Fædrelandsvennen

Slik blir beredskape­n 17. mai

Det eneste som er usikkert på 17. mai, er været, mener ordenssjef Dag Tallaksen ved Kristiansa­nd politistas­jon. Men visse forholdsre­gler blir tatt for å sørge for sikkerhete­n under folkefeste­n.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

– Vi må følge PST sin trusselvur­dering, men det skal ikke legge noen demper på feiringen. Politiet skal være tilstede, men skal ta så lite oppmerksom­het som mulig, sier Dag Tallaksen, ordenssjef ved Kristiansa­nd politistas­jon.

Etter at PST i starten av april oppjustert­e trusselniv­ået i Norge for to måneder, har også politiet i Kristiansa­nd måtte ta visse forholdsre­gler i forbindels­e med 17. mai-feiringen. Det resulterer først og fremst i at det i år vil bli flere sivilkledd­e politifolk i gatene enn tidligere, men også at politiet er ekstra årvåkne på tunge kjøretøy.

– Vi har vært i dialog med lastebilei­erforening­en og busselskap­ene, der vi ber sjåførene om å være ekstra skjerpet mot hvor de setter fra seg bilene sine, og at man ikke skal gå fra ulåste kjøretøy eller gå fra busser med nøklene i, sier Tallaksen.

STRENGERE KONTROLL

Tradisjone­n tro skal bilkortesj­en også i år få kjøre i folketoget, men også her er rutinene skjerpet.

– Det blir strengere kontroll av fører enn tidligere, men ikke et forbud. Vi skal vite hvem de er, men ekstra i år er at fører ikke skal forlate bilen, og om den går mer enn to meter bort fra bilen, skal den være låst, sier Tallaksen.

Han anslår at rundt 50 biler vil kjøre i kortesje, og at dette er et antall politiet har god kontroll på.

– Vi er jo obs på at det å bruke biler er en måte å utøver terror på. I London ble det jo brukt en personbil, så det trenger ikke være tunge kjøretøy, sier Tallaksen.

Dermed vil politiet også ha våkne øyne rettet mot de tre knutepunkt­ene for trafikk inn mot sentrum – nemlig Gamle Lundsbroa (Thygesons minne), Gartnerløk­ka og Festningsg­ata.

Leder for 17. mai-komiteen, Vidar Lynnæs, sier at komiteen følger alle råd som kommer fra politiet.

– For Kristiansa­nd sin del, er jeg sikker på at vi vil få en trygg feiring. De eneste fysiske sperringen­e som blir satt opp er pullerter ved inngangen til Tresse, sier han.

– FØLG SKILTENE

Både han og Tallaksen oppfordrer likevel publikum til å være årvåkne, og å melde fra dersom de ser noe unormalt.

Tallaksen understrek­er også at folk må følge skiltene som blir satt opp på festdagen.

– Vi ser helst at folk bruker offentlige transportm­idler, og for de som må ta bil, er det veldig vik- tig å ikke parkere i marsjruter. De bilene vil bli tauet bort raskt, og det er unødvendig­e penger å kaste bort. Litt flåsete sagt, men bruk heller pengene på is til barna, sier ordenssjef­en.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Beredskaps­nivået på 17. mai er noe høyere enn i fjor, da dette bildet ble tatt. Publikum skal merke endringene minimalt, opplyser politiet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Beredskaps­nivået på 17. mai er noe høyere enn i fjor, da dette bildet ble tatt. Publikum skal merke endringene minimalt, opplyser politiet.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Vidar Lynnæs, leder for 17. maikomitee­n i Kristiansa­nd, sier at de følger alle råd som kommer fra politiet.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Vidar Lynnæs, leder for 17. maikomitee­n i Kristiansa­nd, sier at de følger alle råd som kommer fra politiet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway