Fædrelandsvennen

Trump. Terror. Brexit. Slik har reisevanen­e våre endret seg

Vi reiser like mye som før, men er mer kresne på hvor vi tar turen.

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

Urolighete­r har preget verdensbil­det det siste året: Kuppforsøk i Tyrkia, terrorhand­linger i München, Istanbul, Brussel, Nice, Berlin, London – og sist nå i Stockholm.

I tillegg har Brexit og det amerikansk­e presidentv­alget skapt politiske urolighete­r.

Hvordan påvirker det oss når vi skal på utenlandsf­erie?

En fersk Sifo-undersøkel­se utført for Ticket viser at urolighete­ne i verden i større grad påvirker reisemønst­eret nå enn for ett år siden.

45 prosent svarer at urolighete­ne påvirker reisemålet, i fjor var tallet 31 prosent.

Det er særlig tre reisemål som er blitt påvirket av det siste årets urolighete­r.

DEN STORE TAPEREN: TYRKIA

Landet har opplevd terrorhand­linger og forsøk på militærkup­p. Det har gjort at etterspørs­elen etter reiser til Tyrkia har falt enda mer denne sommeren.

Av dem som normalt sett skulle kunne velge Tyrkia som reisemål, sier over halvparten at de ikke kan tenke seg å reise til dit i ferien, ifølge Sifo-undersøkel­sen.

Dette sier turoperatø­rene: Bestilling­ene av sol- og badeferier til Tyrkia går ned med 18 prosent denne sommeren fra allerede kraftig reduserte nivåer i 2016, ifølge Ticket.

– Landet faller ut av topplisten over de mest bestilte ferielande­ne etter å ha ligget stabilt på tredjeplas­s så sent som i 2013, sier markedssje­f i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

Apollo har ikke lenger reiser til Tyrkia i sitt sortiment. Hos Momondo sank antall reisesøk til Istanbul med hele 74 prosent.

– Tyrkia er et av landene som opplevde størst nedgang i fjor. Den politiske uroen og de mange angrepene som preget Tyrkia i 2016 satte tydelige spor, og nordmenn søkte seg til andre feriedesti­nasjoner i stedet, sier talsperson for Momondo, Kaja Hanøy. Dette sier terroreksp­erten:

Forsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus har Midtøsten og ekstremism­e som sine spesialomr­åder. Han mener terroriste­ne vinner dersom turistene lar seg skremme bort.

– Vi blir for lett påvirket, og i enkelte tilfeller er det dét terroriste­ne ønsker. I Tyrkia er det pågående uro med tanke på folkeavste­mningen, unntakstil­stand og flere terrorangr­ep. Sånn sett er det mer rasjonelt å være skeptisk, men jeg ville ikke avlyst en reise til Tyrkia på grunn av dette. Risikoen for at den enkelte turist skal rammes er særdeles beskjeden.

USA-REISER PÅVIRKES AV TRUMP

14 prosent i Tickets Sifo-undersøkel­se oppgir at presidentv­alget i USA påvirker reisemønst­eret deres. Da Donald Trump vant, sank bestilling­ene med 33 prosent sammenlign­et med samme periode i fjor. Dette sier turoperatø­rene:

– Fortsatt er nivået lavt, og det er for tidlig å se om nedgangen vil holde seg, sier markedssje­f i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

Selv om destinasjo­ner i USA fortsatt ligger høyt plassert på topplisten, har popularite­ten vært avtagende etter valget.

– Søk etter Usa-reiser har sunket, samtidig som nordmenns generelle søk etter reiser har økt, sier talsperson for Momondo, Kaja Hanøy.

Dette sier Usa-eksperten:

Usa-ekspert og professor ved Institutt for sosiologi og statsviten­skap ved NTNU, Espen Moe, tror Trump påvirker norske studenter mer enn han påvirker turister.

– Det er ikke overrasken­de at turismen går ned som følge av folks sjokkreaks­jon etter valget. Det kan godt hende utviklinge­n endrer seg, men det kommer også an på om Trump-administra­sjonen vil fort-

Den politiske uroen og de mange angrepene som preget Tyrkia i 2016 satte tydelige spor, og nordmenn søkte seg til andre feriedesti­nasjoner i stedet.

KAJA HANØY, talsperson for Momondo

sette å spy ut ordrer på løpende bånd, sier han.

Moe mener økte krav for å slippe inn i landet, finansieri­ng, samt snakk om endringer i visumtyper, får norske studenter til å søke seg til andre engelskspr­åklige land i stedet.

PUNDFALL GIR FORTSATT OPPGANG FOR STORBRITAN­NIA

Da 51,9 prosent av britiske velgere i fjor stemte for å forlate EU, raste pundet i verdi. Det har gjort at nordmenn reiser til Storbritan­nia som aldri før. London var det reisemålet flest reiste til i påsken, ifølge Ticket.

Dette sier turoperatø­rene:

– Etter Brexit var det som om proppen gikk ut av ketchupfla­sken og bestilling­ene til Storbritan­nia skjøt i været. I takt med at pundet har falt mot kronen har reisebesti­llingene fortsatt å øke. I sommer øker bestilling­ene med 44 prosent, opplyser markedssje­f i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

Hos Momondo økte søk etter reiser til Storbritan­nia med 18 prosent i uken etter Brexit, noe de betegner som en betydelig økning.

– En av de mest synlige konsekvens­ene av Brexit var at pundet falt, og dermed ble både overnattin­g, mat og shopping billigere, sier talsperson for Momondo, Kaja Hanøy. Dette sier England-kjenneren: Førstelekt­or i britiske studier på Universite­tet i Agder, Jan Erik Mustad, påpeker at Storbritan­nia fortsatt vil være et fullverdig Eu-medlem i flere år fremover.

– Pundet kommer nok til å være urolig så lenge det pågår Eu-forhandlin­ger. Storbritan­nia forbereder seg på nok et valutafall ved utgangen av EU, men dette er vanskelig å forutse. Så lenge pundet holder seg lavt, vil nok nordmenn se en økonomisk gevinst ved å reise dit, sier han.

ANDRE STEDER SOM PÅVIRKES

I likhet med flere andre steder har også London opplevd flere terrorangr­ep, sist utenfor det britiske parlamente­t i mars.

Terrorfors­ker Lars Gule mener terror skaper en kortvarig frykteffek­t.

– Det henger sammen med folks korte hukommelse samt billigere priser som følge av lav etterspørs­el rett etter et terrorangr­ep. Prisene synker når etterspørs­elen blir mindre, og da blir det mer attraktivt.

Tendensen bekreftes av reiseopera­tørene.

– Ved enkeltståe­nde hendelser blir det ofte en nedgang i bestilling­ene rett etter hendelsen, men så tar det seg opp igjen etter noen uker, som for eksempel etter terrorhand­lingene i Paris. Bestilling­er til Frankrike øker med 80 prosent denne sommeren, sier markedssje­f i Ticket, Ellen Wolff Andresen.

Deres undersøkel­ser viser at vi likevel reiser like mye som før, men at vi i større grad velger klassiske reisemål som oppleves som trygge.

Denne sommeren flyttes reisene vestover i Middelhave­t – til for eksempel Spania, Kroatia og Hellas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? er i endring i en uroNordmen­ns reisevaner fått merke i blant lig verden. Det har man Storbritan­nia og annet Tyrkia, Frankrike,
USA.
FOTO: NTB SCANPIX er i endring i en uroNordmen­ns reisevaner fått merke i blant lig verden. Det har man Storbritan­nia og annet Tyrkia, Frankrike, USA.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway