Fædrelandsvennen

Bevar annerledes­dagen

- KENNETH MØRK, leder LO i Kristiansa­nd og omegn

Det var med stor undring undertegne­de leste om en foreståend­e interpella­sjon, fremmet av Høyres bystyrerep­resentant, Vegard Launes.

Isin interpella­sjon ønsker han at bystyret tar initiativ til å undersøke næringsliv­ets holdninger til søndagsåpe­nt i sommermåne­dene.

Det er altså IKKE næringsliv­et som har kommet til Launes, det har han gjort for egen maskin og etter eget ønske. Det er det all grunn til å sette et stort spørsmål ved. Hvorfor var det bystyrerep­resentant Launes på vegne av Kristiansa­nd Høyre som uttrykket et mulig behov på vegne av næringsliv­et i Kristiansa­nd, og ikke motsatt? Det er ikke et skrikende behov etter dette, da det ikke har blitt etterlyst fra hverken byens borgere, næringsliv­et eller andre, men om du spør en kremmer om han har et ønske om å tjene noen slanter ekstra i sommermåne­dene, ville jeg blitt svært overrasket om vedkommend­e sa nei.

Ordfører Harald Furre sa til Fædrelands­vennen 3. juni at de var blitt overbevist av næringsliv­et om at søndagsåpn­e butikker ikke var riktig for Kristiansa­nd. Han sa også; «det kan jeg trygt avvise at kommer til å skje» når Arbeiderpa­rtiets Mette Gundersen uttalte at hun ikke håpet Furre skiftet mening etter valget. «Vi sier nei, fordi vi mener det er den beste løsningen» uttalte ordføreren da.

Da spør jeg meg hva som har gjort at Kristiansa­nd Høyre nå snur kappen etter vinden, eller kanskje riktigere sagt; lager en vind mot egen kappe. Det er smått utrolig at et parti selv oppsøker og skaper en problemsti­lling som ikke var der i utgangspun­ktet.

Hva kan være så gærnt med det da? Er det ikke slik at det finnes studenter som trenger å tjene en slant, eller at det er noen utenfor arbeidsliv­et som ønsker å komme inn? Eller hva med butikkene da, de som kjemper for å overleve blant hard konkurrans­e og tøffe tider. Hvis man setter seg litt inn i dette, og velger å høste erfaringer fra andre land, og muligens leser en forsknings­rapport eller to, ville man kanskje ikke trengt å fremme interpella­sjonen.

Det er ikke så enkelt som å si at næringsliv­et trenger det. Det er mange hensyn å ta, noe Høyre ser ut til å hoppe bukk over i en gryende valgkamp. Det er nemlig ikke slik at det bare er å ansette en student overalt, det er heller ikke slik at studenter ønsker å jobbe uka rundt. Ei heller er det spesielt lukrativt for bedriftene å holde åpent, hverken med tanke på lønn, søndagstil­legg, driftskost­nader, selv om det kan være en og annen søndag som generer inntekt. På de små nisjebutik­kene vil man måtte holde åpent for å holde tritt med kjedene, selv om man i utgangspun­ktet var imot. Fordi man ikke har råd til å la være.

Det er en stor forskjell på et være eller ikke være, og et ønske om en større fortjenest­e. Så langt fremkommer det ingen argumenter for søndagsåpn­e butikker, som veier opp for synergieff­ektene av en liberalise­ring av annerledes­dagen. For det er det den er, annelerled­es. Den dagen de fleste av oss kan ha fri sammen med familien. Den dagen hvor idretten står i fokus, kirkefolke­t har sine samlinger og sjølivet dyrkes. Nei takk, Høyre!

Vi kaller det «Bislett-effekten». En etter en, reiser vi oss for å se bedre fordi personen foran oss står. Vi ender opp med å stå alle mann, men ingen ser bedre.

Et tankekors er Launes og Høyres manglende evne til å tenke lengre enn egen kaikant eller handlegate, og ikke ser ut til å bry seg om tidligere uttalte sannheter om søndagen som fridag.

La oss verne om søndagen som annerledes­dag!

❞ La oss verne om søndagen som annerledes­dag!

 ?? FOTO: JØRGEN STEFFENSEN ?? Det er smått utrolig at et parti selv oppsøker og skaper en problemsti­lling som ikke var der i utgangspun­ktet, skriver innsendere­n om Kristiansa­nd Høyre.
FOTO: JØRGEN STEFFENSEN Det er smått utrolig at et parti selv oppsøker og skaper en problemsti­lling som ikke var der i utgangspun­ktet, skriver innsendere­n om Kristiansa­nd Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway