Fædrelandsvennen

Ta styringen med egne tanker, følelser og handlinger

Det er blitt sagt at den siste friheten et menneske har, er friheten til å kunne ta styringen med egne tanker, følelser og handlinger.

- ODD HAUGSTAD Pedagogisk-psykologis­k rådgiver/ faglitt. forfatter

En del av oss har en ganske oppgitt holdning til det som skjer. Noen av holdningen­e hviler på myter og usannheter om hvilket ansvar vi selv har i vår relasjon til andre. Særlig tre myter synes å ha fått et rimelig godt fotfeste:

1. Vi mennesker er født med en viss form for sinnstilst­and og tenkning som ikke kan endres. «Vi er bare slik.»

2. Mitt humør og min sinnstilst­and bestemmes helt og holdent av det miljøet som omgir meg.

3. Enkelte relasjoner og miljøer er helt håpløse. Det finnes i slike tilfeller kun to muligheter: a) enten blir det bare slik for alltid. Eller b) må jeg «komme meg bort» fra den negative relasjonen.

Det som er felles for disse tre mytene er at de «tar fra oss» vårt eget ansvar for kvaliteten på våre relasjoner.

Dersom vi ser på den første myten, om at «vi er jo bare skapt slik», sender dette budskapet oss to beskjeder:

1. Jeg har ingenting å bidra med til en endring (det nytter ikke).

2. Jeg må bare fortsette slik jeg gjør – for jeg er jo bare slik.

Det er kun oss selv vi kan endre. De andre kan vi i beste fall ha innflytels­e på.

De to siste påstandene legger bevisst all skyld på miljøet for at ikke alt er som det skal og bør være i en relasjon. alske (usanne) tanker: Overgenera­lisering er en ofte vanlig falsk og usann tanke. En person som tenker slik vil lett trekke vidtgående (generelle) konklusjon­er ut fra et eneste eksempel. Eks.: «Du tar aldri oppvasken!» (han tar den av og til). Svarthvit tenkning er også en slik falsk tanke. Perfeksjon­ister kan slite med å tenke på denne måten. Enten er innsatsen ok eller så er den helt forkasteli­g. Vi har mange typer falske tanker og alle disse formene for tenkning har det felles at de ikke er sanne og gir et forvrengt bilde av virkelighe­ten.

Personer med et negativt filter i livet sitt, kan gjøre det tøft for seg selv og i relasjon til andre. En person med et negativt filter tar ofte alt i verste mening. ankeregnsk­ap: Vi har et ansvar selv for våre egne tanker, følelser og atferd.

Køen går da ikke fortere fram om en ergrer seg.

FTDet er ikke alltid så lett å kjenne til de tankemønst­re som preger livet vårt. Dersom vi lever med stadige negative tanker om andre mennesker og om oss selv. En slik holdning preger hele livet vårt, både ord, følelser og handlinger. I slike tilfeller er løgnen blitt til sannhet. Vi er særlig utsatt for feiltolkni­nger når vi er stresset og slit- ne. De fleste av oss er fra tid til annen utsatt for feiltolkni­nger. Spørsmålet er om vi er klar over disse tankene og om vi gjør noe med dem. Det er viktig å kvitte seg med negativt tankeskrot. Det burde være obligatori­sk med en tanke- og følelsessj­ekk fra tid til annen. Er det noen jeg misliker, eller hater, eller er sint på, eller er sjalu på? Hat er den mest skadelige følelsen et menneske kan ha. Det er blitt sagt om hat: Hat er som syre i sinnet.

Nelson Mandela har uttrykt det så utrolig treffende når det gjelder de farligste av de farlige følelser, hat og bitterhet: «Bitterhet skader bare deg selv. Hvis du hater, gir du dem (de som er vonde mot deg) ditt hjerte og ditt sinn. Ikke gi bort de to tingene.»

Vi må være klar over at det kommer an på hvordan vi tenker i de situasjone­r vi kommer ut for.

C. Sevindall sier at våre liv styres bare av 10% av det som skjer og så mye som 90% av hvordan vi tenker om det som skjer.

Vi bør være klar over at ergrelser går utover den som ergrer seg. Blant annet gir det økt blodtrykk og belastning på hjertet. Et klassisk eksempel på ergrelser kan være når en står i bilkø. Køen går da ikke fortere fram om en ergrer seg. Vil minne om teologen Nibors bønn: «Gud gi at jeg formår å godta det jeg ikke kan forandre!»

Vi må lære å ta positive grep! John Maxwell sier i denne forbindels­e: «Det er alltid problemati­sk å hanskes med vanskelige mennesker og i særlig grad hvis det vanskelige mennesket, som vi har vært inne på, er oss selv.» Det er dessverre et faktum at vi i varierende grad regner med oss selv fullt ut. ilgivelse: Det er viktig å ta positive skritt for å forhindre at andres atferd skal få ødelegge hverdagen vår. En bør gjøre hva en kan for å avlede påbegynte negative tanker. Ikke la

Tdem få gro i sinnet ditt! La dem fare! Hør på musikk, gå på besøk til noen, gjør noe du synes er gøy. Her er det flere muligheter. Gjør og tenk positivt om den som har gjort urett. Dette kan være utfordrend­e – og ting kan ta tid.

Tilgivelse har en sterk helbredend­e virkning. Tilgivelse er både et religiøst, filosofisk og psykologis­k begrep. Tilgivelse har en psykologis­k rensende kraft. Tilgivelse retter ikke bare opp en relasjon, men den fornyer og renser et sinn. Du blir kvitt den negative tanken som lett ødelegger livet. La stolthet fare. Tilgivelse er noe en må bestemme seg for å gjøre, for å kvitte seg med negativt destruktiv­t ødeleggend­e tankeskrot i eget liv.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er viktig å kvitte seg med negativt tankeskrot, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Det er viktig å kvitte seg med negativt tankeskrot, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway