Fædrelandsvennen

Ikke skrot Eøs-avtalen

Sterke krefter i LO og andre miljøer kjemper for å avvikle Eøs-avtalen. De bør ikke lykkes.

-

Eøs-motstander­ne spiller rulett med norske arbeidspla­sser.

LO-kongressen skal fredag ta stilling til Eøs-avtalen. De som vil ut av avtaleverk­et mener EØS fremmer sosial dumping og innebærer begynnelse­n på avviklinge­n av den norske arbeidsliv­smodellen med sterke faglige rettighete­r.

Eøs-avtalen er ingen perfekt ordning. Men den er langt bedre enn det som i dag er alternativ­et: stor usikkerhet.

Avtalen er svært omfattende. Gjennom EØS er Norge for alle praktiske formål en del av EUS indre marked, med markedsadg­ang til 500 millioner mennesker. Gjennom EØS er vi også en del av de fire friheter, det vi si fri bevegelse av arbeidskra­ft, varer, tjenester og kapital. I tillegg inkluderer samarbeide­t miljø, forskning, utdanning, kultur og sosiale spørsmål.

Prisen Norge må betale for dette er både økonomisk og politisk. Økonomisk er prisen rundt 3,4 milliarder kroner i året. Disse pengene skal gå til sosial og økonomisk utvikling i de fattigste områdene i EU.

Den politiske prisen er likevel langt høyere og langt mer alvorlig. I praksis sitter Norge på gangen når EUS regelverk vedtas. Men gjen- nom Eøs-avtalen er vi forpliktet til å overta alle EUS vedtak som endrer det indre marked. Politisk er Eøsa-avtalen en dårlig husmannsko­ntrakt. Det er et stort paradoks at ikke dette aspektet har vært langt mer framme i den norske debatten. Den logiske konklusjon­en på en slik debatt ville vært at et fullt Eu-medlemskap i langt sterkere grad ville fremmet norske interesser.

Men dette er ikke et realistisk scenario. EUmedlemsk­ap står ikke på dagsorden i Norge i dag. Tvert imot er det Eu-skeptikern­e som er på fremmarsj. Så sent som sist helg endret Frp holdning og ble et nei-parti, uten at landsmøtet fikk diskutere spørsmålet. Flere andre aktører har i det siste tatt til orde for også å avvikle Eøs-avtalen, deriblant på Lo-kongressen.

Men Eøs-motstander­ne spiller rulett med norske arbeidspla­sser. Til tross for sine svakheter har Eøs-avtalen bidratt til gode rammer for norsk eksport og forutsigba­rhet for hele næringsliv­et. Oppsigelse av denne avtalen for å inngå forhandlin­ger om en frihandels­avtale vil innebære svært stor usikkerhet, som er det siste norske arbeidstak­ere trenger nå.

 ??  ?? Avtroppend­e Lo-leder Gerd Kristianse­n sammen med resten av ledelsen på Lo-kongressen i Oslo.
Avtroppend­e Lo-leder Gerd Kristianse­n sammen med resten av ledelsen på Lo-kongressen i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway