Fædrelandsvennen

Bygging av fengsel neste år

- JARLE R. MARTINSEN, CHRISTINA ØSTTVEIT

Når revidert nasjonalbu­dsjett legges fram torsdag, kommer den endelige bekreftels­en om fengselsby­gging i Mandal og Froland.

– Det er veldig bra at Stortinget nå kan fatte det formelle vedtaket om oppstart av byggeprosj­ektet, og at vi får rask fremgang i byggingen av de nye fengslene. Dette er et stort løft for hele regionen, sier stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad (KRF).

Ropstad, som har jobbet med regjeringe­n om fengselssa­ken, sier at det nå er point of no return selv om det ikke kommer konkrete penger i revidert.

– Dette er et forplikten­de vedtak for å få gjennomfør­t tilbudskon­kurranse og kontraheri­ng av entreprenø­rer i 2017. Den første store pengesumme­n vil komme i statsbudsj­ettet til høsten, sier han til Fædrelands­vennen.

Det betyr igjen at de første utbetaling­ene vil skje neste år, blant annet til TT Anlegg som helt på egen risiko har startet å tilrettele­gge tomten i Mandal.

Selve byggingen av fengslene vil ta til i første halvdel neste år. Tomtene skal opparbei- des høsten 2017.

– Det etableres to avdelinger med 200 plasser i Froland og 100 plasser i Mandal. Administra­sjon legges til avdelingen i Mandal, sier Gisle Meininger Sudland, vararepres­entant på Stortinget (FRP) i en pressemeld­ing.

Ropstad sier til Fædrelands­vennen at den samlede kostnadsra­mmen for de to fengslene er på 2,26 milliarder kroner som inkluderer brukerutst­yr på 200 millioner kroner.

– Hvor mye som kommer på statsbudsj­ettet for 2018, er usikkert nå, sier Ropstad.

Det legges ned omlag 120 fengselspl­asser i Agder i forbindels­e med etablering­en av nye fengsler i Agder. Netto økning i antall plasser vil dermed bli omlag 180 plasser.

– Dette har vi ventet lenge på, og nå settes spaden straks i jorda. Det er godt for Sørlandet, og vi gjør regning med at det vil gi ca 245 arbeidspla­sser i Froland og Mandal. Landsdelen vår trenger ikke bare flere arbeidspla­sser, men også større variasjon og bredde i arbeidsmul­igheter for de som bor her, sier Norunn Tveiten Benestad, stortingsr­epresentan­t for Høyre, i en pressemeld­ing.

 ?? FOTO: HLM ARKITEKTUR ?? Slik har en arkitekt sett for seg at et fengsel i Mandal kan bli seende ut på Jåbekk. Neste år starter byggingen.
FOTO: HLM ARKITEKTUR Slik har en arkitekt sett for seg at et fengsel i Mandal kan bli seende ut på Jåbekk. Neste år starter byggingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway