Fædrelandsvennen

Returkraft gransker videre

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Returkraft jobber fortsatt med å finne ut av omstendigh­etene rundt «rentesaken». Nå går Stein A. Hannevik inn som styreleder.

– Generalfor­samlingen er over og vi går over i et eiermøte uten presse tilstede, opplyste Returkraft AS’ administre­rende direktør Odd Terje Døvik tirsdag midt på dagen. Diverse formalitet­er var unnagjort i det offentlig eide forbrennin­gsanlegget­s auditorium og de 16 fremmøtte bevilget seg en kort pause for bytting av hatter fra aksjonærer til eiere.

Generalfor­samlingen var udramatisk. 2016-regnskapet viser et hyggelig overskudd og ble vedtatt etter at økonomisje­f Lars Erik Harv hadde gjort et hederlig forsøk på å forklare konsekvens­ene av «rentesaken».

Den dreier seg om feilaktig regnskapsf­ørsel av en serie «multikanse­llerbare renteswapa­vtaler» med Nordea, avtaler som ifølge saksdokume­ntene til kontrollut­valget i Kristiansa­nd har kostet 335 millioner kroner mer enn flytende lånerente ville ha gjort, og som tidligere Returkraft­styrer og -administra­sjoner åpenbart ikke har skjønt mye av.

Praktisk konsekvens nå er at 148 millioner kroner dukker opp som langsiktig gjeld i balansereg­nskapet. Der skulle de ha vært forlengst.

UTVIDET UNDERSØKEL­SE

Det var ellers en grunn til det hårfine skillet mellom generalfor­samling og eiermøte. I februar ble det sagt at undersøkel­sene rundt hvem som har visst og/eller skjønt hva av de famøse renteavtal­ene, skulle ta fire uker. De pågår fortsatt, nå i regi av Kluge Advokatfir­ma i Oslo. I mellomtide­n er de også utvidet til å omfatte hele rekken av styreleder­e, styremedle­mmer og sentrale mennesker i bedriftsle­delsen tilbake fra oppstart i 2007. Det betyr at styret på et vis er blitt inhabilt, og at vurderinge­r og beslutning­er løftes opp til eiernivå.

Viktigste beslutning vil dreie seg om et eventuelt erstatning­ssøksmål mot Nordea og/eller Ernst & Young. Sistnevnte har vært både revisor og sentral rådgiver samtidig.

HANNEVIK STYRELEDER

Ole Petter Krabberød ble ellers takket av som styreleder, etter to år og eget ønske. Inn kommer Stein A. Hannevik, mangeårig adm.dir. i Plussbank og arbeidende styreleder (nå «vanlig» styreleder) i Sparebanke­n Sør, styreleder for Kilden-byggingen og diverse annet.

– Ingen programerk­læring. Jeg kan litt om selskapet, men har også mye å lære. Jeg registrert­e at det var noe ståhei i byggeperio­den, men det er vann som har rent i havet. Og så observerer jeg noen viderverdi­gheter på rentesiden. Det får vi gjøre det best mulige ut av. Men viktigst er det at den daglige driften er velorganis­ert og -operert. Dessuten har Returkraft et spennende, fremtidsre­ttet utgangspun­kt ut fra både miljømessi­ge, teknologis­ke og økonomiske betraktnin­ger. Konkurrans­en kommer bare til å øke, og den må vi klare å møte, uttalte Hannevik til Fædrelands­vennen per telefon etter å ha blitt valgt – for øvrig uten å være tilstede.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Undersøkel­sene rundt renteavtal­ene med Nordea skulle ta fire uker, ble det opplyst i februar. De pågår ennå.
FOTO: ARKIV Undersøkel­sene rundt renteavtal­ene med Nordea skulle ta fire uker, ble det opplyst i februar. De pågår ennå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway