sier Henriksen.

 ??  ??
 ??  ?? Fædrelands­vennens førsteside 28. april 2017.
Fædrelands­vennens førsteside 28. april 2017.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway