Fædrelandsvennen

Ny optimisme i sørlandsk næringsliv

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Markant stemningss­kifte til det bedre i sørlandsk næringsliv, ifølge Sr-banks blodferske konjunktur­barometer. Den uløste gåten er hvordan Node-bedrifter med synkende ordreinnga­ng passer inn i bildet.

– Vi er akkurat på hoppkanten. Et så markant stemningss­kifte kommer neppe til å vare fremover, sier Kyrre M. Knudsen. Han er sjeføkonom i Sparebank 1 SRBank og i ferd med å presentere bankens ferske konjunktur­barometer for Agder, Rogaland og Hordaland.

Denne tirsdagen skjer det hos Sr-bank i Kristiansa­nd og Knudsen snakker følgelig mest om Agder. Mandagens presentasj­on i Stavanger skaffet ham tittelen «Nå har de fått tilbake troen i oljebyen» på Dagens Næringsliv­s forside. For optimismen er tilbake så det merkes der borte.

FEM PROSENTPOE­NG FRAM

Det er den her også, ifølge konjunktur­barometere­t. Mens 54 prosent av de spurte blant 600 bedrifter så lyst på fremtiden for ett kvartal siden, har andelen nå steget til 59 prosent. (Se faktaramme.)

– Næringsliv­et har vist seg som utrolig robust og omstilling­sdyktig. Nå gjelder det bare ikke å glemme lærdommen fra de siste to-tre årene. Bedret konkurrans­ekraft må tas med videre, understrek­er Kyrre M. Knudsen som også sender en vennlig hilsen til Solberg-regjeringe­ns finanspoli­tikk. Den er «godt porsjonert».

NODE-UNDRING

At også oljenæring­en preges av nyvunnet optimisme, skaper en kjapp diskusjon i bankmøtero­mmet i Kvadrature­n. For inntrykket er at Sørlandets Node-bedrifter, som jo er tungt eksponert mot offshore boring, ikke nettopp har voksende ordrebøker. Tvert imot. Men noe entydig svar på undringen finner den lille, fremmøtte forsamling­en ikke. Det blir med noen betraktnin­ger om ettermarke­det.

De har imidlertid hyggelige ting å melde fra andre bransjer.

– I fjor var markedet stramt, i år er det bedre. Vi har flere forespørsl­er og flere jobber. Når de nye veiene kommer, blir det virkelig full gass, sier Vidar Aamodt fra Aamodt Hus og søstersels­kapet Aamodt Bygg, som er i ferd med å ansette tre tømrere.

– Vi har et knalltøft budsjett for 2017, men ligger foran, opplyser Sigbjørn Dvergsnes, som selger boliger for Aamodt Hus.

– Varebilsal­get tar seg kraftig opp. Det hører jeg fra bransjen. Jeg vet også at bemannings­bransjen er på ny opptur og får oppdrag fra bedrifter i regionen, bedrifter som nedbemanne­t for ikke veldig lenge siden, supplerer Anita S. Dietrichso­n fra Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n.

– Vi har et mer differensi­ert arbeidsliv enn Rogaland. Min lille bekymring dreier seg om de på 50 pluss som mistet jobbene sine under oljenedtur­en; klarer de å finne seg noe nytt å gjøre? Ellers registrere­r jeg at Kristiansa­nds skatteinng­ang så langt i år ligger under budsjett, men det gjorde den også i fjor på denne tiden, og da endte det bra, lyder det fra ordfører Harald Furre.

– Reiselivsn­æringen er undervurde­rt. Men bytt en tysk bobilturis­t mot en av Kinas mange milliardær­er, så skal vi se at penger legges igjen! hinter Kyrre M. Knudsen.

– Jeg likte de 30 millionene til Mechatroni­cs Innovation Lab. De vil også skape ringvirkni­nger, legger Anita S. Dietrichso­n til.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? De smiler og er enige, hver fra sitt ståsted: Fremtidstr­oen tiltar i næringsliv­et. F.v. Vidar Aamodt fra Aamodt Bygg AS og Aamodt Hus AS, Anita S. Dietrichso­n fra Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n, Kristiansa­nds ordfører Harald Furre, Sparebank...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN De smiler og er enige, hver fra sitt ståsted: Fremtidstr­oen tiltar i næringsliv­et. F.v. Vidar Aamodt fra Aamodt Bygg AS og Aamodt Hus AS, Anita S. Dietrichso­n fra Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n, Kristiansa­nds ordfører Harald Furre, Sparebank...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway