Fædrelandsvennen

Terskelen for å fengsle kriminelle barn er for høy.

Svein Ove Ueland har ansvaret for barneverns­tjenesten i Kristiansa­ndregionen. Han mener kriminelle barn i for liten grad fengsles – og møter kraftig motbør.

-

Svein Ove Ueland mener at terskelen for straffefor­følgelse og fengsling av ungdommer som begår alvorlige kriminelle handlinger er for høy. Politiet er uenig. De ønsker ikke barn i fengsel.

– Jeg mener at terskelen for straffefor­følgelse og fengsling av ungdommer som begår alvorlig og vedvarende kriminelle handlinger er for høy, sier Svein Ove Ueland til Fædrelands­vennen

Han er virksomhet­sleder for barne- og familietje­nester i Kristiansa­nd kommune, og dermed ansvarlig for barneverns­tjenesten i Kristiansa­nd-regionen.

Bakgrunnen for utspillet er saker som den siste tiden er kjent i mediene. Ueland trekker fram saken med 17-åringen som er dømt for omfattende dyreplager­i, samt vold, blant annet mot en barneverns­ansatt.

UNGDOMSFEN­GSLER

Gutten ble varetektsf­engslet av tingretten og overfør til ungdomsfen­gsel etter at barneverne­t meldte at de ikke kunne ta hånd om ham.

I Norge har to fengsler egne plasser for ungdom. Dit vil Ueland sende barn i 16–17 års alderen, som har begått både alvorlig og vedvarende kriminalit­et og som hjelpeappa­ratet ikke har lyktes å hjelpe.

– Barneverns­loven og forskrifte­ne har ikke de nødvendige rammene til å håndtere disse ungdommene. Det mener jeg at ungdomsfen­gslene har. I tillegg er disse fengslene godt bemannet med fagfolk, som også kan gi god oppfølging og hjelp. Det går rett og slett på muligheten til å ramme disse ungdommene inne, sier Ueland.

Ueland sier den ferske dommen etter Søgne-drapet, der barneverne­t er blitt dømt for ulovlig tvang og frihetsber­øvelse, viser utfordring­ene deres.

– Barneverne­ts oppdrag er vel å tenke på barnets beste. Hvordan kan du mene at det det er et barns beste å havne i fengsel?

– Fordi rammene i et ungdomsfen­gsel er godt tilrettela­gt for ivareta barns beste, for å ivareta opplæring og behandling, sier Ueland.

– BURDE VÆRT FENGSLET

– Men ved å fengsle er det vel beskyttels­e av samfunnet som vektes mest?

– Det er en kombinasjo­n av samfunnsve­rn og faktisk hensynet til barns beste. De som eventuelt skal fengsles må være over 15 år, de må ha gjort alvorlige straffbare handlinger og også ha vært forsøkt hjulpet uten at en har lyktes i å endre deres kriminelle atferd sier Ueland.

– Hvor alvorlig skal de straffbare handlingen­e være for å fengsle?

– Jeg tenker på saker med gjentatte grove trusler, vold og ran.

– Er det ungdommer som du mener burde vært fengslet, som ikke er blitt det?

– Svaret er ja. Det kan nok dreie seg om en håndfull i løpet av de siste ti årene, uten at jeg kan være mer presis på det, sier Svein Ove Ueland, før han presiserer:

– Jeg er klar over at det er strenge vilkår for fengsling av barn. Men min kritikk handler om praktiseri­ngen av disse vilkårene. Politi og domstol må ta sin del av ansvaret for de mest ekstreme ungdommene, sier han.

– KAPITAL MISFORSTÅE­LSE

Utspillet til Ueland vekker kraftige reaksjoner

– Dette må bero på en kapital misforståe­lse av jusen, både vår egen lovgivning og internasjo­nale konvensjon­er vi er forpliktet å følge, opererer nettopp med ekstrem høy terskel for å bruke noen form for tvangsmidl­er ovenfor barn, sier Svein Kjetil Stallemo, forsvarer for blant annet den dobbeltdra­pssiktede 15-åringen som nå sitter på ungdomsenh­eten i Bjørgvin fengsel.

– Nå snakker Ueland om ungdomsfen­gsel?

– Fengsel er fengsel. Det er veldokumen­tert at frihetsber­øvelse overfor barn har en betydelig større skadeeffek­t overfor voksne, sier Stallemo.

– Terskelen for å fengsle barn skal være høy. Utgangspun­ktet er at vi ikke ønsker å ha barn i fengsel, sier sjef for felles påtaleenhe­t i Agder-politiet, Terje Skaar.

– Jeg forstår at enkelte barn gir barneverne­t store utfordring­er, men mener de ikke skal havne i fengsel av den grunn. Fengsel skal være reservert for de mest alvorlige forholdene, sier Skaar.

– Må IKKE BLI SOVEPUTE

Anita Jarvoll Hekneby er tingrettsd­ommer i Kristiansa­nd tingrett.

– Loven er krystallkl­ar, og varetektsf­engsling av barn skal være absolutt siste utvei hvis det ikke finnes andre forsvarlig­e løsninger. Vi er bundet av FNS barnekonve­nsjon, og jeg mener vi ikke setter listen for høyt, og det er vik-

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Svein Ove Ueland er virksomhet­sleder for barne- og familietje­nester i Kristiansa­nd, og tidligere barneverns­sjef i ti år.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Svein Ove Ueland er virksomhet­sleder for barne- og familietje­nester i Kristiansa­nd, og tidligere barneverns­sjef i ti år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway