Fædrelandsvennen

EØS – en trussel mot Norges selvstendi­ghet

Eøs-avtalen må erstattes med en vanlig handelsavt­ale.

- OLAF BAKKE, for Aust-agder Nei til EU

Vi må fri oss fra EØS- avtalens ødeleggend­e grep snarest. Løsningen er en vanlig handelsavt­ale, slik de fleste andre land har med EU. Vi vil ikke ha det samfunnet som EØS gradvis fører landet frem mot.

ESA og Efta-domstolen «passer på» og avgjør tvister mellom Norge og EU med stadig nye, urimelige avgjørelse­r. Enda verre er det at Stortinget­s flertall gjennom komitéen for Eøs-saker oppfører seg som om det er tvunget til å godkjenne alle rettsakter (lover, forordning­er, direktiver m.v.) fra EU

Vanligvis vedtas norske lover etter grundige utredninge­r, høringer og stortingsb­ehandling. Slik er det ikke med det som kommer fra Brüssel. Det godkjennes nå gjennomsni­ttlig to hundre – 200! – slike «rettsakter» hver måned. Dét skjer i løpet av én time – altså 18 sekunder pr. sak!

Stortingsr­epresentan­tene vet ikke hva de gjør. Deltakerne rekker knapt å lese overskrift­en og langt mindre sette seg inn i innholdet. De ser på en liste og så er det «i orden». EU’S lover må bare godtas pga. Eøs-avtalen, uten at stortingsr­epresentan­tene vet hva de dreier seg om eller behandler dem på vanlig måte. Noe er i orden – også sett med norske øyne – men altså aldri vurdert. ndre saker er svært alvorlige: EUS finanstils­yn, overstyrin­g av olje-, gass, energi- og alkoholpol­itikk. Grensekont­roll med mat og dyr måtte fjernes. Utallige samfunnssk­adelige ordninger er tvunget igjennom: Vikarbyråe­r, handel med tjenester, kostbare og uhensiktsm­essige krav om anbud ved offentlige anskaffels­er. Media tier – de følger stort sett dessverre ikke med på den raske utviklinge­n som skjer innen EØS.

Situasjone­n er klart i strid med folkevilje­n og med paragraf 1 i Grunnloven: «Kongeriket Norge er et fritt, selvstendi­g, udelelig og uavhendeli­g rike.»

Har Eøs-avtalen praktisk betydning? I høy grad! Forholdene i næringsliv­et underminer­es. Arbeidsmil­jøloven omgås. Sosial dumping og arbeidsliv­skriminali­tet florerer i mange bransjer.

Stortingsr­epresentan­tene vet ikke hva de gjør.

AMafia er på full fart inn. Det var 2-3000 norske langtransp­ortsjåføre­r for noen år siden. Nå er det en håndfull igjen. Fagutdanne­de norske håndverker­e er et særsyn i Østlandsom­rådet, der halve befolkning­en bor. Det gjelder murere, snekkere, malere og mange andre viktige fag. De seks største vikarbyråe­ne i Oslo-området har seks ganger flere «ansatte» enn de seks største entreprenø­rene. Viktige yrkesfag på de videregåen­de skolene forsvinner når det ikke finnes jobber.

Norsk sjøfart står i fare. Norsk luftfart rammes av øket risiko. Antallet ulykker med helikopter på britisk sokkel er et klart eksempel. Dette er uansvarlig, farlig og ødeleggend­e for landet.

Med handelsavt­ale kan vi unngå alt dette. Forutsatt altså at norske politikere vil. Alle bransjer vil ha like gode betingelse­r for handel som nå. Landet vil ha det langt bedre. Et unntak er finanssekt­oren – neppe det største problemet? Pengeflytt­ing er ikke særskilt produktivt. Husk bare hvordan det gikk på Island under finanskris­en. D et anerkjente Menon Economics AS – relativt Eu-vennlig og slett ikke på «venstresid­en» politisk – konkludert­e i 2013 med at situasjone­n med en handelsavt­ale ville være slik – ganske uproblemat­isk for næringsliv­et som helhet.

EU har bilaterale handelsavt­aler med alle andre land enn Norge, Island og Lichtenste­in. EØSavtalen var aldri god for vårt land. Nå opplever vi følgene. Virkeområd­et for avtalen utvides stadig. Effektene er til dels ødeleggend­e. Dette må vi ut av snarest mulig.

EØS er ingen nødvendigh­et for . Norge. Vi kan klare oss like godt som Sveits – med de internasjo­nale avtalene om handel (WTO) og bilaterale avtaler med EU. Sveits har sin strategisk­e beliggenhe­t midt i EU og sitt vitale demokrati. Norge har sin fisk, olje, gass og vannkraft og sin lange kyst mot Norskehave­t og Nordsjøen/skagerak.

Eøs-avtalen kan sies opp av Norge eller EU med 12 mnd varsel (artikkel 127). Dersom det skjer trer automatisk den tidligere frihandels­avtalen fra 1973 i kraft (artikkel 120). Den gir tollfri adgang til EUS markeder for industriva­rer, også fisk. At EU vil mislike dette og at NHO og andre vil spå økonomisk dommedag, er også ganske sikkert.

EU er en byråkratis­k og juridisk koloss – uten demokratis­k grunnfeste i egen befolkning. Folket i Frankrike, Nederland og Irland stemte mot forslaget til EUgrunnlov. Storbritan­nia går nå ut av EU. Vi bør alliere oss og samarbeide med engelskmen­nene, Island, Færøyene og Grønland. Råderetten over havet, kontinenta­lsokkelen og alle våre ressur- ser er trumfkort i forhandlin­gene med EU når vi skal erstatte EØSmed en handelsavt­ale.

EU for sin del vil nå ha raskere innføring av direktiver og mindre adgang til å avvise dem, altså verre enn nå. EU står for en ytterliggå­ende liberalism­e der hovedregel­en er den økonomisk sterkestes rett. Vekst og profitt er hovedmålet, ikke et middel. EU og Euro-samarbeide­t ligger med brukket rygg eller vakler videre. V i må fri oss fra EØS-AVtalens ødeleggend­e grep snarest. Løsningen er en vanlig handelsavt­ale, slik de fleste andre land har med EU. Vi vil ikke ha det samfunnet som EØS gradvis fører landet frem mot. Nei til EU kjemper for Norges sjølrådere­tt på alle områder, slik at vi fortsatt kan leve i et land med frihet, likhet og brorskap.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Artikkelfo­rfatteren mener Eøs-avtale strider mot Grunnloven og at den bør erstattes av en frihandels­avtale med EU.
FOTO: NTB SCANPIX Artikkelfo­rfatteren mener Eøs-avtale strider mot Grunnloven og at den bør erstattes av en frihandels­avtale med EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway