Fædrelandsvennen

Får millioner til digitalise­ring

- TONE SANDBERG

– Vi ønsker økt fart i digitalise­ringen av KommuneNor­ge, sier statsråd Jan Tore Sanner (H). Store kommuner får 125 millioner kroner til utvikling av smarte teknologis­ke løsninger.

Det går fram av kommunepro­posisjonen som kommunal- og moderniser­ingsminist­eren presentert­e torsdag.

Potten på 125 millioner rettes inn mot de store kommunene, og prosjekten­e skal utvikles i samarbeid med KS som også skyter inn midler.

– Dette er penger som de store kommunene med sterke Ikt-miljøer kan søke på dersom de utvikler nye digitale løsninger som kan anvendes i hele Kommune-norge, sier Sanner til Fædrelands­vennen.

– Hvis for eksempel Ikt-miljøet i Kristiansa­nd utvikler velferdste­knologi som bidrar til at eldre kan bo hjemme lenger, vil man kunne få penger til dette, sier Sanner.

– KRAFTIG LØFT

– Både kommunepro­posisjonen og revidert nasjonalbu­dsjett gir et kraftig løft for digitalise­ring av Kommune-norge, understrek­er ministeren.

- På dette området vil vi også sørge for at det blir mer og bedre samhandlin­g mel- lom stat og kommune. Når folk skal finne fram i digitale helsetjene­ster, bryr de seg ikke om de er statlig eller kommunale, sier han.

Bak det traurige navnet « kommunepro­posisjon » skjuler det seg en oversikt over regjeringe­ns politikk og økonomiske opplegg for kommunene det kommende året. Stortinget vedtar de endelige tallene i juni, og de utgjør grunnlaget for statsbudsj­ettet som legges fram til høsten.

– POSITIV UTVIKLING

I 2018 får kommunesek­toren en vekst i samlede inntekter på mellom 4,3 og 5,3 milliarder kroner, og av dette er mellom 3,8 og 4,3 milliarder vekst i frie inntekter.

– Vi ser resultaten­e både av god økonomisk styring i kommunene, og en positiv utvikling for kommuneøko­nomien. For Agders vedkommend­e ser vi en årlig vekst på 1,3 prosent i denne perioden, sier Jan Tore Sanner.

Gode driftsresu­ltater gjør at antall kommuner på den økonomiske svartelist­en, Robekliste­n, ser ut til å bli redusert fra 45 til rekordlave 30.

I Agder er det nå bare Tvedestran­d som må ha statens godkjennin­g for å lage budsjett og ta opp lån etter at Birkenes ble friskmeldt i februar.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Regjeringe­n gir et kraftig løft for digitalise­ringen av KommuneNor­ge, sier statsråd Jan Tore Sanner.
FOTO: NTB SCANPIX – Regjeringe­n gir et kraftig løft for digitalise­ringen av KommuneNor­ge, sier statsråd Jan Tore Sanner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway