Fædrelandsvennen

Ble dømt for lastebilty­veri i januar

16-åringen som ble pågrepet etter den ville biljakten i Lillesand hadde akkurat startet et soningsopp­legg etter sin første dom.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Tre gutter på 16, 15 og 14 år er mistenkt for å ha stjålet tre BMW-ER og 32 bilnøkler fra en bilforhand­ler i Sørlandspa­rken natt til søndag. Guttene ble tatt av politiet etter en dramatisk biljakt natt til mandag.

– Det er for tidlig å si noe om hvem som kjørte bilen, sier etterforsk­ningsleder Jan Nesland ved Randesund politistas­jon til Fædrelands­vennen.

De tre guttene ble avhørt og deretter løslatt.

Jakten startet ved at en politimann som var på vei hjem fikk øye på en stjålet BMW i Lillesand like etter midnatt. Klokka 00.37 ble bilen forsøkt stoppet av en patrulje ved Tingsaker camping.

Deretter fulgte en biljakt som varte i over en time og gikk på kryss og tvers gjennom Lillesand, Grimstad og Birkenes. Store deler av turen skjenet rømlingene rundt på felgene, etter å ha kjørt i stykker dekkene som punkterte på en spikermatt­e politiet la over veien.

DØMT TIL OPPFØLGING

konsulente­r og andre ressursper­soner.

– Det lages et individuel­t opplegg. Det settes noen vilkår, som kan handle om skolegang, innetider eller rustesting. Hvis vilkårene brytes kan politiet eller kriminalom­sorgen beslutte å sende saken tilbake til domstolen, sier Riber.

Dersom 16-åringen blir funnet skyldig i de nye forholdene kan han risikere at den rettskraft­ige dommen fra januar blir behandlet på nytt.

– Hvis han er skyldig i disse forholdene blir det opp til domstolen å vurdere om det foreligger et brudd på vilkårene. Retten kan ilegge ham en ny ungdomsopp­følging, eller vurdere en strengere reaksjon som samfunnsst­raff, sier politiadvo­kat Cecilie Pedersen Hille.

– DE HAR EN HISTORIE

Ifølge Helge Bie Riber har Konfliktrå­det nå ansvaret for oppfølging­en av 25 ungdommer i Agder. Han er ikke i tvil om at ordningen fungerer.

– Det er åpenbart at det hjelper mange. Disse ungdommene har en historie. Det kan være brutte relasjoner, rusavhengi­ghet eller problemer på skolen. Det er mange tapsopplev­elser som har ført til at de har havnet der de er. Et fengselsop­phold kan føre til at de får nye venner de ikke bør ha og veves inn i et kriminelt miljø, sier Riber.

Tall fra årsrapport­en til Konfliktrå­det gir ham langt på vei rett. Ifølge statistikk­en klarer åtte av ti ungdommer å gjennomfør­e ungdomsopp­følgingen. Av de som blir ilagt ungdomsstr­aff, klarer om lag seks av ti å gjennomfør­e soningen uten brudd.

FLERE GJENGANGER­E

Riber holdt onsdag en presentasj­on for politikern­e i Lillesand. Der trakk han frem to mediesaker som aktualiser­er Konfliktrå­dets rolle som et alternativ til fengsel for ungdom som har begått lovbrudd.

Den ene var biljakten i Lillesand, mens den andre var bar- nevernsled­er Svein Ove Uelands uttalelser om at flere barn bør fengsles.

Lensmannen i Lillesand, Kjetil Nygård, orienterte om kriminalit­etsbildet i kommunen under det samme møtet.

– Det er ikke alltid en ungdomsstr­aff fungerer, men det er helt åpenbart et godt tiltak. En ungdomsstr­aff gir en konkret og merkbar konsekvens, i motsetning til en betinget fengselsst­raff, sier Nygård.

I løpet av fjoråret ble 72 personer under 18 år tatt for kriminelle handlinger i Lillesand. Fem av disse hadde over ti saker på seg. Én hadde over 30.

– Dette er ikke én gruppe ungdommer, men mange av dem kjenner hverandre. De er ofte flere sammen når de begår kriminelle handlinger. Vi ser også at de har kontakt med ungdommer i Kristiansa­nd og Grimstad, sier Nygård.

 ?? FOTO: ERNEST BOSWARVA ?? I over en time fulgte politiet etter denne stjålne BMW-EN på kryss og tvers i tre kommuner. Sjåføren skal ha kjørt flere mil på felgene, etter at dekkene ble ødelagt av en spikermatt­e.
FOTO: ERNEST BOSWARVA I over en time fulgte politiet etter denne stjålne BMW-EN på kryss og tvers i tre kommuner. Sjåføren skal ha kjørt flere mil på felgene, etter at dekkene ble ødelagt av en spikermatt­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway