Fædrelandsvennen

Fotografer­er oljedekket gulv ti etasjer opp i siloen annet enn en kjempesuks­ess.

Per Barclay og Per Bak Jensen har de siste dagene jobbet med nye verk i det kommende kunstmusee­t på Silokaia.

- TEKST: JAN FRANTZEN jan.frantzen@fvn.no

– Jeg har fått lage et gulv i siloen, og så har jeg fylt det med olje. Og nå skal dette fotografer­es. Det vil bli et bilde som er inviterend­e, som et elegant sort speil, men samtidig litt skummelt, fordi det blir stor dybde i bildet, forklarer Per Barclay, etter å ha trasket opp ti etasjer og to hundre trappetrin­n.

Han befinner seg nå øverst i den gamle kornsiloen, som skal stå ferdig som Sørlandets nye kunstmuseu­m i 2020. Hit har han fått heist opp oljetønner og rør for å lage kunst på oppdrag fra AKO Kunststift­else.

Barclay har siden 90-tallet laget såkalte «oljerom», hvor han dekker gulvene med svart olje for å speile omgivelsen­e.

I siloen er det blant annet utsikten gjennom et ruvende vindu mot sør som vil bli fanget i kunstneren­s oljeverk. Det betyr naturligvi­s vakker natur, men også kraner og diverse utstyr som dokumenter­er at vi befinner oss på en byggeplass.

– Det er storartet utsikt her, vinduet er flott og rommet har dessuten veldig fine buer. Jeg var ikke i tvil om at dette var det rette stedet å lage et slikt verk, sier han.

SILOENS VESEN

I etasjene under Barclays oljerom har den danske fotokunstn­eren Per Bak Jensen slått seg løs med kameraet, på jakt etter det han kaller siloens vesen.

– Alle bygninger har en historie, på samme måte som mennesker. De fleste mener mennesker også har en sjel, og sånn er det kanskje ikke med en bygning. Men jeg tror en bygning kan ha et vesen. Hvis man går rundt i for eksempel denne siloen, så blir man fortalt noe. Historien henger i veggene, den ligger i gulvene. Og kanskje gir bygget oss noe om menneskers historie også, når vi vandrer rundt der inne, sier Bak Jensen, som ikke er spesielt interesser­t i det estetiske.

– Det er klart bygget har masse estetikk, og den kan man også gå inn og fange. Jeg har forsøkt å gjøre sånne ting tidligere, men jeg synes ikke estetikk varer så lenge. Så jeg har forsøkt å fange noe annet: Symboler på noe menneskeli­g. Noe som ligger igjen, på en eller annen måte. Ikke nødvendigv­is ting, som tøy eller sko, men heller etterlevni­nger som risser eller tegn, sier Bak Jensen.

VIL HA MER PRODUKSJON

Dansken mener siloen er et ut- merket bygg for kunst.

– Jeg tror det er fornuftig å bygge et museum i noe som på en måte er dagligdags. Nye museer kan bli ganske voldsomme, nærmest som fengsler for kunstverke­ne. Det vil ikke skje her. Det er en mer nøytral arena, og det tror jeg er positivt for mennes- kene som skal komme og møte kunsten.

Kurator ved Sørlandets kunstmuseu­m, Else-brit Kroneberg, forteller at bildene Barclay og Bak Jensen produserer fra siloen vil gå inn i AKO Kunststift­elses samling og bli deponert til SKMU.

– Det er en veldig bra ting at man går inn og finansiere­r produksjon av ny kunst, og for oss er det spennende at det skjer en kunstneris­k produksjon i siloen før den er blitt et museum. Det er noe jeg håper vi kan fortsette med i de årene frem til vi skal åpne, sier hun.

– UNIK BELIGGENHE­T

For Barclay er omstendigh­etene med en gammel kornsilo annerledes enn det han har gjort tidligere. Men sånn er det ofte med prosjekten­e hans.

– Noe av det som gjør denne jobben gøy, er at jeg får jobbet med mange forskjelli­ge rom, og dessuten mye forskjelli­g væske. I tillegg til olje, har jeg jobbet med både blod, vann, melk og vin. Og bildebehan­dlingen etterpå er veldig spennende. Nå kan man gjøre alt dette i Photoshop, men det er ikke min greie, sier den norske kunstneren.

Han lager både skulpturer og installasj­oner, men er først og fremst blitt kjent for oljerommen­e.

– Det blir fine bilder av dette. Det tar seg godt ut i magasiner og kunstblade­r, så jeg får stor synlighet på grunn av det. Derfor er det ofte dette jeg blir spurt om å presentere.

– Hva tenker du om siloen som fremtidig kunstmuseu­m?

– Jeg har sett tegninger og planer, og det ser kjempespen­nende ut. Og det er veldig gøy å få jobbe her i startfasen, før de har kommet ordentlig i gang. Beliggenhe­ten er unik, det kommer til å bli fantastisk flott. Det kan ikke bli

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Jeg var ikke i tvil om at dette var det rette stedet å lage et slikt verk, sier Barclay. Her foran gulvet han har dekket med olje.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Jeg var ikke i tvil om at dette var det rette stedet å lage et slikt verk, sier Barclay. Her foran gulvet han har dekket med olje.
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Kurator ved Sørlandets kunstmuseu­m, Else-brit Kroneberg.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Kurator ved Sørlandets kunstmuseu­m, Else-brit Kroneberg.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Jeg har forsøkt å fange symboler på noe menneskeli­g, sier den danske fotokunstn­eren Per Bak Jensen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Jeg har forsøkt å fange symboler på noe menneskeli­g, sier den danske fotokunstn­eren Per Bak Jensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway