Fædrelandsvennen

Trankebar – den glemte norske kolonien ved Bengalbukt­a

Dette er historien om Trankebar i India og dens forbindels­e til Sørlandet. Helt opp til i dag.

- JOSTEIN BLOKHUS

Grytidlig morgen 4. mars 1622: Lokale loser geleidet en stor seilskute inn til Flekkerøy. Det kongelige orlogsskip­et «Elefanten» hadde kommet velberget tilbake fra Danmark-norges nye koloni Trankebar.

Admiral Ove Gjedde og hans mannskap dukket opp tre og et halvt år etter avreisen fra København. Skipet var fullastet med pepper og andre sjeldne krydderier. Pluss kostbarhet­er av ulike slag.

Ikke rart det dundret og røk fra kanonene på Fredriksho­lm festning – ankomsten fortjente en salutt!

En av dem som virkelig kom til å gjøre seg gjeldende i handelen på Trankebar og andre steder i India, var Peter Dahl fra Fjære ved Grimstad. Søkkrik ble han, og i testamente­t sitt ga han 90 prosent av formuen til en friskole i Grimstad. En skole som lever i beste velgående, med 1100 elever og studenter knyttet til videregåen­de opplæring, voksenoppl­æring og fagskole.

– Vi har mye fokus på Peter Dahl her på skolen. En tidligere lærer, Finn-einar Eliassen, har forsket mye på ham. Når vi får nye elever, informerer vi alltid om Dahl, forteller studielede­r Marie Vallesverd Dannevig. – Er elevene interesser­t?

– He he, vi dytter det i alle fall på dem! Myten går på at han rømte hjemmefra åtte år gammel mens han var ute og gjette sauer. Men Eliassen har kommet til at det nok var med farens samtykke. De lærte jo mye av det de trengte til sjøs, sier hun.

BLE STYRTRIKE

Alt i ung alder ble Peter kaptein på en ostindiafa­rer, og reiste mange ganger. Han tjente godt, og da han kom tilbake til København, gikk han i kompaniska­p med en tysk forretning­smann. De sendte flere skip til India i 1770-årene, forteller Yngvar Ustvedt i sin bok «Trankebar».

De la seg opp kolossale formuer på å kjøpe indiske varer billig av engelskmen­nene og selge dyrt i København. Seinere sendte Dahl flere skip på egen hånd østover, og alle kom tilbake med rike laster. Med flaks og dyktighet ble han en av de rikeste i dobbeltrik­ene – trolig uten at han tydde til en ellers utbredt geskjeft i India – slavehan- del. Verken Ustvedt eller Eliassen har funnet noe om det.

Uansett, Dahl tjente enormt – «alt inntraff etter hans ønsker», som en embedsmann i India sa. Da Dahl døde bare 41 år gammel, eide han flere bygårder i København, blant annet en praktfull bygning like ved Kongens Nytorv.

– Vi minnes Dahl på flere måter her på skolen, både ved stipender og priser til elevene, sier Dannevig.

I dag har Trankebar glidd inn i glemselen. Den ørlille kolonien lå langt nede på østsiden av den indiske halvøya. Egentlig het landsbyen Tarangamba­di - «Stedet med de syngende bølgene», navngitt etter bølgene fra bengalbukt­as evige, brusende strøm.

For den dansk-norske tunge ble navnet for vanskelig, og de forenklet det til Trankebar. Mange nordmenn, særlig fra vår egen landsdel, skulle få med denne flekken på verdenskar­tet å gjøre. Fra redelige kolonigrün­dere til brutale misjonærpl­agere og dyktige forretning­sfolk. Og sjømenn i mengder.

Det var krydder som fikk Christian IV til å satse på en koloni i Asia. Pepper, kanel og ingefær tok knekken på den dårlige smaken av bedervet mat. Krydderet kom fra Asia, og prisene ble mangedoble­t underveis. Kong Christian ville skaffe seg varene fra egne kolonier, står det i Ustvedt-boka.

15 LITER øl DAGLIG

14. november 1618 dro de ut fra København, fregattene «Elefanten» og «David» og kompaniski­pene «Christian», «København» og «Den hollandske Fløjte». Målet var Ceylon. Dette var den lengste dansk-norske ekspedisjo­n i historien. Hele 700 mann var med.

Den 24 år gamle adelsmanne­n Ove Gjedde ledet India-ekspedisjo­nen. Han var uerfaren og straffet folk hardt for den minste forseelse. Alle om bord hadde krav på utrolige 15 liter øl hver dag, så sinnene kom lett i kok. Det haglet med straffer, som kjølhaling og nagling til masten. Gjedde skrev i sin dagbok: «Av min egen tid vil jeg dømmes og ikke av dere. På mine unge skuldre var hele det tunge ansvar lagt.»

For det menige mannskap var ferden et mareritt. Nede på banjerdekk­et sov de tett sammen i trange køyer. Luften var elendig. Det var alltid stupende mørkt. Overalt myldret det av lopper og lus. I de varme strøkene kom kakerlakke­ne. For å bli kvitt dem, ble de som drepte over tusen, premiert med en flaske brennevin.

En nederlende­r hadde innbilt kongen at han hadde en avtale med keiseren av Ceylon. På vei østover døde hollendere­n, og «avtalen» viste seg å være en løgn.

Så hva nå? Det hele løste seg på det indiske fastland, der det ble inngått avtale med en lokal hersker om en liten koloni mot å betale en årlig avgift. Ove Gjedde satte i gang med byggingen av Dansborg fort.

OVERTOK JOBB – OG KONE

Flere med forbindels­e til Agder gjorde seg gjeldende i kolonien. En av dem var Jørgen Bjørn fra Christians­sand. I år 1700 ble han guvernør. Han var gift med Anna Undall, datter av en rik lagmann i hjembyen, Laurids Andersen Undall. Store deler av familiefor­muen var investert i Det dansk-norske ostindiske kompani.

Bjørn ble ikke noen stor leder av kolonien. Han styrte etter eget hode – og til egen fordel. Han var meget opptatt av sine egne inntekter ved handel og vandel, og brydde seg mindre om at Kompaniet tapte penger.

Dette bekymret kompaniets direktører i København, og han ble kalt hjem for å gjøre regnskap for sitt dårlige styre. Bjørn ble imidlertid syk og døde i 1703.

Like etter ankom et skip til reden i Trankebar med en annen nordmann om bord: John Sigismund Hassius. Han fikk umiddelbar­t fylle hullet etter Jørgen Bjørn og ble nestsjef i Trankebar og kommandant på festningen.

Hassius kastet ikke bort tiden. Han gjorde seg til venns med Bjørns styrtrike enke Anna, som fremdeles var i Trankebar. De giftet seg alt i 1704.

SMUGLING OG SLAVEHANDE­L

Kolonien var ikke stor. Den hadde 13.000 innbyggere, en blanding av kristne, muslimer og hinduer. Trankebar var helt avhengig av Danmark-norge. I snitt kom det

et par skip i året. Lasten var gjerne bly og jern, i tillegg til «dranken» - vin, brennevin og øl. Med tilbake hadde skipene pepper, kanel, te, elefantten­ner, salpeter, sukker og rabarbraro­t – som var ny i Europa på 1700-tallet.

Hassius regjerte med hard hånd. «Den største i verden det var guvernoren. Sa kom kongen av Danmark, og dernest kompaniets direksjon i København», skrev Kay Larsen i «Krøniker fra Trankebar».

Under Hassius økte korrupsjon­en og den ulovlige privathand­elen. Særlig under Den store nordiske krig fra 1709 til 1720.

Det var smugling og bedragerie­r over en lav sko. Den innfødte befolkning­en, som han kalte «det sorte pakk», ble elendig behandlet. Og Hassius deltok ivrig i det som etter hvert skulle bli en stor geskjeft - den private slavehande­len.

I 1706 kom to tyske misjonærer til kolonien, sendt ut av den pietistisk­e Frederik IV for å bringe evangeliet til India og få slutt på slavehande­len.

Misjonæren­e ble motarbeide­t av Has- sius fra første stund. Men de to kjempet iherdig for sine krav om frihet for alle slaver. Men indere som lot seg døpe, ble forfulgt og jagd ut av byen med Hassius’ velsignels­e. Til slutt arresterte han en av misjonæren­e og lot ham sitte i fortets mørkeste hull I tre maneder. Men fangen klarte a flykte til Danmark, la saken fram for kongen og kom tilbake og fikk misjonere i fred. Selv dro Hassius hjem til Danmark-norge i 1716 med en stor formue. Han kjøpte seg et adelspaten­t og tok navnet Lillienpal­m. Og i 1718 ble han utnevnt til stiftsamtm­ann i sin kones fødeby, Christians­sand. Hassius måtte til slutt stå til rette for alle sine mislighete­r i Trankebar, men dommen ble mild, og han betalte gladelig boten. Stiftsamtm­ann var han til han døde i 1729.

I ALKOHOLRUS

Kolonien Trankebar ble aldri noen stor suksess. Svært mange skuter forliste på den mannskapen­ede den overlevend­esterkelan­ge veien varmen.som nærmesttil India.fluer. Dagene slåttVel Om var frammei bord bakkendøsi­ge dødeble ogav ensformige, i alkoholrus. og Et mange urovekkend­egikk apatisketa­ll døde rundtav tropesykdo­mmer eller bitt fra kobraslan-ger. Kolonien lønnet seg ikke. Og i 1845 ble Trankebar og Serampore solgt til engelskmen­nene for en million riksdaler. I dag er Trankebar en by i forfall. Men en del av de gamle rikmannspa­lassene er tatt godt vare på. Det samme gjelder Dansborg festning. Her er det innredet et lite museum. Rustne kanoner peker ennå ut over bengalbukt­a. Rettet mot gamle fiender som for lengste er døde.

 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Danmark-norges nye koloni Trankebar Trankebar, som har fått tilbake sitt gamle navn Tharangamb­adi, ligger i delstaten Tamil Nadu langt mot sør i India. Dagens innbyggert­all er vel 20.000.
FOTO: WIKIPEDIA Danmark-norges nye koloni Trankebar Trankebar, som har fått tilbake sitt gamle navn Tharangamb­adi, ligger i delstaten Tamil Nadu langt mot sør i India. Dagens innbyggert­all er vel 20.000.
 ??  ??
 ?? FOTO: JOSTEIN BLOKHUS ?? Peter Dahl testamente­rte 90 prosent av sin formue til en friskole i Grimstad. Den ble åpnet i 1796. Her viser administra­tiv leder Eirik Berntsen fram Dahls portrett i dagens skolelokal­er. Her er det videregåen­de skole, voksenoppl­æring og fagskole.
FOTO: JOSTEIN BLOKHUS Peter Dahl testamente­rte 90 prosent av sin formue til en friskole i Grimstad. Den ble åpnet i 1796. Her viser administra­tiv leder Eirik Berntsen fram Dahls portrett i dagens skolelokal­er. Her er det videregåen­de skole, voksenoppl­æring og fagskole.
 ?? FOTO: FORENINGEN TRANKEBAR ?? Forholdene var små i Trankebar, og er det fremdeles. Her har vi dagens supermarke­d.
FOTO: FORENINGEN TRANKEBAR Forholdene var små i Trankebar, og er det fremdeles. Her har vi dagens supermarke­d.
 ?? FOTO: FORENINGEN TRANKEBAR ?? Etter mange års forfall er den gamle guvernørbo­ligen i Trankebar blitt restaurert.
FOTO: FORENINGEN TRANKEBAR Etter mange års forfall er den gamle guvernørbo­ligen i Trankebar blitt restaurert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway