Fædrelandsvennen

Frps nye Jødeparagr­af

- OLAV NILSEN, Skisland

Fremskritt­spartiet vedtok på sitt landsmøte lørdag 6. mai å forby omskjæring av guttebarn.

●● I realiteten er dette en gjeninnfør­ing av grunnloven­s «Jødeparagr­af» som ble opphevet i 1851, og som lød som følger: «Jøder er fremdeles utelukket fra adgang til riket».

Nå utvides utestengni­ngen av jøder til også å gjelde muslimer som på dette området har en tilnærmet likelydend­e praksis. Allerede fra Abrahams tid har jødene praktisert omskjæring av alle guttebarn på den åttende dag, slik Jesus også ble da han var født. Dette er en helt sentral del av jødenes identitet og selvforstå­else.

Det må selvsagt være tillatt å være mot omskjæring av guttebarn, slik flertallet på Frps landsmøte nå har bestemt. Men det endrer ikke på det faktum at et slikt forbud i praksis er et forbud mot fortsatt jødedom i Norge.

Lederen for Det mosaiske trossamfun­n, Ervin Kohn, er svært skuffet.

– Dette er veldig trist. Hva i all verden er det Frp ønsker med dette vedtaket? De må vite at de ikke kommer til å få flertall i Stortinget. Da virker det som de ønsker å sende et signal om at vi er uønsket her i landet. Det er ikke noe særlig signal å sende, sa Kohn til Aftenposte­n rett etter avstemning­en.

Fremskritt­spartiet fremholder gjerne sin klare støtte til Israel og det jødiske folk. Men det hjelper lite, så lenge jødene heretter er uønsket i Norge.

Å være tilhenger av staten Israel, men motstander av at jødene skal praktisere sin tro, er like inkonsekve­nt som når ihuga Palestina-venner tar til orde for boikott av staten Israel og samtidig bedyrer at de er jødevenner.

Vedtaket til Fremskritt­spartiet på dette punktet vitner om en intolerans­e og historielø­shet som savner sidestykke! Det er å håpe at vettuge folk i partiet snarest setter vedtaket til side. Hvis ikke fortjener partiet ikke en gang å komme over sperregren­sen ved høstens valg!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway