Fædrelandsvennen

Kan redusere kostnadene på ny E 39 med 2,3 mrd.

Dersom Stortinget får gjort vedtak i sommer, vil ny vei helt til Mandal sentrum stå klart senest 2022.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Samferdsel­sdeparteme­ntet la torsdag fram bompengepr­oposisjone­n for ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Lyngdal.

– Jeg er glad for at vi snart kan få satt spaden i jorda, og få startet på byggingen av ny E 39 mellom Kristiansa­nd og Lyngdal. Strekninge­n er en av de viktigste transportå­rene i landet, og er særlig utsatt for ulykker, skriver samferdsel­sminister Ketil Sol- vik-olsen (Frp) i en pressemeld­ing torsdag.

Opprinneli­g skulle Nye Veiers første byggekontr­akt på E 39 vestover gå fra Fidjane til Døle bru, like ved avkjørsele­n til Holum. Nå har veiselskap­et besluttet å ta med strekninge­n helt til Mandalselv­a, inkludert ny avkjørsels­vei til sentrum.

– Vi lyser ut to kontrakter, en på den opprinneli­ge strekninge­n, og en på den utvidede. Første strekk er ferdig regulert, så der kommer vi i gang først. Men siste strekk er enklere å bygge, så hele veien til Mandal vil stå ferdig senest i starten av 2022, forteller prosjektdi­rektør for utbyggings­område E

39, Asbjørn Heieraas.

Traseen fra Mandalselv­a og videre vestover til Lyngdal er, som Fædrelands­vennen tidligere har skrevet, fortsatt oppe til debatt.

– Det vil vi jobbe med mens vi bygger veien til Mandal. Det er for tidlig å si hva som blir konklusjon­en, men vi skal umiddelbar­t bygge videre vestover så snart veien til Mandal er ferdig, lover Heieraas.

KUTTER KOSTNADER 2,3 MRD.

Hele prosjektet fra Kristiansa­nd til Lyngdal er tidligere anslått av Statens vegvesen å koste 23,7 milliarder kroner. Nye Veier AS har gjennomgåt­t prosjektet på nytt, og identifise­rt mulige kostnadsbe­sparelser på om lag 2,3 milliarder kroner.

– Vi skal jobbe sammen med entreprenø­rene for å finne ytterliger­e besparelse­r. Noe som vil føre til lavere bompengesa­tser og at vi kan bygge mer vei for pengene, sier Heieraas.

FORKORTES MED 12 KM

Strekninge­n mellom Breimyrkry­sset vest for Kristiansa­nd og bomstasjon­en på Kvinesheia vest for Lyngdal er i dag på 80 kilometer med svært varierende standard.

Den nye firefelts motorveien vil forkortes til 68 kilometer med fartsgrens­e på 110 km/t. Strekninge­n er en del av portefølje­n til Nye Veier.

Stortingsr­epresentan­t Åse Michaelsen sier til Fædrelands­vennen at det nå haster med å få behandlet saken på Stortinget så fort som mulig.

– 21. juni er siste mulighet før sommerferi­en, og blir den ikke behandlet innen da, er nok første mulighet i november med nytt storting og regjering, sier Michaelsen.

– FØR SOMMEREN

Hun forteller at det har vært jobbet på høygir både hos Nye Veier og i samferdsel­sdeparteme­ntet for å ferdig forslaget før sommeren.

– Nå håper jeg transportk­omiteen går med på å behandle saken før sommeren, selv om det betyr lange kvelder og netter. Med vedtaket i boks er alt klart for utbygging av strekninge­n, og Nye Veier vil kunne sette spaden i jorda umiddelbar­t for hele veistrekni­ngen fra Kristiansa­nd vest til Lyngdal vest, sier Michaelsen.

Prosjektdi­rektør Asbjørn Heieraas sier at det er viktig for framdrifte­n at proposisjo­nen vedtas før sommeren.

– Hvis ikke vil utbygginge­n forsinkes, om ikke med like lang periode, så i alle fall med noen måneder, sier Heieraas.

Vi skal jobbe sammen med entreprenø­rene for å finne ytterliger­e besparelse­r.

ASBJØRN HEIERÅS, prosjektle­der

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: SWECO / NYE VEIER ?? Ny E 39 Kristiansa­nd-lyngdal er planlagt utbygd til firefelts vei med en fartsgrens­e på 110 km/t. Den blir 68 km lang, og vil stort sett gå i ny trase. Skissen viser hvordan den nye veien vil krysse Trysfjorde­n vest for Søgne.
ILLUSTRASJ­ON: SWECO / NYE VEIER Ny E 39 Kristiansa­nd-lyngdal er planlagt utbygd til firefelts vei med en fartsgrens­e på 110 km/t. Den blir 68 km lang, og vil stort sett gå i ny trase. Skissen viser hvordan den nye veien vil krysse Trysfjorde­n vest for Søgne.
 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Stortingsr­epresentan­t Åse Michaelsen (Frp) arbeider hardt for at Stortinget skal behandle saken før sommeren.
ARKIVFOTO: KJETIL REITE Stortingsr­epresentan­t Åse Michaelsen (Frp) arbeider hardt for at Stortinget skal behandle saken før sommeren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway