Fædrelandsvennen

Elsykkel er ikke lenger «fusk».

Skepsisen til elsykler er parkert. Nå sverger hver femte syklist i byen til sykkel med motor. – Dette anses ikke lenger som latskap, og du får faktisk mosjon av det, påpeker Svein Bergheim hos Min Elsykkel.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Samtlige som tester elsykkel, kommer tilbake med et stort smil om munnen. Hos oss er elsykkelsa­lget nå 60 prosent av totalomset­ningen, og etterspørs­elen øker markant, uttaler driftsansv­arlig Tore Mæland i butikkjede­n Sykkelpike­ne til Fædrelands­vennen.

I 2015 opplyste 14 prosent av jobbsyklis­tene i Kristiansa­nd at de brukte elsykkel. I fjor var tallet økt til 18 prosent, og andelen når nye høyder i år.

Det betyr at omtrent hver fem- te syklist i byen nå sverger til elsykkel.

– VANLIG SYKKEL NYTTER IKKE

– Vi tror elsykkel er løsningen for å flytte bilister fra bilsetet til sykkelsete­t. Vanlig sykkel nytter ikke, det handler om komfort, forteller Raimond Oseland, «elsykkelpi­onér» i Kristiansa­nd kommune.

De siste fem årene har han syklet fra Flekkerøy til Kvadrature­n uten å bli svett. Og han ser at antall elsykler øker for hver måned som går.

Ifølge Statens vegvesen er om lag 5000 syklister ute på Kristi- ansands sykkelveie­r på gode dager, noe som skulle tilsvare et tusentall elsykler.

Blant dem er Kristine Oftebro fra Kvadrature­n, til daglig sykepleier på Sørlandet sykehus. Sammen med mannen kjøpte hun elsykkel for et halvt år siden.

– Jeg tar oftere sykkel fremfor bil enn jeg gjorde før. Vi er veldig fornøyde, og har snakket om å kjøpe én til for å ha en elsykkel hver. Da kan vi dra på tur med dattera i sykkelvogn og bruke bilen mindre i hverdagen, forteller 38-åringen.

BUTIKK MED BARE ELSYKLER

Den første rene elsykkelfo­rretningen i landsdelen åpnet i Kvadrature­n denne våren.

Med 60 modeller utstilt har innehavere­n klokkertro på at sykler med batteri er kommet for å bli. Folk flest kjøper kvalitet, og blar gladelig opp 20–30.000 kroner.

– Fremtiden er elsykkel. Dette anses ikke lenger som latskap, men er blitt mer akseptert hos de fleste. Du får faktisk mosjon av det, påpeker Svein Bergheim hos Min Elsykkel.

Han har i en årrekke drevet Kristiansa­nd Sykkelsent­er på Grim, og melder om et årlig salg på 300–400 elsykler i de to butikkene.

Til gjengjeld har salget av tradisjone­lle landeveiss­ykler bråstoppet.

– Elbil er vel og bra, men fortsatt tar den plass i trafikken, gir slitasje på veinettet og opptar parkerings­plass. For mange er det raskere med elsykkel enn bil til jobb, mener Bergheim.

Siden 2010 har Raimond Ose- land kjøpt inn 45 elsykler på vegne av de seks Atp-kommunene (Lillesand, Birkenes, Søgne, Songdalen, Vennesla og Kristiansa­nd).

Målet er å få både arbeidstak­ere og privatpers­oner til å kaste seg på en miljøvennl­ig trend. Syklene utplassere­s på strategisk­e steder i kommunene, slik at flest mulig kan få prøve dem.

Seks sykler er på utlån til ansatte ved Sørlandet sykehus.

– Jeg har på følelsen at det tar av nå, at det kommer en bølge av elsykliste­r. Stadig flere oppdager den, de er kommet over kneika av motforesti­llinger og ser at det både er økonomi og helse i dette transportm­iddelet, mener Oseland, som er rådgiver i by- og samfunnsen­heten.

ALTERNATIV TIL MOPED

Etter at butikken i Kristiansa­nd

så dagens lys i 2015, har Sykkelpike­ne åpnet avdelinger i de fire øvrige, største byene i Norge.

– Den typiske elsykliste­n er 40 pluss, og bor på Tinnheia eller andre steder med litt bakker på vei til og fra jobb, mener Tore Mæland.

De er nå på turné der de ruller ut årets nyheter, og solgte bare sist helg over 30 eksemplare­r.

– Den sykkelbuti­kken i Norge som ikke har satset på elsykkel, lurer jeg på hvor lenge kan holde på, sier Sigvar Skeie, daglig leder for G. Nordby.

I likhet med Svein Bergheim anslår han at fire av ti solgte sykler i dag har batteri. Skeie bekrefter at det er slutt på tiden da elsykkel ble omtalt som «fusk».

Men antall solgte vil han ikke røpe av hensyn til arge konkurrent­er.

– Senest i dag solgte jeg til ei dame på Søm, som jobber i Vågsbygd og heller vil sykle enn å sitte i kø når nye Varoddbroa skal bygges. En del unge kjøper også elsykkel fremfor moped, det er trygt og man slipper å ta lappen. En moped har du gjerne et par år, mens elsykkelen har du glede av i mange år, argumenter­er Sigvar Skeie.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Kristine Oftebro og mannen kjøpte elsykkel for et halvt år siden, nå vurderer de å kjøpe nummer to. Her tester hun en helt ny modell hos Sykkelpike­ne i Skippergat­a, med driftsansv­arlig Tore Mæland i bakgrunnen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Kristine Oftebro og mannen kjøpte elsykkel for et halvt år siden, nå vurderer de å kjøpe nummer to. Her tester hun en helt ny modell hos Sykkelpike­ne i Skippergat­a, med driftsansv­arlig Tore Mæland i bakgrunnen.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Kristine Oftebro og mannen kjøpte elsykkel for et halvt år siden, nå vurderer de å kjøpe nummer to.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Kristine Oftebro og mannen kjøpte elsykkel for et halvt år siden, nå vurderer de å kjøpe nummer to.
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Svein Bergheim er innehaver av Min Elsykkel i Dronningen­s gate.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Svein Bergheim er innehaver av Min Elsykkel i Dronningen­s gate.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Elsykkelen kommer i alle farger og varianter. Svein Bergheim har to etasjer med elsykler.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Elsykkelen kommer i alle farger og varianter. Svein Bergheim har to etasjer med elsykler.
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Sigvar Skeie hos G. Nordbys.
FOTO: ARKIVFOTO Sigvar Skeie hos G. Nordbys.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway