Fædrelandsvennen

– Ville uten tvil gjort det igjen

11. april reiste fem Ms-syke fra Sørlandet til Moskva for stamcellet­ransplanta­sjon. Tross tøff behandling, er sørlending­ene glad for at de tok sjansen.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Endelig får jeg en behandling som faktisk kan gjøre meg frisk. Nå gruer jeg meg til å reise hjem til et system som ikke tilbyr samme trygghet, sier Ruth Vagle.

Stamcelleb­ehandling har de siste årene gitt gode resultater i flere land, men er imidlertid ikke en del av det ordinære behandling­stilbudet i Norge.

Derfor reiste Ruth Vagle, Torborg Tømte, Ann Kristin Evenstad, Rose-linn Kvam og Helge Diesen til et sykehus i Moskva som sier de kan stoppe sykdommen.

– Det har vært helt uvurderlig å reise sammen med denne gjengen. Vi har støttet hverandre, grått og ledd sammen, sier Rose-linn.

TØFF BEHANDLING

De første dagene i Moskva bestod av omfattende helseunder­søkelser. Før stamcelleb­ehandlinge­n kunne starte måtte de først sjekkes for andre sykdommer.

– I begynnelse­n fikk vi litt tid til sightseein­g og shopping. Det føles trygt og godt å ha de andre fra Sørlandet her, sier Ann Kristin.

Stamcelleb­ehandling innebærer benmargstr­ansplantas­jon. Først ble kroppen deres tappet for stamceller. Deretter ble de sprøytet full av cellegift, og lagt på isolasjon.

– Dagene begynte ganske tidlig med blodprøver, infusjoner av medisiner, morgenstel­l og frokost. Dagene på isolat ble lange, da ble det mye Netflix og bøker, sier Ann Kristin.

Etter ti dager på isolat føres stamcellen­e tilbake i kroppen og det bygges opp et nytt immunforsv­ar. Da skal kroppen ha «glemt» at den har MS.

– Behandling­en har gått veldig fint. Jeg har ikke hatt smerter, men er selvsagt veldig trøtt og sliten etter cellegifte­n, sier RoseLinn

Etter de fikk tilbake sine egne stamceller, ble sørlending­ene feiret med en seremoni hvor de ble ønsket lykke til med sitt nye liv uten MS.

– Dagen etter isolat kaller vi «New Life-bursdag», sier Ann Kristin.

GODT MOTTATT

Sørlending­ene forteller om en varm mottagelse på Pirogov sykehuset i Moskva.

– Mottagelse­n var upåklageli­g. Du blir møtt med varme hender, og mange klemmer. Allerede andre dag fikk vi konsultasj­onstime med Dr. Fedorenko, sier Helge. Og klage, det gjør de ikke.

– Det er jo selvsagt litt kjedelig på isolat, men Nelson Mandela hadde det verre, sier Helge videre.

I 2016 ble 55 nordmenn behandlet av Dr. Denis Fedorenko og hans team. I år planlegges det behandling av ytterlige 80 norske pasienter.

– Dr. Fedorenko presiserer ofte at han har en viktig jobb, og at han liker å kunne hjelpe Ms-pasienter. Opplegget oppleves som hjertelig og personlig, sier Ruth.

Ruth jobber til vanlig som sykepleier i Lillesand. Hun får imidlertid ikke skrytt nok av sykehuset i Moskva.

– Prosedyrem­essig har jeg ikke sett noe bedre i min karrière som sykepleier i Norge. Legene i Moskva er svært nøye, samtidig har vi det moro sammen, sier hun videre.

VILLE GJORT DET IGJEN

Denne uken vender sørlending­ene hjemover. I Norge venter barn, kone, og ektemenn med håp om en frisk mor, far eller ektefelle.

– I Moskva lever vi i en boble og konsentrer­er oss kun om å bli friske. Jeg er så stolt av mine tre kjære hjemme, som har klart seg så bra uten meg. Jeg gjør jo dette for hele familien, sier Torborg.

Rose-linn savner mammakosen.

– Det verste er at jeg ikke får klemme mine barn. Men jeg forsøker å tenke positivt, det er jo tross alt kun en måned i resten av mitt liv, sier hun.

Ruth har på sin side ektemannen Leif med til Moskva.

– Behandling­en har gått på skinner, men cellegifte­n kan slå til med jevne mellomrom. Heldigvis har jeg min ektemann med meg - superhelte­n Leif, sier Ruth.

Behandling­en i Moskva har de Ms-syke måtte betale av egen lomme, til en prislapp på over 450.000 kroner. På spørsmål om de ville gjort det igjen, svarer de entydig:

– Ja, uten tvil!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fra venstre: Av. leder Anastasia Pantsjenko, overlege Dr. Denis Fedorenko, Rose Linn Kvam, Ann Kristin Evenstad, Torborg Tømte og Terri (amerikansk pasient). Bildet er tatt på Pirogov sykehus, avdeling for hematologi og celleterap­i.
FOTO: PRIVAT Fra venstre: Av. leder Anastasia Pantsjenko, overlege Dr. Denis Fedorenko, Rose Linn Kvam, Ann Kristin Evenstad, Torborg Tømte og Terri (amerikansk pasient). Bildet er tatt på Pirogov sykehus, avdeling for hematologi og celleterap­i.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Fra venstre: Av.leder Anastasia Pantsjenko, overlege Dr. Denis Fedorenko, Rose Linn Kvam, Ann Kristin Evenstad, Torborg Tømte og Terri (amerikansk pasient).
FOTO: PRIVAT Fra venstre: Av.leder Anastasia Pantsjenko, overlege Dr. Denis Fedorenko, Rose Linn Kvam, Ann Kristin Evenstad, Torborg Tømte og Terri (amerikansk pasient).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway