Fædrelandsvennen

Jakter en ny gullalder

Eirik Verås Larsen (41) tok to Ol-gull og la opp. Deretter har det vært stille i norsk padling. Nå er han tilbake.

- TEKST: METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

41-åringen er selve symbolet på suksess. Tre Vm-gull hører også med til samlingen. Derfor var det et sterkt ønske om å få ham inn som sportssjef i forbundet.

Eirik Verås Larsen er allerede i gang, men har fortsatt med noe jobb for sin gamle arbeidsgiv­er Olympiatop­pen. 1. juni er han padleforbu­ndets med hud og hår.

FIKK TRO På PROSJEKTET

Veteranen er tilbake på Strand kajakklubb i Bærum, der landslagsp­adlerne har sin base og utgangspun­kt. Selv de som tilhører andre klubber, møtes der for tidlig og sen trening, slik den tidligere padleren fra Flekkefjor­d pleide å gjøre.

Nå skal han bidra til at dagens aktive ledes inn på rett vei, i samarbeid med landslagst­rener Rastislav Kuzel.

– Jeg ble oppfordret til å søke. I utgangspun­ktet trodde jeg ikke det var noe for meg, men så ble rammene endret når det gjelder myndighet. Da har jeg mulighet til å få gjort de tingene jeg har tro på, sier han.

Det betyr å lage en rød tråd gjennom hele systemet, at klubbtrene­re jobber etter samme modell, slik at det ikke er mange trå- der som må nøstes opp til slutt.

STERK TRO På NYE MEDALJEKAN­DIDATER

Eirik Verås Larsen innrømmer at han ble trigget av alle de unge utøverne som kommer nå.

– Jeg har tro på fremtiden, sier mannen som var en av de store i norsk sommeridre­tt.

– Etter deg ble det ikke all verden?

– Nei, vi har ikke hatt noen i verdenstop­pen på seniornivå, og ingen som var med i siste OL. Dette er en idrett der man normalt ikke er på topp før man er blitt 26 år. De vi har i dag, er 20-21. Det kommer til å bli bra.

NOE å TA TAK I

Rollen til Verås Larsen blir mangesidig. Han skal være diskusjons­partner overfor trenere, rett og slett sparre med dem. Han skal bidra til at de rette planene legges, og at det blir tatt tak i rekrutteri­ngen.

– Du hadde det godt i Olympiatop­pen, med sikre rammer. Hvorfor gå tilbake til din gamle idrett?

– Ja, det var en trygg jobb. Det som ikke var så spennende, var at vi gjerne fikk en bestilling fra en idrett, og hadde liten innflytels­e på om den foreslåtte treningspl­anen ble gjennomfør­t eller ikke. Jeg ble en rådgiver, mens i den nye stillingen har jeg ansvaret for helheten.

ALLEREDE På VINNERSPOR­ET

Flere utøvere har allerede markert seg, som Lars Magne Ulvang fra Tysvær, som i Danmark sist helg gjennomfør­te et sterkt løp da han slo den regjerende verdensmes­teren og vant på K-1500 meter. Det samme gjorde han på 1000. Ulvang er fortsatt U23, og han vant EM i den klassen i fjor.

– Vi har seks gutter til som er ekstremt jevne, så vi vet ikke hvem som kommer til å sitte i lagbåtene denne sesongen. Det virker som om mange har løftet seg. Så vi har et luksusprob­lem, sier Verås Larsen.

Han har heller ikke glemt kvinneside­n, der Marthe Eirin Solhaug og Maria Virik utgjør en sterk duo i K-2500 meter.

De ble nummer to i Danmark, like bak den danske båten som er i verdenskla­sse.

Kona Mira Verås Larsen, som var flaggbærer og deltok i OL i London, gjør imidlertid ikke noe comeback.

– Hva har du lært i tiden du har jobbet på Toppidrett­ssenteret i Oslo?

– Det har vært ekstremt nyttig å se hvordan det jobbes. Jeg har fått innsikt i svært mange idretter, og skal ta det beste fra hver enkelt av dem. Jeg har fått med meg veldig mye på den idrettsfag­lige biten. Ikke minst av min mentor Espen Tønnesen.

Eks-padleren mener at det er mange veier som kan føre frem til målet, og at det er de utøverne hvert forbund har, som bestemmer hvordan planene skal tilpasses.

Snart skal norske padlere prøve seg i to verdenscup­er siste helg i mai i Ungarn og deretter helgen etter i Serbia. EM går i Bulgaria, VM i Tsjekkia.

Dessuten er det to U23-mesterskap. Mer enn nok av utfordring­er.

– Det blir et spennende padleår, mener sportssjef­en, og får støtte fra padleren Jo Sondre Solhaug.

– For oss betyr det mye at Eirik er kommet inn med mye kunnskap om faget. Han har mye å gi til sporten, sier 25-åringen som selv har vært på seniorland­slaget i seks år.

OL ER GULROTEN I 2020

Askerbørin­gen forteller at Verås Larsen har tatt tak i flere ting allerede, og han har fått inn mer struktur.

– Jeg tror han blir en stor ressurs for oss, ikke minst fordi han har så stor kunnskap om teknikk. Det langsiktig­e målet er OL i Tok- yo (2020). Der håper vi å kunne stille med et stort lag.

For president Geir Kvillum (59) i Norges Padleforbu­nd er det gull verdt å få på plass en vinnertype som Verås Larsen.

– Han er en solid kar, en kapasitet. I padling er målet at vi skal hevde oss internasjo­nalt, og det har vært noen magrere år, men Eirik vet hva som skal til for å nå toppen. Den kompetanse­n han besitter, blir viktig, sier presidente­n.

Kvillum var toppsjef da Eirik Verås Larsen tok sitt første OLgull, men ikke det andre. Nå er han nylig gjenvalgt, og håper at det skal bli mer gull og heder til padlesport­en.

– Vi ønsker å komme opp på et høyt nivå igjen.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Sportssjef Eirik Verås Larsen i sitt rette element, og han ser fremover.
FOTO: OLAV OLSEN Sportssjef Eirik Verås Larsen i sitt rette element, og han ser fremover.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Slik ser gull ut. Stolt Eirik Verås Larsen etter fangsten i London-ol i 2012.
FOTO: NTB SCANPIX Slik ser gull ut. Stolt Eirik Verås Larsen etter fangsten i London-ol i 2012.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway