Fædrelandsvennen

Østerveien skal fortsatt hete Østerveien

Politikern­e mener studentene finner veien selv om ikke navnet endres fra Østerveien til Universite­tsveien.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Jeg går langs denne veien hver dag, og det gjør jeg uansett hva den heter. Studentene går også denne veien, ikke fordi den heter Universite­tsveien, men fordi den leder til universite­tet, sa Eirik Dåstøl Langeland (Ap) i by- og miljøutval­get torsdag.

Ingen tok til orde for å følge rådet fra administra­sjonen om å endre navn fra Østerveien til Universite­tsveien, som en veiviser til UIA på Gimlemoen.

Bakgrunnen for forslaget er et ønske om å knytte Kvadrature­n og UIA tettere sammen, etter råd fra København-arkitekten­e Juul & Frost som i 2014 leverte en analyse for universite­tsbyen fram mot 2040.

– FOR DRAMATISK

Universite­tsveien er ment å starte fra Lundsbroa, passere Lund Torv ved Rundingen, videre forbi Oddernes kirke og Gimlehalle­n til campus på Gimlemoen.

– Jeg er begeistret for å styrke universite­tsbyen og aksen mellom UIA og Kvadrature­n, men da trengs helt andre tiltak enn veinavn. Å røre et navn med røtter tilbake til 1800-tallet er for dramatisk, mente Ole Magne Omdal (Sp).

Østerveien er den tradisjone­lle ferdselsår­en østover ut av sentrum, mens Vesterveie­n går i motsatt retning.

Fra tidlig 1800-tallet fulgte Postveien mot Christiani­a denne strekninge­n fra Lundsbroa til Oddemarka. Veinavnet ble først vedtatt i 1929.

«UNIVERSITE­TSTUNNELEN»

Saken avgjøres av bystyret 21. juni, men skal først innom kulturstyr­et og navneutval­get.

Basert på behandling fra sistnevnte utvalg fremmet Ap forslag om at strekninge­n fra rundkjørin­gen på Bjørndalss­letta via Uia-campus til Gimlevang i stedet skal hete «Universite­tsveien».

By- og miljøutval­get støttet dette forslaget med fem (Ap, H, KRF, Sp) mot fire stemmer (V, Frp, Dem, MDG). Med samme margin ble det vedtatt at Presteheit­unnelen omdøpes til «Universite­tstunnelen», om veivesenet tillater.

Det kom inn 17 uttalelser under høringen. Åtte privatpers­oner protestert­e mot navneendri­ngen, mens én var for.

To foreninger er i mot endring, mens både UIA, Studentsam­skipnaden og Statsbygg er positive til endring. Oddernes sokn og fylkeskomm­unen (Kristiansa­nd katedralsk­ole Gimle) er i mot.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Langs Østerveien er det brent ned Uia-logoer i asfalten, men å skifte navn til Universite­tsveien kommer neppe på tale.
FOTO: ARKIV Langs Østerveien er det brent ned Uia-logoer i asfalten, men å skifte navn til Universite­tsveien kommer neppe på tale.
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Østerveien nærmest i bildet, der den passerer Rundingen og Lund Torv.
FOTO: ARKIVFOTO Østerveien nærmest i bildet, der den passerer Rundingen og Lund Torv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway