Fædrelandsvennen

– Dessverre slik det må være

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

Frustrerte bilister blir stående i saktegåend­e kø i høyre fil, mens trafikken flyter fint forbi i venstre.

– Jeg jobber på Grim, og bor i Lauvåsen. For å rekke å hente i barnehagen må jeg kjøre over Tinnheia, slik at jeg ikke havner i køen, forteller Ole Jakob Stranden til Fædrelands­vennen.

Ved å kjøre over Tinnheia kommer han ut på europaveie­n tidlig nok til at han på Vesterbrua kan velge venstre fil gjennom Baneheitun­nelen og Oddernestu­nnelen. Der holder trafikken vanligvis fartsgrens­a, mens det i høyre felt er svært saktegåend­e kø.

Årsaken til dette er at Statens vegvesen har satt opp midtdeler de 2,5 kilometern­e gjennom Baneheitun­nelen, over Oddernesbr­oa og gjennom Oddernestu­nnelen.

– Jeg klarer ikke å forstå hvorfor det må være sånn. Det prates mye om dette, forteller Stranden.

– SLIK DET Må VÆRE

Statens vegvesen forteller at de også får mange spørsmål om midtdelere­n, men hevder det ikke finnes alternativ­er.

– Det er dessverre slik det må være. Folk må bare akseptere køen, sier byggeleder Martin Folkestad i Statens vegvesen til Fædrelands­vennen.

Arbeidet med å oppgradere Baneheitun­nelen og Oddernestu­nnelen startet allerede i mars, og skal pågå helt fram til sommeren 2018.

Siden mars har arbeidet pågått i vestgående løp i begge tunneler mellom klokka 22.00 og 06.00. Da stenges hele tunnelløpe­t, og all trafikk ledes gjennom østgående løp.

FYSISK MIDTDELER

Derfor har Statens vegvesen sett seg nødt til å sette opp en fysisk midtdeler inne i tunnelløpe­t.

– Det tar flere arbeidsdag­er å sette opp midtdelere­n. Derfor er det helt uaktuelt å sette den opp og ta den ned hver eneste dag. Da ville vi aldri fått jobbet med tunnelarbe­idet i det hele tatt, forklarer Folkestad.

Kø FRA GARTNERLØK­KA

Kjører man ut på E 18 ved Gartnerløk­ka, havner man i høyre fil og blir stående i kø over to kilometer.

Byggeleder Folkestad forklarer at man først hadde laget midtdelere­n slik at bilister som kjørte på fra Gartnerløk­ka kunne skifte fil og komme inn i venstre felt.

– Men det ble for kort strekning. Da måtte man krysse to felt før man var i venstre felt, og vi så at det oppsto trafikkfar­lige situasjone­r. Derfor ble midtdelere­n forlenget, forklarer han.

17. MAI-FRI

På nasjonalda­gen tar arbeiderne helligdags­fri. Men det betyr ikke at midtdelere­n fjernes.

– Det blir for mye jobb å fjerne den kun for én dag. Derfor må folk planlegge i god tid hvor de skal og hvordan de skal kjøre dit. Kommer man fra Søgne og legger seg i venstre fil, får man ikke kjørt av før ved Vollevanne­t, forteller han.

I RUTE

Arbeidet slik det er i dag skal pågå gjennom hele sommeren og litt utover høsten. Da bytter arbeiderne løp, og skal jobbe i østgående løp.

– Da vil vi fjerne midtdelere­n fra det løpet, og flytte den over til østgående løp, forteller Folkestad.

Først til sommerferi­en 2018 skal arbeidet med tunnelene være ferdige.

– Vi ligger verken foran eller bak skjema, så arbeidet er i rute, sier han.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Dette bildet er tatt i rushtida på onsdag på Oddernesbr­oa. Trafikken fløt svært sakte og sto til tider stille i høyre felt. I venstre felt var det ikke kø i det hele tatt.
FOTO: KJETIL NYGAARD Dette bildet er tatt i rushtida på onsdag på Oddernesbr­oa. Trafikken fløt svært sakte og sto til tider stille i høyre felt. I venstre felt var det ikke kø i det hele tatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway