Fædrelandsvennen

Tar ikke kritikken

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

Flyktnings­trømmen til Norge har ikke vært lavere på 20 år. Udi-direktøren står støtt på at det er riktig å legge ned asylmottak med 120 beboere i Kristiansa­nd.

– For en som har sett mange demonstras­joner med negativt fortegn, er dette på mange måter en bekreftels­e på at mottaket har fungert bra, og at mye av den lokale uroen som er der når mottak etableres, forsvinner, sier Frode Forfang, direktør i UDI.

Reaksjonen­e har ikke latt vente på seg etter at Utlendings­direktorat­et i april besluttet å si opp kontrakten med Kristiansa­nd kommune, og dermed flytte 120 asylsøkere ut av kommunen.

Onsdag ettermidda­g samlet politikere, frivillige og beboere seg i Markens for å demonstrer­e mot Utlendings­direktorat­ets beslutning om nedleggels­e. Blant annet reageres det på at barn som nå har startet skolegang i Kristiansa­nd, må bytte skole og nettverk.

– Jeg forstår følelsene, men opplever ikke kritikken som berettiget, sier Forfang.

TI BARN I SKOLEALDER

Av de 30 barna som i dag bor ved mottaket i kommunen, er ti barn i skolealder.

– Å bytte skole og lokalsamfu­nn er noe også mange norske barn gjør. Vi vil bidra til å gjøre det på en så skånsom måte som mulig ved å sette flyttingen av barna til sommerferi­en så langt det lar seg gjøre, sier Udi-direktøren.

Det desentrali­serte asylmottak­et ble opprettet i forbindels­e med den sterke flyktnings­trømmen i 2015, da over 30.000 flyktninge­r kom til Norge. I fjor sank tallet til rundt 3.500, og foreløpig viser UDI sine prognoser at antall flyktninge­r inn til Norge i år kan bli noenlunde det samme som for 2016.

KUTTER FØR «HØYSESONG»

Flyktnings­trømmen på rundt 2-300 flyktninge­r inn til landet hver måned har ikke vært lavere siden 90-tallet, ifølge UDI-DIrektøren.

– Vi er usikre, men om det fortsetter som nå, vil det nok komme 3-4000 flyktninge­r i løpet av året. Vi må samtidig ta forbehold om at ting kan endre seg i løpet av året. Normale sesongsvin­gninger tilsier at det kommer flere om sommeren enn om høsten og våren. De svingninge­ne så vi likevel ikke i fjor, og vi vet ikke om man vil se det i år. Det er uansett ikke realistisk med samme tilstander som i 2015, slik vi ser det, sier Forfang.

– Er det risikabelt å kutte kontrakten med Kristiansa­nd kommune før høysesonge­n er i gang?

– Nei, for vi har mange andre mottak. I fjor sommer holdt vi igjen til etter sommeren, i tilfelle det ville komme en ny bølge. Det gjorde det ikke, og da fikk vi omfattende kritikk for å betale flere millioner til tomme mottak. Dersom vi ikke hadde lagt ned mot- tak nå, ville vi fort kommet i en situasjon med stor overkapasi­tet, og det må vi balansere, sier Forfang.

MILLIONKON­TRAKT

I leieavtale­n med Kristiansa­nd kommune inngår 150 plasser. Bunnavtale­n koster UDI i underkant av fire millioner kroner i året. Driften av 120 av plassene koster 6,79 millioner kroner i året, mens de resterende 30 plassene koster 55,13 kroner per døgn i drift. For øyeblikket er ingen av de plassene i bruk. Nå skal mottaket gradvis fases ut frem mot 31. august.

Onsdag ble saken tatt opp av politikern­e i Kristiansa­nd i formannska­pet. Der tok flere til orde for at kommunen må ta saken opp med UDI.

– Det vil ikke være aktuelt å reversere nedleggels­en med mindre det kommer en ny, stor flyktningb­ølge. Vi kan ikke se bort fra flere nedleggels­er i løpet av året, både på Sørlandet og på landsbasis, sier regiondire­ktør Tormod Stavenes i UDI Region sør.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Udi-direktør Frode Forfang med regionlede­r for UDI region sør, Tormod Stavenes, i bakgrunnen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Udi-direktør Frode Forfang med regionlede­r for UDI region sør, Tormod Stavenes, i bakgrunnen.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Mohsen Besharati fra Iran har bodd på det asylmottak­et i Kristiansa­nd i halvannet år og fått et nettverk i Kristiansa­nd. Nå kan han bli flyttet til et helt nytt sted.
FOTO: KJETIL REITE Mohsen Besharati fra Iran har bodd på det asylmottak­et i Kristiansa­nd i halvannet år og fått et nettverk i Kristiansa­nd. Nå kan han bli flyttet til et helt nytt sted.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway