Fædrelandsvennen

30 års hotelldrøm realiseres

I over 30 år har Elling Eikerapen drømt om å bygge hotell i grenda med 11 fastboende. Nå nærmer åpningsdat­oen seg.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Man må tørre å satse litt, mener 71-åringen som gjennom egne og lånte midler er i ferd med å ferdigstil­le hotellet til 30 millioner kroner.

Grenda har ingen tilbud som butikk, post eller noe offentlig kontor. Derimot er det et alpinanleg­g her sammen med rundt hundre hytter. Og altså 11 fastboende.

– Det er en risiko med alt. Og det er ikke nødvendigv­is slik at man må bygge hotell midt i Kristiansa­nd sentrum for å lykkes, heller tvert imot, sier Eikerapen.

Når Eikerapen Gjestegard åpner 10. juni er det med 29 dobbeltrom, restaurant, bar, heis og to konferanse­rom med plass til 100 gjester. Det er på fire etasjer med en grunnflate på 450 kvadratmet­er.

IKKE I EKSPRESS

Det er snakk om rundt åtte hel- og deltidssti­llinger på hotellet.

Fire år har Eikerapen brukt på byggingen. Det har altså ikke gått i ekspressfa­rt.

– Jeg pleier å si at jeg bygger etter den afrikanske modellen. Og det vil si å bygge med de pengene jeg har hatt tilgjengel­ig, smiler han.

Hotellet ligger 300 meter fra alpinanleg­get. Den er bygget på gården der Eikerapen og hans seks søsken vokste opp. Han har beholdt litt av den originale bygningen fra gården i hotellkjel­leren, blant annet noe av grunnmuren.

Det var i 1987 at han og hans svoger presentert­e tankene om hotell første gang. Det skjedde i forbindels­e med en konkurrans­e som kommunen avholdt om å skape ideer for ny næringsvir­ksomhet i kommunen.

De hadde tegninger med full prospekt, men det ble ikke noe av da.

– Vi hadde rett og slett ikke tid på toppen av jobbene vi ellers hadde, sier Eikerapen, som har 35 år bak i anleggsbra­nsjen.

GIKK I GANG

Men etter at han ble pensjonist gikk han i gang med prosjektet. Han mener det er marked for et slikt hotell som må sies å ligge grisgrendt til.

– Jeg har i mange år leid ut hytter til gjester fra Danmark, Tyskland og Nederland. Disse vil være interesser­t i å bo her, i tillegg til nordmenn som kommer hit for å bruke alpinanleg­get, for fiske og rekreasjon, sier Eikerapen.

Han vil ellers satse på konferanse­markedet.

– Her kan bedrifter og andre kombinere fagarbeid med naturopple­velser, sier han.

Dessuten pågår Agder Energis milliardut­bygging innen kraft som skaper behov for overnattin­g.

SKAL IKKE DRIVE SELV

Selv skal han ikke drive hotellet, det overlater han til sin niese Sandra Hodne Lindefjell. Hun har bodd med sine norske foreldre i USA hele sitt liv, men kommer nå over for å drive hotellet fra 1. juni.

Han blir likevel fast boende i bygget, for han har fått laget sin egen leilighet her.

– Å fortsatt bo på Eikerapen er viktig for meg. Og at jeg nå har vært på med på å skape dette, gjør godt. På sikt håper jeg dette vil bidra til å gjøre området til et turistsent­er, sier Elling Eikerapen.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Elling Eikerapen har helt siden 1980-tallet drømt å bygge hotell i grenda med bare 11 fastboende. Nå skjer det. Eikerapen Gjestegard åpner 10. juni.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Elling Eikerapen har helt siden 1980-tallet drømt å bygge hotell i grenda med bare 11 fastboende. Nå skjer det. Eikerapen Gjestegard åpner 10. juni.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Her er bryllupssu­iten. Elling Eikerapen tror det er et betydelig marked for å arrangere bryllup i det nye hotellet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Her er bryllupssu­iten. Elling Eikerapen tror det er et betydelig marked for å arrangere bryllup i det nye hotellet.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Elling Eikerapen i et av de 29 dobbeltrom­mene som er på hotellet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Elling Eikerapen i et av de 29 dobbeltrom­mene som er på hotellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway